Salum (25) tok VM-gull og satte mesterskapsrekord: – Norge er bortskjemte

DUBAI/BERGEN (NRK): Svaksynte Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54 satte bergenseren også mesterskapsrekord.

Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54, satte bergenseren også ny mesterskapsrekord.

GULL: Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54, satte bergenseren også ny mesterskapsrekord.

– Norge har nå han, de har Warholm og de har Ingebrigtsen-brødene. De er bortskjemte, de skjemmer oss bort, uttalte kommentatoren da Kashafali krysset målstreken i Dubai.

25-åringen fra Bergen var litt bak ut fra start, men skrudde opp tempoet, og sikret gullet foran de to brasilianerne Joseferson de Oliveira og Fabricio Ferreira.

– Dette betyr alt for meg. Jeg har hatt en lang sesong. Jeg kom fra skade i fjor til å bli norsk mester og verdensmester i år, det betyr alt, sa Kashafali til NRK etter at gullet var sikret.

– Jeg måtte «safe» litt

Kashafali var overlegen i gårsdagens semifinale, og gjentok bedriften i dag. Tiden på 10,54 var bare åtte hundredeler bak verdensrekorden i klassen T-12, en klasse for svaksynte, som han satt under Bislett Games i juni.

Kashafali

VERDENS RASKESTE: Kashafali er nå verdensmester, norgesmester og innehaver av verdensrekorden og mesterskapsrekorden på 100 meter.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Og etter løpet vedgikk Norna-Salhus-løperen at han holdt litt igjen.

– Jeg måtte «safe» litt i starten for jeg var veldig ivrig i dag. Jeg måtte roe meg litt ned, jeg ville ikke tjuvstarte og ta noen sjanser. Da jeg kom ut stolte jeg på meg selv og at jeg var den raskeste av de gutta her, så var bare å komme seg til mål.

Om litt får han det synlige beviste på at det er han som er årets verdensmester, og det med sine to søstre blant publikum.

– Det smaker enda bedre når de er her. At familien min får oppleve noe av det største jeg har gjort som friidrettsutøver, konstaterer 25-åringen.

– Håper at dette gullet kan åpne dørene for han

Kashafali som kom til Norge med familiene i 2003, har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn.

Bergenseren har hevdet seg som sprinter i norgestoppen i flere år, og har frem til i år utelukkende konkurrert mot funksjonsfriske. Som da han tok NM-gull på Hamar i sommer.

Christina Vukicevic Demidov

IMPONERT: Sportssjef for parafriidrett i Friidrettsforbundet, Christina Vukicevic Demidov, er full av lovord om gullet til Kashafali.

Foto: Tommy Barstein / NRK

I mai ble han klassifisert slik at han kunne delta i para-konkurranser, samtidig kom den tidligere hekkeløperen Christina Vukicevic Demidov inn som sportssjef for parafriidrett i Friidrettsforbundet.

– En ting er å ha verdensrekorden i løpet av sesongen, men en annen ting er å ta den tittelen akkurat den dagen det gjelder, sa Vukicevic Demidov til NRK etter løpet.

Hun håper nå at det norske folk blir mer oppmerksomme på Norges- og verdens raskeste mann.

– Han er en utrolig seriøs idrettsutøver som jeg mener får altfor lite «kred» for jobben han legger ned. Og jeg håper at dette gullet kan åpne dørene for han, og vise Norge hvem Salum Kashafali er, avslutter Vukicevic Demidov.

Siste nytt

 • Slalåm-starten utsatt

  Det er tøffe værforhold i Val-d'Isère, og derfor har dagens verdenscuprenn i slalåm blitt utsatt. Det skulle egentlig starte klokken 09, men nå er starten flyttet til klokken 11. Henrik Kristoffersen er et av de norske håpene i dette rennet.

  -sbdvlJO6d0
  Foto: TOM PENNINGTON / AFP
 • Trippel OL-vinnar i friidrett død

  Den triple OL-vinnaren Peter Snell frå New Zealand er død, 80 år gammal.

  Snell er ein av New Zealands største idrettsheltar, med OL-gull på 800 m i 1960 og på 800 og 1500 m i 1964. Han heldt også verdsrekorden på 800 meter og ei engelsk mil.

  Peter Snell
  Foto: AP
 • OL-surfing på Tahiti

  OL-arrangørane i Frankrike valde torsdag å legge surefekonkurransane i OL i 2024 til stillehavsøya Tahiti. Det er 15.700 km og 20 flytimar unna Paris, som er vertsby for sommarleikane.

  Ifølgje arrangørane vil dette ikkje ha betydning for kostnadene, eller skape ekstra problem for klima og miljø.

  Valet er gjort fordi det er nesten garantert ideelle bølgjer for surfing.

  Men det er også kontroversielt, fordi bølgjene er rekna som farlege for kvinnene. derfor står ikkje Tahiti på kvinnenes verdscupliste.

  – Vi set opp kvinnenes konkurransar på den tida på dagen når bølgjene er minst, seier Lionel Teihotu i Tahitis surfeforbund.

  Tahiti er ein del av øygruppa Fransk Polynesia, som er rekna som ein del av Frankrike, men med indre sjølvstyre.

  Den amerikanske surferen Benji Brand ved Teahupoʻo på Tahit
  Foto: BRIAN BIELMANN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal