Hopp til innhold

Salum (25) tok VM-gull og satte mesterskapsrekord: – Norge er bortskjemte

DUBAI/BERGEN (NRK): Svaksynte Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54 satte bergenseren også mesterskapsrekord.

Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54, satte bergenseren også ny mesterskapsrekord.

GULL: Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54, satte bergenseren også ny mesterskapsrekord.

– Norge har nå han, de har Warholm og de har Ingebrigtsen-brødene. De er bortskjemte, de skjemmer oss bort, uttalte kommentatoren da Kashafali krysset målstreken i Dubai.

25-åringen fra Bergen var litt bak ut fra start, men skrudde opp tempoet, og sikret gullet foran de to brasilianerne Joseferson de Oliveira og Fabricio Ferreira.

– Dette betyr alt for meg. Jeg har hatt en lang sesong. Jeg kom fra skade i fjor til å bli norsk mester og verdensmester i år, det betyr alt, sa Kashafali til NRK etter at gullet var sikret.

– Jeg måtte «safe» litt

Kashafali var overlegen i gårsdagens semifinale, og gjentok bedriften i dag. Tiden på 10,54 var bare åtte hundredeler bak verdensrekorden i klassen T-12, en klasse for svaksynte, som han satt under Bislett Games i juni.

Kashafali

VERDENS RASKESTE: Kashafali er nå verdensmester, norgesmester og innehaver av verdensrekorden og mesterskapsrekorden på 100 meter.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Og etter løpet vedgikk Norna-Salhus-løperen at han holdt litt igjen.

– Jeg måtte «safe» litt i starten for jeg var veldig ivrig i dag. Jeg måtte roe meg litt ned, jeg ville ikke tjuvstarte og ta noen sjanser. Da jeg kom ut stolte jeg på meg selv og at jeg var den raskeste av de gutta her, så var bare å komme seg til mål.

Om litt får han det synlige beviste på at det er han som er årets verdensmester, og det med sine to søstre blant publikum.

– Det smaker enda bedre når de er her. At familien min får oppleve noe av det største jeg har gjort som friidrettsutøver, konstaterer 25-åringen.

– Håper at dette gullet kan åpne dørene for han

Kashafali som kom til Norge med familiene i 2003, har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn.

Bergenseren har hevdet seg som sprinter i norgestoppen i flere år, og har frem til i år utelukkende konkurrert mot funksjonsfriske. Som da han tok NM-gull på Hamar i sommer.

Christina Vukicevic Demidov

IMPONERT: Sportssjef for parafriidrett i Friidrettsforbundet, Christina Vukicevic Demidov, er full av lovord om gullet til Kashafali.

Foto: Tommy Barstein / NRK

I mai ble han klassifisert slik at han kunne delta i para-konkurranser, samtidig kom den tidligere hekkeløperen Christina Vukicevic Demidov inn som sportssjef for parafriidrett i Friidrettsforbundet.

– En ting er å ha verdensrekorden i løpet av sesongen, men en annen ting er å ta den tittelen akkurat den dagen det gjelder, sa Vukicevic Demidov til NRK etter løpet.

Hun håper nå at det norske folk blir mer oppmerksomme på Norges- og verdens raskeste mann.

– Han er en utrolig seriøs idrettsutøver som jeg mener får altfor lite «kred» for jobben han legger ned. Og jeg håper at dette gullet kan åpne dørene for han, og vise Norge hvem Salum Kashafali er, avslutter Vukicevic Demidov.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal