NRK Meny
Normal

Russland sprenger budsjettet med rekordstore OL-planer

Russland fortsetter å pøse penger inn i OL-byen Sotsji til neste år. Nå er budsjettet fem ganger større enn opprinnelig planlagt.

Sotsji

Russland har vært nødt til å bygge det aller meste helt fra bunn av. Her er Iceberg Skating Palace (t.v.), hoppsenteret Russki Gorki og Fisht Stadium.

Foto: AFP / Reuters

Bro

Infrastrukten blir totalt forandret frem mot OL. Her bygges en bro langs veien til Krasnaja Poljana like ved Sotsji.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Russerne garanterte «tidenes Olympiske Leker» allerede da de ble tildelt OL i 2007.

Med penger både fra staten og styrtrike investorer ville de overbevise verden om at de var i stand til å sikre en vinterlig folkefest både i Sotsji og i høyden ved Svartehavet.

Siden har planene eskalert, og fredag nådde budsjettet nye høyder.

– Russland vil ha brukt mer enn 275 milliarder kroner i OL-forberedelsene, sier visestatsminister Dmitrij Kozak til Reuters.

Det er ifølge nyhetsbyrået nesten fem ganger mer enn de budsjetterte med under OL-søknaden.

Kozak nevner ikke noen konkrete årsaker til at budsjettet fortsetter å øke, men ifølge den russiske avisen Rianovosti har arrangørene nylig signert en lukrativ sponsoravtale verdt nesten sju millarder kroner.

– Vi har ikke rørt en eneste krone fra statskassen. Pengene kommer utelukkende fra rekordavtalen, sier Russlands olympiske sjef Alexander Zhukov til avisen.

Enorme prosjekter

I helgen er det prøve-OL i Sotsji der noen av utøverne får teste anlegg og løyper for første og siste gang før mesterskapet.

Mye står fortsatt uferdig, og Russland har ifølge Rianovosti igjen i underkant av 30 prosent av anleggsarbeidet når vi skriver februar 2013.

Ifølge Pravda skal russerne til sammen ferdigstille 120 sportsanlegg - fra bunn av.

Infrastrukturen i den populære feriebyen er også satt på en prøve: Ifølge OLs offisielle sider skal det ferdigstilles 367 kilometer veier og 201 kilometer jernbane.

– Alle jobber utrolig hardt for at vi skal nå alle målene. Vi nærmer oss, og forventningene i Sotsji er i ferd med å bygge seg opp, sier presidenten for Sotsji-OL, Dmitry Tsjernyshenko, til sine egne nettsider.

Blant de mest spektakulære bygningene finner vi den nyoppsatte skøytehallen Iceberg Skating Palace, som allerede har gjestet utøvere.

Også storslåtte Fisht Stadium, der lekene skal åpnes, er i ferd med å fullføres.

Men det er ingen tvil om at byggefesten går på bekostning av svært mange skattekroner.

– Av alle pengene vi har brukt til nå, er to tredjedeler fra private investorer. Resten er hentet fra statsbudsjettet, sier Kozak.

– Omfordeling av verdier

Mange har vært kritiske til at Russland pøser inn penger i OL, da store deler av befolkningen lever i fattigdom.

Blant dem er Garry Kasparov, tidligere verdensener i sjakk og blant grunnleggerne av Det demokratiske partiet (DPR) i Russland.

– Dette er bare starten på en ny omfordeling av russiske verdier fra fellesskapet til private hender. Denne gangen dekt over av de olympiske ringene, skrev Kasparov i Wall Street Journal allerede i 2008.

Også fastboende i Sotsji har vært svært kritiske til pengebruken.

Ifølge The World har innbyggere blitt tvunget til å gi eller bytte fra seg hus og bygninger som sto i veien for OL-planene.

– Vi har aldri bedt om noe fra staten. Vi bygde huset vårt selv, og nå tar staten det fra oss, sa Sotsji-innbygger Alexei Kravets til avisen.

Totalrenoveringen av byen skal også ha ført til at butikkprisene har skutt i været, noe som skaper utfordringer for mange av de drøyt 400.000 innbyggerne.

Sotsji2

Det bygges og pusses opp for store summer både i og rundt Sotsji. Her fra Krasnaja Poljana.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Siste nytt

 • Fransk seier på 10. etappe

  Julian Alaphilippe gikk til topps på den 10. etappen i Tour de France. Franskmannen angrep på den nest siste stigningen, og sikret årets første franske seier. 26-åringen tok også over klatretrøyen. Det er hans første etappesier i Tour de France noensinne.

  Alaphillipe
  Foto: Philippe Lopez / AFP
 • Johansson slapp med skrekken

  Robert Johansson (28) slapp med skrekken då han fall på 126 meter under trening i polske Wisla tysdag.

  – Han er heldigvis ikkje skadd, berre skrubbsår på olbogen, seier landslagssjef Alexander Stöckl til NTB.

  RAW AIR finalen Vikersundbakken.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag