Sarpsborg 08 med Europaliga-bragd – Vil møte Chelsea

Sarpsborg 08 stod for en enorm prestasjon når de slo ut Maccabi Tel Aviv 1-2 på bortebane. Nå kan de møte flere internasjonale toppklubber i gruppespillet i Europaligaen.

Israel Soccer Europa League

AVANSEMENT: Sarpsborg 08 er klare for Europaligaen.

Foto: Tsafrir Abayov / AP

Laster innhold, vennligst vent..

Det ble nervepirrende i Israel, men Østfold-laget holdt unna. Etter 3-1-seieren på hjemmebane trengte sarpingene bare å ikke tape med to. Men rett etter pause ble det hett. Maccabi Tel Aviv scor et to ganger innen det første kvarteret av andre omgang. Dermed måtte de frem og score mål.

Innbytter Tobias Heintz gikk i bakken etter en dytt i ryggen drøye ti minutter før slutt. Ole Jørgen Halvorsen viste seg kald som en isbjørn, og sendte keeperen feil vei.

– Jeg koblet ut alt og tenkte ikke konsekvenser, og det ordnet seg det, forteller Halvorsen til NRK etter kampslutt, og legger til

– Det er helt sykt. Det er først nå man vet hvor mye som var på spill i det sparket der.

Sarpsborg er klare for gruppespillet i Europa-cupen, etter å ha slått israelske Maccabi 4-3 sammenlagt. Sportssjef Thomas Berntsen sier det har vært en fantastisk dag.

- Byen, Østfold og Norge har støttet oss hele veien

Vil møte Chelsea

En annen som ble avgjørende var Tobias Heintz. Unggutten scoret i det første oppgjøret, og når han kom inn i kveld, skaffet han det avgjørende straffesparket, som sørget for at de gikk til gruppespillet i Europaligaen.

– Jeg tror ikke jeg helt skjønner hvor stort dette er før vi kommer på de største stedene. Det er vanskelig å beskrive. Det er ren lykke, sier Heintz.

Og nå når de er forbi kvalifiseringen venter potensielle store oppgjør. I gruppespillet kan de trekke store klubber, som AC Milan, Chelsea, Arsenal og Bayer Leverkusen.

– Vi får noen gode lag uansett, men jeg følger Premier League ganske tett, så Chelsea hadde vært sykt kult. Det hadde vært helt rått. Milan også hadde vært sykt. Det blir spennende å se hvem vi får, sier Heintz, før de setter seg på flyet for å møte Bodø/Glimt til helgen.

50 millioner kroner

Blåtrøyene hadde allerede skrevet historie ved å komme dit de hadde, men med seieren er de klar for større oppgaver. I tillegg kommer Sarpsborg til å tjene store penger på deltagelsen i gruppespillet.

Det er ventet at gruppespillet vil sørge for opp mot 50 millioner kroner for overraskelseslaget fra Sarpsborg.

Sarpsborg spiller sin aller første sesong i en av europacupene, og suksessen har tatt fotballfeberen i byen til nye høyder. Det ble satt publikumsrekord i Sarpsborgs første møte med Maccabi Tel Aviv.

Etter at avansementet ble sikret er det nødt til å bli satt publikumsrekord i gruppespillet. Sarpsborg vil utvide til 8000 sitteplasser, noe som også er et krav fra Det europeiske fotballforbundets (UEFA) side for at S08 skal få spille hjemmekampene sine i gruppespillet i Sarpsborg.

Molde ute

Et annet lag med blå trøyer var ikke like heldige. Molde klarte ikke å ta seg videre, men med et vanskelig 3-1-utgangspunkt ga de alt de hadde. Scoringer av Erling Braut Haaland og Eirik Hestad var ikke nok for Molde, som må se at denne sesongens Europa-eventyr stoppet i playoffen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Ny hanskeavtale for skiskytterne

  Avtalen mellom Norges Skiskytterforbund og klesleverandør Odlo endres. Nå kan utøverne velge blant to hanske-merker for de neste tre sesongene. Som NRK meldte forrige uke, har det vært misnøye blant flere av løperne med de hanskene som var tilgjengelige under den forrige avtalen.

  – Utgangspunktet for justeringen i avtalen dreier seg om at hanskene deres (Odlo sine) ikke har passet alle våre utøvere. Nå kan de velge blant to merker, enten Odlo-hansker eller fra Kinetixx, sier Anne Varden, generalsekretær i Norges Skiskytterforbund.

  – Forskjellene er store fra utøver til utøver, og det er personlige preferanser. Per i dag tilbyr ikke Odlo skreddersøm på hansker, og dermed har vi godtatt at Kinetixx kan være et alternativ for dem som ønsker denne muligheten, sier administrerende direktør i Odlo, Knut Are Høgberg.

  Johannes Thingnes Bø på Sjusjøen
  Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
 • Skremmeskudd fra Bolsjunov

  Alexandr Bolsjunov innledet sesongen med seier i den klassiske sprinten under den finske langrennsåpningen i Olos fredag. Han vant en helrussisk finale foran Alexandr Terentev og Sergej Ardasjev. Bolsjunov besfetet dermed sin posisjon som Johannes Høsflot Klæbos tøffeste konkurrent i verdenscupen denne sesongen. Natalja Neprjajeva, også hun fra Russland, vant kvinnenes sprint foran hjemmehåpene Anne Kyllönen og Tiia Olkkonen.

  Alexandr Bolsjunov
Alexander Bolshunov
  Foto: MARTIN OUELLET-DIOTTE
 • Ingen La Liga-kamp i USA

  Ein spansk rett har nekta La Liga å avvikle ein ligakamp i USA. Ligaen ville legge kampen mellom Villarreal og Atletico Madrid til Miami 6. desember, men fotballforbundet nekta, og saka enda i retten.

  Men La Liga har anka, og anken skal behandlast i februar. Ligaen satsar derfor på å flytte ein kamp til USA seinare i sesongen.

  Også i fjor blokkerte forbundet ligaspel i USA. Då var det Girona - Barcelona som var planlagd i Miami.

  La Liga har ein 15-årig avtale med eit sponsorselskap om å promotere «soccer» med kampar i USA.

  – Det er ein del av ein langsiktig plan for å vekse internasjonalt, heiter det i La Ligas komentar til rettsavgjerda i dag.

  Alvaro Morata, Atletico Madrid
  Foto: Sergio Perez / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal