Hopp til innhold

Salum (25) tok VM-gull og satte mesterskapsrekord: – Norge er bortskjemte

DUBAI/BERGEN (NRK): Svaksynte Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54 satte bergenseren også mesterskapsrekord.

Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54, satte bergenseren også ny mesterskapsrekord.

GULL: Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54, satte bergenseren også ny mesterskapsrekord.

– Norge har nå han, de har Warholm og de har Ingebrigtsen-brødene. De er bortskjemte, de skjemmer oss bort, uttalte kommentatoren da Kashafali krysset målstreken i Dubai.

25-åringen fra Bergen var litt bak ut fra start, men skrudde opp tempoet, og sikret gullet foran de to brasilianerne Joseferson de Oliveira og Fabricio Ferreira.

– Dette betyr alt for meg. Jeg har hatt en lang sesong. Jeg kom fra skade i fjor til å bli norsk mester og verdensmester i år, det betyr alt, sa Kashafali til NRK etter at gullet var sikret.

– Jeg måtte «safe» litt

Kashafali var overlegen i gårsdagens semifinale, og gjentok bedriften i dag. Tiden på 10,54 var bare åtte hundredeler bak verdensrekorden i klassen T-12, en klasse for svaksynte, som han satt under Bislett Games i juni.

Kashafali

VERDENS RASKESTE: Kashafali er nå verdensmester, norgesmester og innehaver av verdensrekorden og mesterskapsrekorden på 100 meter.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Og etter løpet vedgikk Norna-Salhus-løperen at han holdt litt igjen.

– Jeg måtte «safe» litt i starten for jeg var veldig ivrig i dag. Jeg måtte roe meg litt ned, jeg ville ikke tjuvstarte og ta noen sjanser. Da jeg kom ut stolte jeg på meg selv og at jeg var den raskeste av de gutta her, så var bare å komme seg til mål.

Om litt får han det synlige beviste på at det er han som er årets verdensmester, og det med sine to søstre blant publikum.

– Det smaker enda bedre når de er her. At familien min får oppleve noe av det største jeg har gjort som friidrettsutøver, konstaterer 25-åringen.

– Håper at dette gullet kan åpne dørene for han

Kashafali som kom til Norge med familiene i 2003, har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn.

Bergenseren har hevdet seg som sprinter i norgestoppen i flere år, og har frem til i år utelukkende konkurrert mot funksjonsfriske. Som da han tok NM-gull på Hamar i sommer.

Christina Vukicevic Demidov

IMPONERT: Sportssjef for parafriidrett i Friidrettsforbundet, Christina Vukicevic Demidov, er full av lovord om gullet til Kashafali.

Foto: Tommy Barstein / NRK

I mai ble han klassifisert slik at han kunne delta i para-konkurranser, samtidig kom den tidligere hekkeløperen Christina Vukicevic Demidov inn som sportssjef for parafriidrett i Friidrettsforbundet.

– En ting er å ha verdensrekorden i løpet av sesongen, men en annen ting er å ta den tittelen akkurat den dagen det gjelder, sa Vukicevic Demidov til NRK etter løpet.

Hun håper nå at det norske folk blir mer oppmerksomme på Norges- og verdens raskeste mann.

– Han er en utrolig seriøs idrettsutøver som jeg mener får altfor lite «kred» for jobben han legger ned. Og jeg håper at dette gullet kan åpne dørene for han, og vise Norge hvem Salum Kashafali er, avslutter Vukicevic Demidov.

Sportsnyheter

2Cp8K1vI4W4

Knust Modric etter ufattelig EM-drama: – Det er fælt

Luka Modric trodde han hadde sendt nasjonen sin videre i EM. I stedet gikk Kroatias store stjerne fra himmel til helvete sekunder før slutt.

m52Lanzr4NU

Superstjernens utrolige historie: Moren flyktet barbeint og gravid gjennom Sahara

Nico Williams (21) herjer for Spania i EM. Men hans vei dit innebærer en gravid mor på flukt, og en bror som banet vei.

Sondre Guttormsen stavbrekk

Her brekker Guttormsens stav i fire biter: – Det ble helt svart

Sondre Guttormsen er akkurat tilbake fra et langt skadeavbrekk, men under en konkurranse i Polen opplevde han alle stavhopperes store skrekk da staven brakk midt i hoppet.

Siste nytt

 • LeBron-kjenning som hovedtrener i Lakers

  J.J. Redick (40) er utpekt som ny hovedtrener i basketballklubben Los Angeles Lakers. Han får oppgaven med å vende skuten.

  På laget finner man hans podkastpartner LeBron James. Redick og James har siden mars laget podkasten «Mind the Game» sammen, men nå er det klart at Redick ikke vil fortsette der.

  Ansettelsen ble bekreftet av Lakers mandag kveld. Redick blir klubbens 29. hovedtrener i historien og den 25. siden laget flyttet til Los Angeles.

  Redick omtaler ansettelsen som «surrealistisk».

  – Jeg tar denne oppgaven veldig på alvor. Lakers har de beste supporterne i verden og det forventes at vi vinner mesterskapet, sa Redick på pressekonferansen og la til:

  – Det blir min og mine kollegers oppgave å ordne det. (NTB)

  J.J. Redick
 • OL-vinner i tårer etter fall i uttaksløp: – Noe av det tøffeste i friidretten

  Athing Mu (22) mislyktes i det amerikanske uttaket i Eugene. Dermed går OL i Paris uten den regjerende mesteren på 800 meter.

  Mu gikk i bakken etter 200 meter i mandagens løp, og hun kom seg aldri fram i feltet igjen. 22-åringen var i tårer da hun krysset målstreken på sisteplass. Bare de tre beste fikk OL-plass.

  Mu, som vant VM-gull i 2022, hadde ikke løpt noen konkurranser denne sesongen som følge av skadetrøbbel. Likevel hadde hun nok forventet å ta seg til lekene i Paris. (NTB)

  Athing Mu
 • Florida Panthers tok sin første Stanley Cup-tittel i ishockey – avverget historisk kollaps

  Florida Panthers fant rytmen i grevens tid og sikret Stanley Cup-trofeet med 2-1-seier mot Edmonton Oilers i den sjuende finalen natt til tirsdag norsk tid.

  I år var første gang siden 1945 at NHL-finalen gikk til en sjuende og avgjørende kamp etter at ett av lagene ledet 3-0 etter de tre første kampene.

  82 år er gått siden et lag sist vant sluttspillet etter å ha ligget under 0-3 sammenlagt etter de tre første kampene.

  For Oilers sin del brast imidlertid drømmen om å kopiere kunststykket.

  Carter Verhaeghe førte Panthers i føringen 4.27 ut i første periode, men Edmonton Oilers utlignet drøye to minutter senere ved svenske Mattias Janmark.

  Den avgjørende scoringen kom 15 minutter ut i midtperioden da Sam Reinhart satte inn 2-1 for Panthers. Oilers presset på for utligning, men heroisk forsvarsspill sørget for at kampen endte 2-1 til Florida-laget.

  – Det er ikke en drøm lengre, men virkelighet, sa Florida-stjernen Matthew Tkachuk etter kampen. (NTB)

  Florida Panthers

Sendeplan

Kl. Program Kanal