Hopp til innhold

Satte verdensrekord på Bislett – kan ikke se målstreken

Sprinter Salum Kashafali (25) forbedret sin egen verdensrekord under Bislett Games. Men han så ikke tiden selv.

SUPERTID: Svaksynte Salum Kashafali fikk full klaff på Bislett, og løp inn på 10,46 på 100 meter.

Den nye tiden på 10,46 på 100 meter er både verdensrekord, og personlig rekord i klasse T-12, en klasse for svaksynte.

Salum Kashafali

JUBEL: Salum Kashafali slapp følelsene løs da han fikk høre sin nye rekordtid.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

– Jeg hadde ikke forventet dette. Utrolig gøy, sier Kashafali til NRK.

På Bislett løp han i klassen for funksjonsfriske under de nasjonale øvelsene. Solen tittet så vidt frem da 25-åringen krysset målstreken. Han visste han var først, men sin egen tid – den måtte han høre for å få med seg.

– Jeg så ikke tiden, nei, men noen andre fortalte det til meg, bekrefter Kashafali og smiler bredt.

Har stoppet før mål

Han blir fulgt rundt på tribunen på stadion.

– Da går det fint, ellers hadde jeg vel endt opp på andre siden av stadion.

For Kashafali har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn. Han må derfor i stedet bruke sidesynet.

– Jeg kan ikke se en gjenstand som er mer enn en meter foran meg, eller ansiktet på folk. Å lese vanlig skrift er nesten umulig uansett hvor nærme den er. Av og til har jeg stoppet 10 meter før mål fordi jeg har trodd målstreken har vært der, forteller Kashafali.

Han satt verdensrekord også i debuten som para-friidrettsutøver i slutten av mai (10,58).

– Helt utrolig. Og på hjemmebane i Norge. Jeg er så imponert, sier sportssjef i ParaFriidrett, Christina Vukecivic Demidov.

Salum Kashafali

Blir ikke alltid trodd

Kashafali har hevdet seg som sprinter i norgestoppen i flere år, og men synet er blitt og vil fortsette å bli gradvis dårligere. I vår ble han overtalt til å begynne med parafriidrett – etter at han de siste to årene har slitt med en hamstringskade.

Salum Kashafali

REKORD: I sitt første para-stevne satte Kashafali verdensrekord på 100 meter, med 10,58. På Bislett forbedret han den med 12 hundredeler.

Foto: Norges friidrettsforbund

– Det er ikke så mange som har visst hvor dårlig jeg har sett, og mange har ikke trodd på det. Jeg skjønner hvis det blir spekulasjoner om jeg ikke bare kunne fortsatt med idrett for funksjonsfriske, sier bergenseren, som før hadde løpt 10,49.

– Men nå har jeg en bedre mulighet til å satse mer, og utvikle meg gjennom paraidretten, fortsetter han.

Kashafali er dermed også et av Norges store håp i Paralympics i Tokyo neste år.

– Målet er jo å løpe fortere enn jeg har gjort. Jeg vet jeg er velsignet med mye talent, så jeg vil utnytte den muligheten. Jeg har forbedringspotensial på alt, men det er tidlig i sesongen.

Flyktet fra Kongo

– Han løper på tider som er imponerende om du ser godt eller ikke. Han har kjempet om NM-medaljer de siste årene, og det blir spennende å se hva han kan oppnå i paraidretten. Norsk friidrett trenger en stjerne i paralympiske leker, sier NRKs friidrettskommentar Jann Post.

Kashafali kom til Norge som kvoteflyktning fra Kongo i 2003. Da var han 11 år. På grunn av synet ble fotball for vanskelig, og han satset alt på friidretten. Bakgrunnen hjelper ham også og alltid se muligheter fremfor begrensninger.

– Å komme til Norge reddet livet mitt. Å få komme hit var som å vinne i lotto, og bli milliardær. Jeg hadde aldri sett for meg i min villeste fantasi å ha tak over hodet og mat på bordet hver dag, det var bare en drøm.

Sportsnyheter

do_tl5ocRYU

Historiske Haaland scoret fem: – Heitest i hele fotballverden

Erling Braut Haaland ble historisk da han scoret fem mål i FA-cupens femte runde. Det fikk han god hjelp til av makker Kevin De Bruyne, som assisterte ham fire ganger.

Siste nytt

 • Newcastle slapp med skrekken – slo Blackburn i straffesparkkonkurranse

  Newcastle så ut til å kunne ryke på en cupskrell mot Blackburn, men dro i land avansementet etter en straffesparkkonkurranse.

  Newcastle var storfavoritter da de kom på besøk til mesterskapsserielaget Blackburn i åttedelsfinalen av FA-cupen.

  Blackburn var bare målforskjell unna å kvalifisere seg til opprykkskvalifisering til Premier League i fjorårets sesong, men har slitt i år. Laget ligger på 16.-plass i ligaen.

  Laget har hatt utenomsportslig trøbbel denne sesongen, noe som blant annet førte til at danske Jon Dahl Tomasson ga seg som hovedtrener etter uenigheter og misnøye med klubbledelsen. Han har siden tatt over det svenske landslaget.

  Den nye treneren John Eustace klarte å presse Newcastle helt til ekstraomganger, men i straffesparkkonkurransen sa det stopp. Keeper Martin Dubravka ble den store helten for gjestene da han reddet straffesparket til Dominc Hyam etter 120 intense minutter på Ewood Park.

  Alan Shearer var på plass på stadion og ble hyllet fra begge lags supportere. Shearer vant Premier League med Blackburn i 1994/1995-sesongen, og spilte senere i Newcastle i over ti år. Shearer er fortsatt Premier Leagues mestscorende gjennom tidene med 260 mål.

  LxRqeLJt1wo
  Foto: AP
 • Stavanger Oilers tok seieren i målfattig oppgjør – sju strake tap for Lørenskog

  Stavanger Oilers la press på Vålerenga med en knepen 2-1-seier borte mot Lørenskog i eliteserien i ishockey tirsdag.

  Oilers lå sju poeng bak Vålerenga på andreplass før oppgjøret.

  Kampens første mål kom ikke før halvveis i andre periode da Martin Gran scoret for gjestene. Sju minutter senere utnyttet hjemmelaget et overtallsspill og utlignet ved Christian Blomqvist.

  I tredje periode tok Oilers igjen ledelsen ved Dan Kissel, og vant.

  Dermed reduserte Oilers luken opp til Vålerenga fra sju til fire poeng. Det gjenstår fire kamper av grunnserien i EHL.

  ETLy4bzS4ko
  Foto: NTB
 • Brann med full kontroll mot Vålerenga i Spania

  Brann hadde få problemer mot Vålerenga i en treningskamp i Marbella tirsdag. Eirik Hornelands lag vant overbevisende 3-0 mot de kongeblå.

  Brann og Vålerenga avsluttet sine respektive treningsleirer på den spanske solkysten med en treningskamp tirsdag.

  Joachim Soltvedt scoret to mål og Magnus Warming scoret ett mål for rødtrøyene.

  t0-xkePEsP0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal