Hopp til innhold

Salum (25) tok VM-gull og satte mesterskapsrekord: – Norge er bortskjemte

DUBAI/BERGEN (NRK): Svaksynte Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54 satte bergenseren også mesterskapsrekord.

Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54, satte bergenseren også ny mesterskapsrekord.

GULL: Salum Kashafali var overlegen på 100-meteren i Para-VM i Dubai. Med tiden 10,54, satte bergenseren også ny mesterskapsrekord.

– Norge har nå han, de har Warholm og de har Ingebrigtsen-brødene. De er bortskjemte, de skjemmer oss bort, uttalte kommentatoren da Kashafali krysset målstreken i Dubai.

25-åringen fra Bergen var litt bak ut fra start, men skrudde opp tempoet, og sikret gullet foran de to brasilianerne Joseferson de Oliveira og Fabricio Ferreira.

– Dette betyr alt for meg. Jeg har hatt en lang sesong. Jeg kom fra skade i fjor til å bli norsk mester og verdensmester i år, det betyr alt, sa Kashafali til NRK etter at gullet var sikret.

– Jeg måtte «safe» litt

Kashafali var overlegen i gårsdagens semifinale, og gjentok bedriften i dag. Tiden på 10,54 var bare åtte hundredeler bak verdensrekorden i klassen T-12, en klasse for svaksynte, som han satt under Bislett Games i juni.

Kashafali

VERDENS RASKESTE: Kashafali er nå verdensmester, norgesmester og innehaver av verdensrekorden og mesterskapsrekorden på 100 meter.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Og etter løpet vedgikk Norna-Salhus-løperen at han holdt litt igjen.

– Jeg måtte «safe» litt i starten for jeg var veldig ivrig i dag. Jeg måtte roe meg litt ned, jeg ville ikke tjuvstarte og ta noen sjanser. Da jeg kom ut stolte jeg på meg selv og at jeg var den raskeste av de gutta her, så var bare å komme seg til mål.

Om litt får han det synlige beviste på at det er han som er årets verdensmester, og det med sine to søstre blant publikum.

– Det smaker enda bedre når de er her. At familien min får oppleve noe av det største jeg har gjort som friidrettsutøver, konstaterer 25-åringen.

– Håper at dette gullet kan åpne dørene for han

Kashafali som kom til Norge med familiene i 2003, har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn.

Bergenseren har hevdet seg som sprinter i norgestoppen i flere år, og har frem til i år utelukkende konkurrert mot funksjonsfriske. Som da han tok NM-gull på Hamar i sommer.

Christina Vukicevic Demidov

IMPONERT: Sportssjef for parafriidrett i Friidrettsforbundet, Christina Vukicevic Demidov, er full av lovord om gullet til Kashafali.

Foto: Tommy Barstein / NRK

I mai ble han klassifisert slik at han kunne delta i para-konkurranser, samtidig kom den tidligere hekkeløperen Christina Vukicevic Demidov inn som sportssjef for parafriidrett i Friidrettsforbundet.

– En ting er å ha verdensrekorden i løpet av sesongen, men en annen ting er å ta den tittelen akkurat den dagen det gjelder, sa Vukicevic Demidov til NRK etter løpet.

Hun håper nå at det norske folk blir mer oppmerksomme på Norges- og verdens raskeste mann.

– Han er en utrolig seriøs idrettsutøver som jeg mener får altfor lite «kred» for jobben han legger ned. Og jeg håper at dette gullet kan åpne dørene for han, og vise Norge hvem Salum Kashafali er, avslutter Vukicevic Demidov.

Sportsnyheter

Flere cupbomber: – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

 • Neville fikk sparken i Inter Miami

  Phil Neville er ferdig i MLS-klubben Inter Miami etter en lang rekke med svært dårlig resultater. Laget ligger nederst på tabellen i den østlige avdelingen.

  Inter Miami opplyste om nyheten på sine nettsider natt til fredag.

  Onsdagens 0-1-tap mot New York Red Bulls ble engelskmannens siste kamp som hovedtrener. Det var Miami-lagets tiende nederlag på de siste 13 kampene i MLS. Laget står med 15 poeng etter like mange kamper.

  I fjor tok Neville Inter Miami til sluttspillet. 46-åringen ble ansatt i den amerikanske klubben i januar 2021. Han kom fra jobben som manager for det engelske kvinnelandslaget.

  Inter Miami eies av Nevilles tidligere Manchester United- og England-lagkamerat David Beckham.

  (NTB)

  9X9LB2EYHIg
  Foto: AFP
 • Denver Nuggets tok første stikk

  Den serbiske basketstjernen Nikola Jokic var i form da Denver Nuggets innledet NBA-finaleserien med seier mot Miami Heat 104-93. På hjemmebane i Denver vartet Jokic opp med sin niende trippel-tosifret i årets sluttspill, da han avsluttet kampen med 27 poeng, 14 assists og 10 returer.

  Det var med på å føre laget til seier. Det er første gang Nuggets er i finalen i NBA-sluttspillet.

  Bam Adebayo ble Heats mestscorende med 26 poeng, mens Miami-lagets stjernespiller Jimmy Butler kun scoret 13 poeng i nederlaget.

  – Vi vil gjøre noen justeringer for å gjøre ting veldig annerledes til neste kamp, men vi skal være klare, sier Butler ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Finalen spilles i best av sju kamper. Det neste oppgjøret avholdes også i Denver natt til mandag.

  (NTB)

  DVebsCHxN0s
  Foto: AP
 • Lauritsen matchvinner for Sparta

  Tobias Lauritsen ble matchvinner da Sparta Rotterdam slo Utrecht 2-1 borte og tok første stikk i semifinalen i den nederlandske europacupkvalifiseringen.

  Lauritsen og Joshua Kitolano spilte hele kampen for Sparta, som slo Utrecht på bortebane for første gang siden 1997. Keeper Nick Olij får mye av æren, men Lauritsen var avgjørende ved begge målene.

  I det 26. minutt ble han holdt av Utrecht-stopper Ruben Kluivert, og etter VAR-titting ble det straffespark. Det satte Vito van Crooij i mål.

  I det 39. minutt doblet Lauritsen ledelsen med assist fra van Crooij.

  Utrecht reduserte i det 70. minutt, men Sparta har med seg ledelse til søndagens returkamp på hjemmebane. (NTB)

  Tobias Lauritsen
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste