Hopp til innhold

Sagan-utestengelse kan føre til flere norske plasser i sykkel-VM

– Det kan være forskjellen på medalje og ikke medalje, sier Edvald Boasson Hagen.

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen under fellestarten under sykkel-VM i Doha 2016.

KAN BLI NI: Norge klatrer på verdensrankingen, og kan få med ni ryttere til sykkel-VM i Bergen i stedet for seks.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norge har lenge ligget som nummer tolv på UCI sin offisielle verdensranking, bak nettopp Polen og Slovakia. De ti første nasjonene på rankingen får ni VM-plasser, de ti neste får seks plasser. Norge har dermed ligget an til å få seks ryttere med til VM på hjemmebane.

Men med Sagan og Majka ute av touren betyr det at Slovakia og Polen vil sanke betydelig færre poeng i Tour de France. Dette, sammen med flere andre heldige utfall har ført til at norsk sjanse til ni VM-plasser har økt betraktelig.

Det var Procycling.no som først omtalte saken.

– Vesentlig forskjell

– Nå som de to tingene skjedde ble det veldig mye mer sannsynlig at vi skal klare det. Vi ligger ikke foran enda, og vi må jo ta poeng. Men 2. august vil Slovakia og Polen miste mange poeng på grunn av OL i fjor, sier landslagstrener i sykkel Stig Kristiansen til NRK.

Landslagstrener i sykkel Stig Kristiansen under Tour of Norway-lansering.

POSITIVT: Stig Kristiansen sier det ikke er sikkert om det blir seks eller ni nordmenn. Det er fortsatt mange løp igjen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Landslagstreneren sikter til at rangeringen tar utgangspunkt i et kalenderår mellom datoene 16. august og 15. august, og at OL-poengene dermed hører til fjorårets ranking når VM starter.

Polske Majka tok sølv under Rio-lekene, i tillegg får han ikke tatt poeng i touren, hvor han i fjor vant klatretrøya. Dermed taper Polen mange poeng.

Slovaken Peter Sagan vant på sin side den grønne poengtrøya i fjorårets Tour de France. Poengene vil forsvinne på neste års ranking.

– Det er en vesentlig forskjell å ha ni ryttere kontra seks. Det er faktisk 30 prosent bedre sjanse til at vi kan gi bedre hjelp til våre antatt beste, sier Kristensen, og understreker at det er mange løp igjen før det er helt avgjort.

Positivt

Edvald Boasson Hagen før den 3. etappen i Tour de France.

HÅPER PÅ NI: Edvald Boasson Hagen ser bare fordeler med ni norske ryttere i VM.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Edvald Boasson Hagen syns det er bra at Norge eventuelt kan få med flere ryttere til VM på hjemmebane.

– Det blir flere menn å fordele jobben på, og jeg og Alex kan få mer hjelp til å hente flasker, til å kjøre fram og til å spare energi. Det kan være forskjellen på medalje og ikke medalje, sier rudskogingen.

Boasson Hagen forteller at han er tent for å gjøre det bra, og at han kommer til å satse hundre prosent for VM på hjemmebane.

Alexander Kristoff ser heller ingen ulemper med flere norske VM-ryttere.

Alexander Kristoff under sykkel-VM i Qatar.

HOVEDMÅL: Et av hovedmålene for Alexander Kristoff er VM i Bergen i september. Her er han under VM i Doha.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– I VM-løypa i Bergen blir det mye mann mot mann, så det kommer helt an på hvor bra de tre ekstra er, og hvor god jobb de gjør for å beskytte Edvald og meg inn mot en finale.

– Det er fint for oss at de beste fra de nærmeste konkurrentene våre er ute. Men det er fortsatt noen løp igjen, sier Katusha-rytteren

Kristoff sikter til at Majka og Sagan fortsatt kan sanke poeng i Polen rundt, EM i Herning, Arctic Race, Clásica San Sebastian, Eneco Tour og Ride London and Surry Classic.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Vingegaard-milepæl etter skrekkvelten – håper på Tour-start

    Jonas Vingegaard gjennomførte tirsdag sin første sykkeltur utendørs etter den stygge velten i Baskerland rundt. Han har ikke gitt opp å vinne Tour de France tre år på rad.

    Den danske sykkelstjernen pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter velten i Spania tidlig i april.

    Midt i forrige måned ble 27-åringen skrevet ut fra sykehus. Der oppholdt han seg i tolv dager og ble operert i kragebeinet.

    Nå venter sykkelfansen i spenning på om Vingegaard har nok tid til rådighet til å komme i toppform tidsnok til Tour de France. Starten går i italienske Firenze 29. juni.

    – Jeg håper selvsagt å være der når starten på Tour de France går. Vi vet ikke helt hvordan formen og rehabiliteringen min utvikler seg, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å være i toppform i Touren.

    Det sier VIngegaard i en video publisert av danskens arbeidsgiver, delvis norsksponsede Visma Lease a Bike.

    – Det er godt å endelig kunne sykle normalt igjen, og å være tilbake på veien. Jeg ser fram til de neste stegene, sier Vingegaard.

    Samtidig røper han at han fortslatt sliter med ettervirkninger etter velten, og at det fortsatt er enkelt ting han må bli frisk etter. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: PAU BARRENA / AFP
  • Stjernemålvakt har øyeproblemer – må avbryte turnering i Norge

    Den danske stjernemålvakten Niklas Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det ene øyet. Dermed må han droppe denne ukens trenasjonersturnering i Oslo.

    Øyeskaden oppsto da landin i søndagens seriekamp for Aalborg fikk han en ball i hodet. Øyet fortsatte å plage den danske landslagskapteinen i ettertid, og det ble undersøkt videre på sykehuset.

    Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det høyre øyet, og derfor tar landslagssjef Nikolaj Jacobsen ingen sjanser og sender ham hjem for å hvile.

    Det danske håndballforbundet opplyser tirsdag at Flensburg-keeper Kevin Møller har sluttet seg til landslagstroppen som erstatter for Landin. Danskene skal møte Kroatia og Norge i turneringen som spilles i Jordal Amfi.

    (NTB)

    EC men's handball: Denmark - Slovenia
    Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal