Satte verdensrekord på Bislett – kan ikke se målstreken

Sprinter Salum Kashafali (25) forbedret sin egen verdensrekord under Bislett Games. Men han så ikke tiden selv.

SUPERTID: Svaksynte Salum Kashafali fikk full klaff på Bislett, og løp inn på 10,46 på 100 meter.

Den nye tiden på 10,46 på 100 meter er både verdensrekord, og personlig rekord i klasse T-12, en klasse for svaksynte.

Salum Kashafali

JUBEL: Salum Kashafali slapp følelsene løs da han fikk høre sin nye rekordtid.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

– Jeg hadde ikke forventet dette. Utrolig gøy, sier Kashafali til NRK.

På Bislett løp han i klassen for funksjonsfriske under de nasjonale øvelsene. Solen tittet så vidt frem da 25-åringen krysset målstreken. Han visste han var først, men sin egen tid – den måtte han høre for å få med seg.

– Jeg så ikke tiden, nei, men noen andre fortalte det til meg, bekrefter Kashafali og smiler bredt.

Har stoppet før mål

Han blir fulgt rundt på tribunen på stadion.

– Da går det fint, ellers hadde jeg vel endt opp på andre siden av stadion.

For Kashafali har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn. Han må derfor i stedet bruke sidesynet.

– Jeg kan ikke se en gjenstand som er mer enn en meter foran meg, eller ansiktet på folk. Å lese vanlig skrift er nesten umulig uansett hvor nærme den er. Av og til har jeg stoppet 10 meter før mål fordi jeg har trodd målstreken har vært der, forteller Kashafali.

Han satt verdensrekord også i debuten som para-friidrettsutøver i slutten av mai (10,58).

– Helt utrolig. Og på hjemmebane i Norge. Jeg er så imponert, sier sportssjef i ParaFriidrett, Christina Vukecivic Demidov.

Salum Kashafali

Blir ikke alltid trodd

Kashafali har hevdet seg som sprinter i norgestoppen i flere år, og men synet er blitt og vil fortsette å bli gradvis dårligere. I vår ble han overtalt til å begynne med parafriidrett – etter at han de siste to årene har slitt med en hamstringskade.

Salum Kashafali

REKORD: I sitt første para-stevne satte Kashafali verdensrekord på 100 meter, med 10,58. På Bislett forbedret han den med 12 hundredeler.

Foto: Norges friidrettsforbund

– Det er ikke så mange som har visst hvor dårlig jeg har sett, og mange har ikke trodd på det. Jeg skjønner hvis det blir spekulasjoner om jeg ikke bare kunne fortsatt med idrett for funksjonsfriske, sier bergenseren, som før hadde løpt 10,49.

– Men nå har jeg en bedre mulighet til å satse mer, og utvikle meg gjennom paraidretten, fortsetter han.

Kashafali er dermed også et av Norges store håp i Paralympics i Tokyo neste år.

– Målet er jo å løpe fortere enn jeg har gjort. Jeg vet jeg er velsignet med mye talent, så jeg vil utnytte den muligheten. Jeg har forbedringspotensial på alt, men det er tidlig i sesongen.

Flyktet fra Kongo

– Han løper på tider som er imponerende om du ser godt eller ikke. Han har kjempet om NM-medaljer de siste årene, og det blir spennende å se hva han kan oppnå i paraidretten. Norsk friidrett trenger en stjerne i paralympiske leker, sier NRKs friidrettskommentar Jann Post.

Kashafali kom til Norge som kvoteflyktning fra Kongo i 2003. Da var han 11 år. På grunn av synet ble fotball for vanskelig, og han satset alt på friidretten. Bakgrunnen hjelper ham også og alltid se muligheter fremfor begrensninger.

– Å komme til Norge reddet livet mitt. Å få komme hit var som å vinne i lotto, og bli milliardær. Jeg hadde aldri sett for meg i min villeste fantasi å ha tak over hodet og mat på bordet hver dag, det var bare en drøm.

Siste nytt

 • Inter framleis utan poengtap

  Inter tok sin fjerde siger av fire mogelege med 2-0 mot byrival Milan. Marcelo Brozovic og Romelu Lukaku scora i andre omgang. Det er Lukakus tredje mål i Serie A etter overgangen frå Manchester United.

  Inter leier framfor Juventus, som slo Hellas Verona 2-1. Milan er nummer 9.

  Romelu Lukaku
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Fortvilar etter nytt Barcelona-tap

  Barcelona gjekk på sitt andre tap på dei første fem rundane då Granada vann 2-0 laurdag kveld. Ramon Azez scora etter to minutt, og Alvaro Vadillo dobla på straffe etter 66 minutt.

  Barcelona starta utan Lionel Messi, som kom inn frå start i andre omgang.

  Lionel Messi
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Mållaust i Bergen

  Brann hadde ballen klart mest i Bergen mot Haugesund, men det enda med 0-0 framfor 10.000 nokså misnøgde bergensarar.

  Brann hadde klart overtak før pause, men Haugesund var betre med i andre omgang.

  – Siger til oss i dag hadde vore eit ran, sa Haugesunds trenar Jostein Grindhaug til Eurosport.

  – Vi var overraskande bra før pause, og burde hatt mål. Etter pause får vi ikkje i stand same trykketMen vi har eit nykomponert lag og blei slitne mot slutten, seier Brann-trenar Lars Arne Nilsen til NRK.

  Nilsen snakka med supporterane etter kampen.

  – Eg trur dei forstår at vi har det vanskeleg. Vi må tenkje nytt og mobilisere det vi har. Vi skulle hatt fleire tilgjengelege, men med 5-6 ute er det vanskeleg.

  – Høyrde du ikkje pipinga då de gjekk av bana?

  – Eg er tunghøyrd. Men eg trur publikum forstår at spelarane blødde for drakta og gjorde det dei kunne i dag. Det er frustrerande å ikkje vinne, seier Nilsen, som skal ta laget sitt til Rosenborg på Lerkendal neste helg.

  Lars Arne Nilsen
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal