Hopp til innhold

Salum (25) tok VM-gull og satte mesterskapsrekord: – Norge er bortskjemte

DUBAI/BERGEN (NRK): Svaksynte Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54 satte bergenseren også mesterskapsrekord.

Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54, satte bergenseren også ny mesterskapsrekord.

GULL: Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54, satte bergenseren også ny mesterskapsrekord.

– Norge har nå han, de har Warholm og de har Ingebrigtsen-brødene. De er bortskjemte, de skjemmer oss bort, uttalte kommentatoren da Kashafali krysset målstreken i Dubai.

25-åringen fra Bergen var litt bak ut fra start, men skrudde opp tempoet, og sikret gullet foran de to brasilianerne Joseferson de Oliveira og Fabricio Ferreira.

– Dette betyr alt for meg. Jeg har hatt en lang sesong. Jeg kom fra skade i fjor til å bli norsk mester og verdensmester i år, det betyr alt, sa Kashafali til NRK etter at gullet var sikret.

– Jeg måtte «safe» litt

Kashafali var overlegen i gårsdagens semifinale, og gjentok bedriften i dag. Tiden på 10,54 var bare åtte hundredeler bak verdensrekorden i klassen T-12, en klasse for svaksynte, som han satt under Bislett Games i juni.

Kashafali

VERDENS RASKESTE: Kashafali er nå verdensmester, norgesmester og innehaver av verdensrekorden og mesterskapsrekorden på 100 meter.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Og etter løpet vedgikk Norna-Salhus-løperen at han holdt litt igjen.

– Jeg måtte «safe» litt i starten for jeg var veldig ivrig i dag. Jeg måtte roe meg litt ned, jeg ville ikke tjuvstarte og ta noen sjanser. Da jeg kom ut stolte jeg på meg selv og at jeg var den raskeste av de gutta her, så var bare å komme seg til mål.

Om litt får han det synlige beviste på at det er han som er årets verdensmester, og det med sine to søstre blant publikum.

– Det smaker enda bedre når de er her. At familien min får oppleve noe av det største jeg har gjort som friidrettsutøver, konstaterer 25-åringen.

– Håper at dette gullet kan åpne dørene for han

Kashafali som kom til Norge med familiene i 2003, har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn.

Bergenseren har hevdet seg som sprinter i norgestoppen i flere år, og har frem til i år utelukkende konkurrert mot funksjonsfriske. Som da han tok NM-gull på Hamar i sommer.

Christina Vukicevic Demidov

IMPONERT: Sportssjef for parafriidrett i Friidrettsforbundet, Christina Vukicevic Demidov, er full av lovord om gullet til Kashafali.

Foto: Tommy Barstein / NRK

I mai ble han klassifisert slik at han kunne delta i para-konkurranser, samtidig kom den tidligere hekkeløperen Christina Vukicevic Demidov inn som sportssjef for parafriidrett i Friidrettsforbundet.

– En ting er å ha verdensrekorden i løpet av sesongen, men en annen ting er å ta den tittelen akkurat den dagen det gjelder, sa Vukicevic Demidov til NRK etter løpet.

Hun håper nå at det norske folk blir mer oppmerksomme på Norges- og verdens raskeste mann.

– Han er en utrolig seriøs idrettsutøver som jeg mener får altfor lite «kred» for jobben han legger ned. Og jeg håper at dette gullet kan åpne dørene for han, og vise Norge hvem Salum Kashafali er, avslutter Vukicevic Demidov.

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • Supporter tiltalt for overfall på Sheffield United-kapteinen

  En Nottingham Forest-supporter må i retten for å ha skallet ned Sheffield United-kaptein Billy Sharp i tirsdagens kamp i den engelske opprykkskvalifiseringen.

  Forest vant oppgjøret etter straffesparkkonkurranse, og supporterne feiret vilt og stormet banen. Sharp sto ved sidelinjen da han ble «løpt ned» og skallet til av en supporter. Morgenen etter opplyste politiet om at en mann var pågrepet og mistenkt.

  Torsdag er det klart at den 30 år gamle mannen er tiltalt og skal møte i retten i Nottingham senere samme dag, skriver Yorkshire Post. (NTB)

  Britain Soccer
  Foto: Zac Goodwin / AP
 • Solberg stiller med leiebil i VM-runde

  Sponsorer hjelper Oliver Solberg til start i Rally Portugal. 20-åringen skulle egentlig stå over årets fjerde VM-runde.

  Den svensknorske rallyprofilen fikk før sesongen beskjed fra Hyundai om å dele bil med spanjolen Daniel Sordo i den ypperste VM-klassen. Solberg kjørte de tre første rundene, mens stallkameraten tar over på portugisisk grus.

  Opprinnelig betød det kjørefri for Solberg, men tre av hans sponsorer har steppet inn og leid en Hyundai i20. Det gjør at han likevel kan delta de neste dagene.

  – Jeg er evig takknemlig overfor sponsorene mine som gir meg denne sjansen. I rally betyr erfaring med de forskjellige løpene svært mye, og nå sørger de for at jeg ikke går glipp av denne muligheten i Portugal, sier Solberg i en pressemelding. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • BA: Bayern ønsker seg Brann-sjef Straus

  Bayern München har siktet seg inn på Brann-trener Alexander Straus og vil hente ham til den tyske klubbens kvinnelag, skriver Bergensavisen.

  Jens Scheuer var nylig ferdig som Bayern-trener etter tre år i jobben. Ifølge BA skal Brann ha blitt kontaktet med formål om å få Straus til Tyskland.

  Straus har de siste sesongene ledet Brann-kvinnene til suksess i ligaen. I fjor ble det seriegull og cupfinaletap for Vålerenga.

  – Et lag som opplever suksess har attraktive trenere og spillere, og det er klart at det er interesser rundt dem. Noe mer enn det ønsker jeg ikke å si, sier styreleder for Brann-damene, Pål Hafstad Thorsen, til BA.

  Straus har ikke villet kommentere opplysningene overfor avisen. Brann står med åtte seirer og én uavgjort på de første ni kampene av årets sesong i Toppserien. (NTB)

  Toppserien 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste