Satte verdensrekord på Bislett – kan ikke se målstreken

Sprinter Salum Kashafali (25) forbedret sin egen verdensrekord under Bislett Games. Men han så ikke tiden selv.

SUPERTID: Svaksynte Salum Kashafali fikk full klaff på Bislett, og løp inn på 10,46 på 100 meter.

Den nye tiden på 10,46 på 100 meter er både verdensrekord, og personlig rekord i klasse T-12, en klasse for svaksynte.

Salum Kashafali

JUBEL: Salum Kashafali slapp følelsene løs da han fikk høre sin nye rekordtid.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

– Jeg hadde ikke forventet dette. Utrolig gøy, sier Kashafali til NRK.

På Bislett løp han i klassen for funksjonsfriske under de nasjonale øvelsene. Solen tittet så vidt frem da 25-åringen krysset målstreken. Han visste han var først, men sin egen tid – den måtte han høre for å få med seg.

– Jeg så ikke tiden, nei, men noen andre fortalte det til meg, bekrefter Kashafali og smiler bredt.

Har stoppet før mål

Han blir fulgt rundt på tribunen på stadion.

– Da går det fint, ellers hadde jeg vel endt opp på andre siden av stadion.

For Kashafali har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn. Han må derfor i stedet bruke sidesynet.

– Jeg kan ikke se en gjenstand som er mer enn en meter foran meg, eller ansiktet på folk. Å lese vanlig skrift er nesten umulig uansett hvor nærme den er. Av og til har jeg stoppet 10 meter før mål fordi jeg har trodd målstreken har vært der, forteller Kashafali.

Han satt verdensrekord også i debuten som para-friidrettsutøver i slutten av mai (10,58).

– Helt utrolig. Og på hjemmebane i Norge. Jeg er så imponert, sier sportssjef i ParaFriidrett, Christina Vukecivic Demidov.

Salum Kashafali

Blir ikke alltid trodd

Kashafali har hevdet seg som sprinter i norgestoppen i flere år, og men synet er blitt og vil fortsette å bli gradvis dårligere. I vår ble han overtalt til å begynne med parafriidrett – etter at han de siste to årene har slitt med en hamstringskade.

Salum Kashafali

REKORD: I sitt første para-stevne satte Kashafali verdensrekord på 100 meter, med 10,58. På Bislett forbedret han den med 12 hundredeler.

Foto: Norges friidrettsforbund

– Det er ikke så mange som har visst hvor dårlig jeg har sett, og mange har ikke trodd på det. Jeg skjønner hvis det blir spekulasjoner om jeg ikke bare kunne fortsatt med idrett for funksjonsfriske, sier bergenseren, som før hadde løpt 10,49.

– Men nå har jeg en bedre mulighet til å satse mer, og utvikle meg gjennom paraidretten, fortsetter han.

Kashafali er dermed også et av Norges store håp i Paralympics i Tokyo neste år.

– Målet er jo å løpe fortere enn jeg har gjort. Jeg vet jeg er velsignet med mye talent, så jeg vil utnytte den muligheten. Jeg har forbedringspotensial på alt, men det er tidlig i sesongen.

Flyktet fra Kongo

– Han løper på tider som er imponerende om du ser godt eller ikke. Han har kjempet om NM-medaljer de siste årene, og det blir spennende å se hva han kan oppnå i paraidretten. Norsk friidrett trenger en stjerne i paralympiske leker, sier NRKs friidrettskommentar Jann Post.

Kashafali kom til Norge som kvoteflyktning fra Kongo i 2003. Da var han 11 år. På grunn av synet ble fotball for vanskelig, og han satset alt på friidretten. Bakgrunnen hjelper ham også og alltid se muligheter fremfor begrensninger.

– Å komme til Norge reddet livet mitt. Å få komme hit var som å vinne i lotto, og bli milliardær. Jeg hadde aldri sett for meg i min villeste fantasi å ha tak over hodet og mat på bordet hver dag, det var bare en drøm.

Siste nytt

 • Zlatan «svært nær» ny kontrakt

  – Berre detaljar står att før Zlatan Ibrahimovic signerer ny kontrakt med Milan, seier klubbdirektør Paolo Maldini.

  Svensken, som fyller 40 i oktober, har kontrakt ut sesongen, men med opsjon på forlenging til sommaren 2022. Det er denne opsjonen som no treuleg blir ein realitet.

  Han får hovudæra for å ha gjort Milan til ein tittelkandidat sidan han kom tilbake til klubben i januar i fjor. Han er toppscorar med 15 mål på dei 16 kampane han har spela denne sesongen.

  Milan har ikkje vunne Serie A sidan 2011, då også med Ibrahimovic på laget.

  Milan er nummer to på tabellen, 11 poeng bak byrival Inter før dagens runde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Elyounoussi stor i Celtics utklassi

  Mohamed Elyounoussi var giganten då Celtic slo Livingston 6-0. To scoringar og ei målgivande pasning blei fasiten.

  På Celtics femte mål fekk han i tillegg hjelp av Kristoffer Ajer. Midtstopparen tok med seg ballen frå eigen banehalvdel og slapp han vidare til Elyounoussi etter å ha sprunge nesten inn i gjestane sitt straffefelt.

  Celtic, skotsk meister dei siste ni åra, har allereie tapt ligameisterskapet til erkerival Rangers denne sesongen.

  Europa League - Group H - Lille v Celtic
  Foto: Pascal Rossignol / Reuters
 • Liverpool-revansje på overtid

  Trent Alexander-Arnold scora på overtid og gav Liverpool 2-1 over Aston Villa – Liverpools første heimesiger i ligaen sidan 16. desember.

  Villa leia ved halvtid etter Ollie Watkins scoring to minutt før pause. Mohamed Salah utlikna etter 57 minutt, men det såg ut til å gå mot ein ny sigerslaus Anfield-kamp for Liverpool.

  Sigeren smakte nok dessutan ekstra godt som revansje for 7-2-tapet tidlegare i sesongen.

  Liverpool er no på fjerdeplass, ein plass som gir meisterliga-plass neste sesong. Men West Ham er bak bere på målskilnad, og har ein kamp til gode. Chelsea er eitt poeng bak, og møter Crystal Palace seinare i kveld.

  Trent Alexander-Arnold
  Foto: Clive Brunskill / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal