Hopp til innhold

Ruud overrasket over Nadals tøffe regime: – Jeg var ikke forberedt

MALLORCA/OSLO (NRK): Casper Ruud har fått merke på kroppen hvordan det er å gå i samme spor som verdens nest beste tennisspiller.

Nadal og Ruud

TRENER MED FORBILDET: Casper Ruud synes det er stas å få trene med Rafael Nadal.

Foto: Pernille Solås / NRK

– Han har mange gode sider, men også forbedringspotensial. Jeg er sikker på at om han virkelig er innstilt på å forbedre seg, og jeg ser at han jobber og vil bli bedre, kan han klare det, sier Rafael Nadal til NRK.

NRK besøker Ruud på det som er blitt hans nye hjemmebane. I høst flyttet nemlig familien til Mallorca for å optimalisere treningshverdagen. Her har Ruud forberedt seg til årets sesong på det store akademiet til Nadal, som blant annet inneholder en restaurant, et helsestudio på 3000 kvadratmeter og spa.

Mellom øktene får Ruud hjelp av moren sin med å ta knekken på vannblemmene som oppstår i håndflatene.

Hverdagen på Mallorca er nemlig en litt annen enn den han har vært vant til. Sjeftrener er den bestemte Toni Nadal, som er Rafaels onkel og ekstrener.

Toni forteller til NRK at han jobber ut ifra at trening er like viktig som en finale. Intensiteten og konsentrasjonen skal være på topp. Prinsippet er like enkelt som det er vanskelig:

Den neste ballen er alltid den viktigste.

– Jeg ble overrasket etter første uke her når det var sju timer trening daglig. Jeg var ikke helt forberedt på det, sier Ruud.

Casper Ruud får tid til en strekk på sofaen mellom øktene.

SLAPPER AV: Casper Ruud får tid til en strekk på sofaen mellom øktene.

Foto: Pernille Solås / NRK

Får ros

Nordmannen understreker at ting ikke skal flyte på trening. Der skal det være hardt og tøft for å gjøre kampene enklere.

Samtidig gir det ekstra motivasjon å trene med mannen han har hatt som forbilde helt siden han selv begynte å se på og spille tennis.

Nå er Ruud under de samme vingene med Toni som sjef. Treneren mener Ruuds forehand er på høyde med Nadals, men at spanjolen bruker den smartere. Nadal varierer slagene sine mer.

Det mentale er helt sentralt. Nadal er trent opp til ikke å tenke negativt. Han viser sjelden negative følelser når det ikke går hans vei. Han tenker kun på neste ball.

– Ditt beste er ikke alltid 100 prosent. Noen dager er ditt beste 60. Når du har muligheten til å gi 60 prosent, kan du ikke gi 40, sier Nadal til NRK.

– Det vi kan bidra med er å gi ham riktig stimuli, som han så må omsette i forbedring, sier tennisstjernen selv.

Vil bli fryktet

For trener Toni Nadal er det ikke det viktigste å være god i tennis i ung alder.

Treningsmoralen er langt viktigere.

– Toni prøver å gjøre Casper hard i hodet, beskriver pappa Christian Ruud.

Under trening gestikulerer Toni tydelig og engasjert med armene hvordan han mener Casper bør spille.

Det er altså ikke hvem som helst som gir ordre. Toni Nadal har flest titler (16) som trener i Grand Slam-sammenheng.

– Jeg vil bygge opp en base av meg selv som spiller hvor motstanderen tenker «oi skitt, i dag møter jeg Ruud. Han kommer ikke til å gi meg noe gratis.» Litt sånn som Nadal har vært i alle år, forteller Casper, som i øyeblikket er ranket som nummer 112 i verden.

  • PS! Ruud ble onsdag klar for 3. runde i challengerturneringen i Koblenz. Nordmannen slo italienske Raul Brancaccio 6-4, 4-6, 6-3.
Ruud og Toni Nadal.

INSTRUKSER: Casper Ruud i samtale med Toni Nadal på akademiet.

Foto: Pernille Solås / NRK

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Ny skadesmell for kriserammede LSK – midtbanespiller operert

    LSK Kvinner må klare seg uten finske Emma Peuhkurinen i flere måneder som følge av en kneskade.

    Det opplyser klubben selv i egne kanaler.

    Peuhkurinen pådro seg kneskaden på trening i forrige uke. Hun er ikke aktuell for spill før etter sommeren.

    – Emma skadet dessverre kneet sitt under en trening på slutten av forrige uke. Etter undersøkelser, ble det bekreftet en meniskskade, som ble operert mandag denne uken. Emma blir først å se tilbake på fotballbanen på høstparten av sesongen 2024, sier medisinsk ansvarlig Simen Gilje Bergan i en uttalelse.

    Nylig mistet LSK Kvinner også den svenske angriperen Amanda Johnsson Haahr til skade. Hun ble skadd i toppserieoppgjøret mot Lyn. Undersøkelser i etterkant viste at 28-åringen står foran en lengre periode på sidelinjen.

    LSK opplyste nylig at klubben er i økonomisk krise og gjør umiddelbare tiltak. Alle ansatte som ikke er spillere, er delvis permittert.

    LSK har uttalt at «det handler om klubbens videre eksistens». (NTB)

    Toppserien i fotball 2024: LSK Kvinner - Brann (4-2)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Dahl blir trener for rekruttlandslagene

    Tinus Dahl er ansatt som trener for rekruttlandslagene i langrenn. Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. Han skal ha ansvar for både menn og kvinner.

    – Jeg er veldig spent og gleder meg til å snakke med alle løperne og møte gjengen for første gang. Det er en gruppe med dyktige og kompetente løpere. Sammen skal vi forme kulturen, finne felles filosofi og løfte hverandre, sier Dahl.

    Landslagssjef Ulf Morten Aune og fagsjef Per Elias Kalfoss har ledet ansettelsesprosessen.

    – Tinus er en systematisk og hardtarbeidende trener som kan vise til strålende resultater for Team Elon Oslofjord. Vi har sikret oss en meget god trener for Equinor rekruttlandslag. Denne ansettelsen viser også at det er gode muligheter til å avansere på karrierestigen i NSF-systemet, sier de i pressemeldingen.

    Dahl har tidligere trent Team Elon Oslofjord og Lyn Ski.

    Tinus Dahl
    Foto: Norges Skiforbund
  • Daley klar for sitt femte OL

    Stuper Tom Daley får delta i sitt femte OL, det ble klart da han tirsdag ble presentert som en del av det britiske laget. 29-åringen tok en pause fra sporten etter at han vant gull i forrige OL, men kommer til å delta igjen i Paris-lekene.

    FINA Diving World Cup 2021 and Tokyo 2020 Olympics Aquatics Test Event
    Foto: NAOKI OGURA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal