NRK Meny
Normal

Russland sprenger budsjettet med rekordstore OL-planer

Russland fortsetter å pøse penger inn i OL-byen Sotsji til neste år. Nå er budsjettet fem ganger større enn opprinnelig planlagt.

Sotsji

Russland har vært nødt til å bygge det aller meste helt fra bunn av. Her er Iceberg Skating Palace (t.v.), hoppsenteret Russki Gorki og Fisht Stadium.

Foto: AFP / Reuters

Bro

Infrastrukten blir totalt forandret frem mot OL. Her bygges en bro langs veien til Krasnaja Poljana like ved Sotsji.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Russerne garanterte «tidenes Olympiske Leker» allerede da de ble tildelt OL i 2007.

Med penger både fra staten og styrtrike investorer ville de overbevise verden om at de var i stand til å sikre en vinterlig folkefest både i Sotsji og i høyden ved Svartehavet.

Siden har planene eskalert, og fredag nådde budsjettet nye høyder.

– Russland vil ha brukt mer enn 275 milliarder kroner i OL-forberedelsene, sier visestatsminister Dmitrij Kozak til Reuters.

Det er ifølge nyhetsbyrået nesten fem ganger mer enn de budsjetterte med under OL-søknaden.

Kozak nevner ikke noen konkrete årsaker til at budsjettet fortsetter å øke, men ifølge den russiske avisen Rianovosti har arrangørene nylig signert en lukrativ sponsoravtale verdt nesten sju millarder kroner.

– Vi har ikke rørt en eneste krone fra statskassen. Pengene kommer utelukkende fra rekordavtalen, sier Russlands olympiske sjef Alexander Zhukov til avisen.

Enorme prosjekter

I helgen er det prøve-OL i Sotsji der noen av utøverne får teste anlegg og løyper for første og siste gang før mesterskapet.

Mye står fortsatt uferdig, og Russland har ifølge Rianovosti igjen i underkant av 30 prosent av anleggsarbeidet når vi skriver februar 2013.

Ifølge Pravda skal russerne til sammen ferdigstille 120 sportsanlegg - fra bunn av.

Infrastrukturen i den populære feriebyen er også satt på en prøve: Ifølge OLs offisielle sider skal det ferdigstilles 367 kilometer veier og 201 kilometer jernbane.

– Alle jobber utrolig hardt for at vi skal nå alle målene. Vi nærmer oss, og forventningene i Sotsji er i ferd med å bygge seg opp, sier presidenten for Sotsji-OL, Dmitry Tsjernyshenko, til sine egne nettsider.

Blant de mest spektakulære bygningene finner vi den nyoppsatte skøytehallen Iceberg Skating Palace, som allerede har gjestet utøvere.

Også storslåtte Fisht Stadium, der lekene skal åpnes, er i ferd med å fullføres.

Men det er ingen tvil om at byggefesten går på bekostning av svært mange skattekroner.

– Av alle pengene vi har brukt til nå, er to tredjedeler fra private investorer. Resten er hentet fra statsbudsjettet, sier Kozak.

– Omfordeling av verdier

Mange har vært kritiske til at Russland pøser inn penger i OL, da store deler av befolkningen lever i fattigdom.

Blant dem er Garry Kasparov, tidligere verdensener i sjakk og blant grunnleggerne av Det demokratiske partiet (DPR) i Russland.

– Dette er bare starten på en ny omfordeling av russiske verdier fra fellesskapet til private hender. Denne gangen dekt over av de olympiske ringene, skrev Kasparov i Wall Street Journal allerede i 2008.

Også fastboende i Sotsji har vært svært kritiske til pengebruken.

Ifølge The World har innbyggere blitt tvunget til å gi eller bytte fra seg hus og bygninger som sto i veien for OL-planene.

– Vi har aldri bedt om noe fra staten. Vi bygde huset vårt selv, og nå tar staten det fra oss, sa Sotsji-innbygger Alexei Kravets til avisen.

Totalrenoveringen av byen skal også ha ført til at butikkprisene har skutt i været, noe som skaper utfordringer for mange av de drøyt 400.000 innbyggerne.

Sotsji2

Det bygges og pusses opp for store summer både i og rundt Sotsji. Her fra Krasnaja Poljana.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Siste nytt

 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Curlingpar selger unna OL-utstyr

  Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien selger unna OL-utstyr på Finn, melder Adressa. Bukser, jakker og mobiltelefoner, er blant det som selges.

  – Vi er jo de fattigste utøverne i OL, og det er en god måte å tjene inn penger, sier Nedregotten.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Curling Mixed
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sundby og Klæbo utgjør herrelaget

  Herreduoen på lagprinten består som ventet av Martin Johnsrud Sundby (1. etappe) og Johannes Høsflot Klæbo. – Jeg tror det er det sterkeste laget vi har. Martin fikk beskjed ganske kort tid etter 15-kilometeren. Han har visst hele sesongen at han er aktuell til lagsprinten, sier sprinttrener Arild Monsen, som mener Sundby og Klæbo utgjør et lag som representerer utholdenhet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling Norge - Italia
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport