Hopp til innhold

Ruud hyllet tårevåt Tsonga etter maratonkamp: – Følsomt

Jo-Wilfried Tsonga (37) rystet Casper Ruud på French Opens største scene. Men etter en nervepirrende maratonkamp sendte nordmannen ham ut i pensjon. Da tok følelsene overhånd for veteranen.

French Open

TAKKET LEGENDEN: Casper Ruud takket den franske tennislegenden Jo-Wilfried Tsonga for kampen - og hyllet ham etterpå.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Ruud trengte 3 timer og 49 minutter på å ta seg til 2. runde. Det som på papiret så ut som en ålreit åpningskamp ble en neglebitende affære.

Nordmannen vant 6–7, 7–6, 6–2, 7–6 etter at Tsonga pinte seg gjennom fjerde sett. Armen tålte ikke belastningen. Han ga alt han hadde på veien.

Han avsluttet med tårer i øynene foran et nesten fullsatt stadion. Jo-Wilfried Tsonga hadde hele Philippe Chartier i ryggen. Rundt 10.000 på det meste. Rammen rundt kampen var helt spesiell. Da han brøt Ruuds serve til stillingen 6–5 i fjerde sett, brøt publikum spontant ut i fransk nasjonalsang.

– Det ble følsomt. Mer enn jeg hadde trodd, sier Ruud etter kampen.

Han droppet feiringen av respekt for Tsonga, som han har sett utallige kamper av som ung gutt. Midt på banen ble Ruud stående og levere en tale til stor applaus:

– Jeg vil ikke snakke om kampen. Jeg vil snakke om Jo.

French Open

SERVET MED TÅRER: Før den siste ballaksjonen til karrieren trillet det tårer nedover kinnet til Tsonga.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

– Du har vært en inspirasjon for meg og mange andre unge spillere rundt verden. Takk for alle minnene.

Ruud mottok anerkjennende nikk for hvert ord. Da han satt seg ned, lukket arrangøren taket på anlegget. Tsongas familie, venner og tidligere medspillere omfavnet ham på banen etter sitt livs siste Grand Slam-oppgjør.

Avsluttet karrieren

I de fire timene som ledet opp til avskjeden, jublet hele stadion for hvert poeng han tok. «Allez Jo» runget fra alle kanter av stadion.

Alle visste at dette ble hans siste turnering.

Så godt som alle skjønte at dette kom til å bli hans siste kamp.

French Open

IMPONERTE: Jo-Wilfried Tsonga gikk ut i hundre mot Casper Ruud.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

For det er lenge siden han har vært god nok til å hamle opp med verdenseliten. Skadeplager og en utallig mengde restarter har sendt ham nedover rankinglistene, og det er nesten tre år siden han sist vant en turnering.

Nummer 297 på rankingen skal egentlig ikke kunne måle seg med nummer åtte i verden. Men Tsonga – med et voksende antall tilskuere i ryggen – rystet Ruud.

Han sto godt i ballvekslingene, varierte spillet og tvang frem feil. Det første settet tok han overraskende etter tiebreak. Glimtene av gammel storhet kom i hopetall. I to og en halv time løftet han seg nesten 300 plasser på rankingen.

France Tennis French Open

FRUSTRERT: Casper Ruud slet med å knekke koden de første to timene.

Foto: Michel Euler / AP

Selv da Ruud brøt Tsongas serve til stillingen 4–3, svarte franskmannen med å bryte rett tilbake. Men tiebreaket i andre sett vippet i norsk favør.

Da gikk det også mot slutten for Tsongas karriere. Han var nær ved å bryte tilbake på direkten i tredje sett også, men det vant Ruud komfortabelt.

Tsonga fikk en fyllen mulighet til å forlenge til fem sett. Han brøt Ruud og kunne serve for det fjerde settet. Men da ble smertene for store. I kampens tredje tiebreak var han i realiteten sjanseløs.

Nå venter Emil Ruusuvuori i 2. runde for Ruud. Kampen spilles torsdag.

Slo alle stjernene

Jo-Wilfried Tsonga er en skikkelse som splitter i Frankrike. På sitt beste var han en kunstner med sin eksplosivitet, tempo og variasjon i spillet.

Men spørsmålet mange aldri har fått svar på, er det samme som nordmenn stiller seg om John Carew: «Hvor god kunne han egentlig blitt?».

Novak Djokovic kaller ham en av de mest karismatiske og energiske spillerne på ATP-touren. Ofte blant de ti beste, men aldri den beste.

For han var aldri tennisspiller på sin hals, slik som Rafael Nadal eller Roger Federer. Han hadde aldri dedikasjonen til Djokovic eller Andy Murray. Men på sine beste dager var han best i verden. Uslåelig. Som da han vant Masters-turneringen i Toronto i 2014 ved å slå Federer, etter å ha dunket ut nettopp Djokovic og Murray på veien.

Rogers Cup - Toronto

STORSPILTE: Jo-Wilfried Tsonga var den første som slo Djokovic, Murray og Federer på vei til en tittel på seks år da han gjorde det i 2014.

Foto: RONALD MARTINEZ / AFP

Verdensfemmer

Tsonga var på sitt aller beste rangert som nummer fem i verden. Han nådde finalen av Australian Open som 22-åring i 2008, men ble aldri en Grand Slam-vinner. Fire ganger har han gått tapende ut av semifinaler.

Totalt ble det 18-titler som singlespiller på ATP-touren, to av dem av gjeveste sort. I tillegg ble de olympisk sølv og fire titler i double.

Avslutningen på karrieren gikk kanskje ikke slik Tsonga hadde håpet på, men den gikk likevel langt bedre enn ventet. På hjemmebane – foran 10.000 franskmenn – viste han at han fortsatt kan hamle opp med stjernene.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal