OL-komiteen diskuterte dette i dag, på bakgrunn av at IOC i førre veke stengde Russland ut frå OL, men tillét likevel russiske utøvarar å delta under nøytralt flagg og utan nasjonalsong.

– Vi støttar fullt ut både dei som vel å svare ja på ein invitasjon frå IOC, dei som ikkje gjer det, og dei som ikkje blir inviterte, heiter det i vedtaket.

Bakgrunnen for utestenginga er den såkalla Schmid-rapporten som meiner å ha funne overveldande indikasjonar på at det blei gjennomført statleg styrt dopingjuks under OL i Sotsji i 2014.

Det har vore spekulert i om Russland ville svare med OL-boikott. Men president Vladimir Putin sa dagen etter IOC-vedtaket at det ikkje var aktuelt.

Men han nekta for alle påstandar om at den russiske staten stod bak eller kjende til dopingjukset i Sotsji.

25 russiske deltakarar i Sotsji-leikane er dei siste vekene blitt utestengde frå OL i Korea. Alle har anka til den internasjonale idrettsdomstolen CAS.

Russiske utøvarar

STOR INTERESSE: Det russiske kortbanelandslaget på første rad og og ishockeylaget på andre med påskrifta "Russland i mitt hjarte" på t-skjortene sine var blant dei som møtte fram då Russlands standpunkt blei kunngjort

– Invitér dei beste

I går bestemte også den russiske utøvarkommisjonen at dei vil delta i OL på dei vilkåra IOC har sett. Det betyr at russiske utøvarar ikkje kan melde seg på, men må få invitasjon frå IOC for å kunne starte under hnøytalt flagg.

– Det er ingen av oss som ikkje vil delta om dei får sjansen, seier kommisjonsleiar Sofija Velikaja.

– Men eg håpar IOC er objektive når dei sender invitasjonane. Vi vil ikkje at dei skal invitere nummer fem og seks og ikkje dei beste, seier Velikaja. Det har ho også gitt uttrykk for i eit brev til IOC-president Thomas Bach.

«Den olympiske medaljen høyrer aldri berre til utøvaren. Medaljen høyrer til heile folket som utøvaren representerer, og til alle som støttar han. Dette er den spesielle og den unike verdien av den olympiske suksessen», står det i vedtaket som utøvarane i dag slutta seg til.

Trur på 200 russiske utøvarar i OL

Det sluttar komitéleiar Alexander Zjukov seg til.

– Eg trur IOC vil passe på at dei beste russiske utøvarane blir inviterte, slik at til dømes ishockeylaget vårt får dei beste spelarane, sa Zjukov. Han reknar med at opptil 200 russiske autøvarar kjem til å dleta i OL:

Men utøvarane er likevel ikkje samd i IOC-avgjerda.

«Vi veit at eitt av kriteria er at ingen av dei som får delta kan ha noko dopinghistorie. Det stengjer ute nokre av våre lagkameratar som ein gong gjorde ein feil, og som har sona straffa si», står det vidare.

Sjølv om Russland offisielt vil støtte utøvarar som deltar på IOCs vilkr, er det også sterke røyster som meiner det motsette.

– Ein stor nasjon som Russland kan ikkje delta i OL inkognito, seier Frants Klintsetvitsj. Han er viseordførar i forsvarskomiteen i den russiske nasjonalforsamlinga til nettstaden RIA Novosti.

• 47 kamper på rad uten tap - Ny triumf i Roma

Bayer Leverkusen har vært en av sesongens store overraskelser i europeisk fotball. De har gått ubeseiret gjennom sesongen hjemme i tysk Bundesliga.

Og med seieren mot Roma i den første semifinalen i Europa League har Xabi Alonsons mannskap nå den utrolige rekken med 47 kamper uten tap denne sesongen. Seriegullet i Tyskland er allerede sikret og nå er den tyske klubben på vei mot finale i Europaligaen også.

Roma hjemme skal være et tøft oppgjør, men den tyske klubben rystet hjemmelaget på Olympiastadion i den italienske hovedstaden.

Xabi Alonsos mannskap viste igjen klasse og tok ledelsen mot den italienske storklubben ved Florian Wirtz etter 28 minutter. Etter pause doblet Robert Andrich ledelsen for det tyske laget. 2–0 ble også sluttresultatet i det første av to semifinaleoppgjør.

I Marseille ble det utkjempet et jevnt oppgjør i den andre semifinalen mellom Olympique Marseille og Atalanta. Kampen endte 1–1 etter at Atalanta tok ledelsen ved Scamacca, før hjemmelagets Mbemba sikret uavgjort.

Returkampene spilles neste uke.

Bayer Leverkusen scoring.
  • Fiorentina senket Vetlesen og Club Brugge

Antonio Nusa og Hugo Vetlesen var benket fra start for Club Brugge i semifinalen i Serieligaen mot Fiorentina. På bortebane fikk den belgiske klubben det tidvis tøft, selv om det bare endte med ettmålstap mot den italienske klubben.

Den første kalddusjen kom etter allerede fire minutter. Hjemmelagets Riccardo Sottil dro seg nydelig fri på hjørnet av 16-meteren og fikk stjernetreff. Skuddet var utagbart for Brügge-keeper Nordin Jackers.

16 minutter ut i kampen svarte imidlertid bortelaget på straffe ved Hans Vanaken.

Men Andrea Belotti sendte igjen Fiorentina i føringen snaut ti minutter før pause.

I 2. omgang fikk Brugge det enda tøffere da Raphael Onyedika ble sendt av banen. Etter to gule kort i løpet av tre minutter kom det røde kortet for klubbens nigerianske spiller.

Men med ti mann på banen ordnet Igor Thigao nesten på egenhånd 2-2 bare minutter senere.

– En uhyre sterk prestasjon, utbrøt Viaplay-kommentator Jørgen Klem.

Etter 78 minutter kom Hugo Vetlesen inn på banen, mens Antonio Nusa var ubenyttet reserve for det belgiske laget.

Vetlesen ble tilskuer til at M´bala Nzola ble matchvinner på overtid etter et solid italiensk press mot slutten av kampen. Sluttresultatet ble 3-2.

I den andre semifinalen fikk Aston Villa det særdeles tøft i 1. omgang mot Olympiakos foran blant annet Prins William på tribunen. Før halvtimen var spilt hadde det greske bortelaget gått opp i 2-0 mot det eneste laget fra Premier League, som har tatt seg til semifinale i noen av Europacupene.

Watkins reduserte for hjemmelaget rett før pause. Og da Diaby scoret etter 51 minutter spill stod det likt mellom lagene. Men det skulle ikke vare. Først satte Ayoub El Kaabi inn 3-2 på straffe før Hezze la på til 4-2. Kampen er straks ferdigspilt.

Europa Conference League - Semi Final - First Leg - Fiorentina v Club Brugge
  • Tottenham-smell i jakten på Mesterliga-spill

Tottenham jakter noen etterlengtede poeng for å være enda et steg nærmere Mesterliga-spill for neste sesong. Hindringen var Chelsea i London-derbyet.

Jakten skulle fort ende i en fiasko. For etter 24 minutter ruvet Trevoh Chalobah høyest i feltet etter et indirekte frispark. Dette var hans første mål på over to år.

Det ekspertene derimot var alt annet enn fornøyd med, var Tottenhams håndtering av frisparket. For dette er det tredje målet på rad som de slipper inn fra en dødball – og i fire av fem kamper hvor dette skjer.

– Dette er så stryk som det bare går an å bli. Det er nesten så jeg ikke tror hva jeg ser, sier Nils Johan Semb i Viaplay-studio i pausen.

Vondt skulle bli til verre for Tottenham i sin kamp nummer 300 i et London-derby i Premier League. Også Chelseas 2–0 scoring skulle komme etter en dødball.

For først smalt det i tverrliggeren fra Cole Palmer som skjøt fra rundt 25 meter på frispark. Ballen var akkurat på feil side av streken for Palmer sin del, men kula havnet ut i feltet, hvor Nicolas Jackson ruvet høyest og headet inn 2–0 til vertene.

Med hjemmeseier klatret Chelsea til 8. plass på tabellen. De er nå kun tre poeng bak sjetteplassen til Manchester United som sikrer Europa-spill.

Tottenham er nå syv poeng bak 4.-plassen som sikrer spill i Mesterligaen.