Hopp til innhold

Russland sprenger budsjettet med rekordstore OL-planer

Russland fortsetter å pøse penger inn i OL-byen Sotsji til neste år. Nå er budsjettet fem ganger større enn opprinnelig planlagt.

Sotsji

Russland har vært nødt til å bygge det aller meste helt fra bunn av. Her er Iceberg Skating Palace (t.v.), hoppsenteret Russki Gorki og Fisht Stadium.

Foto: AFP / Reuters

Bro

Infrastrukten blir totalt forandret frem mot OL. Her bygges en bro langs veien til Krasnaja Poljana like ved Sotsji.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Russerne garanterte «tidenes Olympiske Leker» allerede da de ble tildelt OL i 2007.

Med penger både fra staten og styrtrike investorer ville de overbevise verden om at de var i stand til å sikre en vinterlig folkefest både i Sotsji og i høyden ved Svartehavet.

Siden har planene eskalert, og fredag nådde budsjettet nye høyder.

– Russland vil ha brukt mer enn 275 milliarder kroner i OL-forberedelsene, sier visestatsminister Dmitrij Kozak til Reuters.

Det er ifølge nyhetsbyrået nesten fem ganger mer enn de budsjetterte med under OL-søknaden.

Kozak nevner ikke noen konkrete årsaker til at budsjettet fortsetter å øke, men ifølge den russiske avisen Rianovosti har arrangørene nylig signert en lukrativ sponsoravtale verdt nesten sju millarder kroner.

– Vi har ikke rørt en eneste krone fra statskassen. Pengene kommer utelukkende fra rekordavtalen, sier Russlands olympiske sjef Alexander Zhukov til avisen.

Enorme prosjekter

I helgen er det prøve-OL i Sotsji der noen av utøverne får teste anlegg og løyper for første og siste gang før mesterskapet.

Mye står fortsatt uferdig, og Russland har ifølge Rianovosti igjen i underkant av 30 prosent av anleggsarbeidet når vi skriver februar 2013.

Ifølge Pravda skal russerne til sammen ferdigstille 120 sportsanlegg - fra bunn av.

Infrastrukturen i den populære feriebyen er også satt på en prøve: Ifølge OLs offisielle sider skal det ferdigstilles 367 kilometer veier og 201 kilometer jernbane.

– Alle jobber utrolig hardt for at vi skal nå alle målene. Vi nærmer oss, og forventningene i Sotsji er i ferd med å bygge seg opp, sier presidenten for Sotsji-OL, Dmitry Tsjernyshenko, til sine egne nettsider.

Blant de mest spektakulære bygningene finner vi den nyoppsatte skøytehallen Iceberg Skating Palace, som allerede har gjestet utøvere.

Også storslåtte Fisht Stadium, der lekene skal åpnes, er i ferd med å fullføres.

Men det er ingen tvil om at byggefesten går på bekostning av svært mange skattekroner.

– Av alle pengene vi har brukt til nå, er to tredjedeler fra private investorer. Resten er hentet fra statsbudsjettet, sier Kozak.

– Omfordeling av verdier

Mange har vært kritiske til at Russland pøser inn penger i OL, da store deler av befolkningen lever i fattigdom.

Blant dem er Garry Kasparov, tidligere verdensener i sjakk og blant grunnleggerne av Det demokratiske partiet (DPR) i Russland.

– Dette er bare starten på en ny omfordeling av russiske verdier fra fellesskapet til private hender. Denne gangen dekt over av de olympiske ringene, skrev Kasparov i Wall Street Journal allerede i 2008.

Også fastboende i Sotsji har vært svært kritiske til pengebruken.

Ifølge The World har innbyggere blitt tvunget til å gi eller bytte fra seg hus og bygninger som sto i veien for OL-planene.

– Vi har aldri bedt om noe fra staten. Vi bygde huset vårt selv, og nå tar staten det fra oss, sa Sotsji-innbygger Alexei Kravets til avisen.

Totalrenoveringen av byen skal også ha ført til at butikkprisene har skutt i været, noe som skaper utfordringer for mange av de drøyt 400.000 innbyggerne.

Sotsji2

Det bygges og pusses opp for store summer både i og rundt Sotsji. Her fra Krasnaja Poljana.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal