Skotheim 99 hundredeler unna VM-gull: – Fryktelig surt

Ikke siden 1995 har Norge tatt et gull i innendørs-VM i friidrett. Søndag hadde Sander Skotheim sjansen, men kom akkurat til kort.

Sander Skotheim tok sin første seniormedalje da han tok EM-sølv i syvkamp innendørs i fjor.

Søndag kveld hadde han muligheten til å ta sitt første VM-gull.

Da var oppgaven klar: Han måtte slå sveitsiske Simon Ehammer med 154 poeng på den avsluttende 1000-meteren, noe som basert på Skotheims personlige rekord (2.37,63) tilsvarte rundt 14 sekunder.

Ehammers personlige rekord på distansen, 2.49,78, er rett over tolv sekunder bak Skotheims pers. Begge de to har personlige rekorder satt tidligere i år.

– Det blir jo hardt, men vi må prøve, sa trener Eirik Røe tidligere søndag.

Sammen med estiske Johannes Erm var Skotheim med på å sette fart fra start. Etter 600 meter hadde de allerede ni sekunder ned til Ehammer og etter 800 meter satte Skotheim fart selv.

Skotheim perset med over fire sekunder til 2.33,23, men bak klarte Ehammer akkurat å berge seg med tiden 2.46,03 og vant med 6418 poeng, elleve poeng mer enn Skotheim.

– Han «perser» jo med et hav, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Skotheim.

Hadde Skotheim løpt 99 hundredeler raskere på 1000-meteren ville nordmannen tatt gullet.

– Det er fryktelig surt, sier Skotheim til NRK.

– Føler du det er et sølv som er vunnet eller et gull som er tapt?

– Akkurat nå litt et gull som er tapt, sier Skotheim.

Skotheim

NÆR GULL: Sander Skotheim var nær ved å ta det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995.

Jaktet første gull siden 1995

Skotheim lå virtuelt an til gull med 200 meter igjen, men på den siste runden viste Ehammer at han hadde klart å spare litt på kreftene og holdt der farten til nordmannen.

– Ehammer var iskald som turte å slippe Skotheim så mye i starten, sier Rodal.

– Jeg er veldig glad. Det kunne vært bedre, jeg tapte mange poeng i høyde, så jeg måtte løpe raskere, sier Ehammer med et smil.

Geir Moen er den eneste nordmannen som har tatt gull i innendørs-VM. Det gjorde han da vant 200 meter i 1995. Utendørs har Norge tatt flere VM-gull de siste årene, blant annet vant Jakob Ingebrigtsen 5000 meter i fjor.

Rodal: Underprestert i flere øvelser

I en syvkamp er det naturligvis mange øyeblikk som kan være utslagsgivende. Ett av dem kom i stavsprang tidligere søndag.

– Han har underprestert i forhold til maksnivået sitt i både høyde og stav. Og hekk tidligere søndag formiddag. Det er han selv som har gjort utgangspunktet før den siste øvelsen litt vanskelig med tanke på gull, sa Rodal før den avsluttende 1000-meteren.

I stavsprang har Skotheim en bedre personlig rekord (5,35) enn Ehammer (5,21), men søndag var det Ehammer som hoppet 5,20, mens Skotheim måtte nøye seg med 5,10.

Spesielt i det siste forsøket på 5,20 var Skotheim svært nær ved å gå over, noe som ville gjort at han hadde hatt rundt tre sekunder mindre å hente inn på Ehammer på 1000-meteren.

– Hadde jeg gått over den siste høyden på 5,20 i stad så hadde det vært nok, men man gjør ikke det og man kan ikke tenke tilbake på at man burde gjort ting man ikke klarte. Jeg er veldig stolt av meg selv på 1000 meter og jeg følte jeg fikk ut det jeg var god for.

– Jeg følte jeg hadde inne mye høyere høyder enn det jeg fikk vist frem. Det kunne fort ha blitt både 5,20 og 5,30, men det stoppet på 5,10. Det er absolutt et godt resultat, så jeg tar det med meg. Men jeg ser at jeg kan hoppe 5,20-5,30 hvis jeg bare får stabilitet i tilløpet, sier Skotheim videre.

PS! Markus Rooth lå på femteplass etter seks av syv øvelser, men sto over den avsluttende 1000-meteren på grunn av en liten lårskade.

Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

• Lilleberg og Lightning slo Panthers

Emil Lilleberg og Tampa Bay Lightning tok sin første seier i årets NHL-sluttspill og reduserte til 3–1 i kamper mot Florida Panthers.

Nattens kamp endte 6-3 i Amalie Arena i Tampa Bay. Lilleberg fikk 19 minutter og to sekunder på isen, men noterte seg ikke for noen målpoeng.

Lightnings seier betyr dermed at lagene i hvert fall må ut i en femte kamp for å avgjøre vinneren av best av sju-serien. Den kampen spilles natt til tirsdag norsk tid. (NTB)

YIumGPwHu2A
  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

Gallagher
  • Ruud enkelt videre i Madrid

Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

– Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.