NRK Meny
Normal

Russiske VM-skiskyttere forundret over landsmennenes dopingblemmer

HOLMENKOLLEN/OSLO (NRK): Russlands utøvere i skiskytter-VM sier de har visst om forbudet mot stoffet Meldonium i lang tid.

Anton Babikov

FRYKTER DOPINGMISTANKER: Russiske VM-skiskyttere i Holmenkollen. På bildet: Anton Babikov.

Foto: CHRISTINE OLSSON / Afp

Babikov

OVERRASKET: Anton Babikov.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Jeg har ikke brukt det. Vi visste allerede i september at det ville bli forbudt, og før det visste vi at det kunne bli forbudt, sier Anton Babikov til NRK.

I løpet av kort tid har en rekke russiske idrettsutøvere testet positivt for det forbudte stoffet Meldonium.

I dag opplyste den nederlandske avisa schaatsen.nl at verdensrekordholder på 500 meter skøyter, Pavel Kulizjnikov, var tatt i doping.

I går opplyste tennisstjerna Maria Sjarapova selv om at hun hadde avgitt positiv dopingprøve.

Sjarapova forklarte at hun rett og slett ikke hadde fått med seg at Meldonium stod på dopinglista fra 1. januar i år.

– Jeg fikk et brev fra WADA 22. desember om endringer i dopinglista, men sjekket ikke lista, sa hun på en pressekonferanse.

Tatt for bruk av meldonium. Maria Sjarapova innrømme doping.

INNRØMMET DOPING: Tennisstjerna Maria Sjarapova.

– Sjokk

Skiskytter Babikov er forundret over at Sjarapova kunne overse et slikt forbud.

– Det var et sjokk. For slik jeg skjønner det, gir det ingen store fordeler, og jeg er overrasket over at Sjarapova har brukt det, sier Babikov.

Lagkamerat Dimitrij Malysjko håper at det russiske landslaget i skiskyting nå slipper dopingmistanker under VM.

Ole Einar Bjørndalen

VIL KRIMINALISERE DOPING: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg håper vi slipper det presset. Jeg er skuffet og håper det er siste gangen vi får se en russisk utøver bli tatt i doping, sier Malysjko.

– Vi har hørt om dopingavsløringene, men prøver å ikke bry oss om det. Vi må konsentrere oss om VM, legger han til.

Bjørndalen vil ha fengselsstraff

Tidenes vinterolympier og Norges beste skiskytter på herresida under årets VM, Ole Einar Bjørndalen, mener dopingkulturen kun kan stoppes med hjelp av politiet.

– Jeg håper at de kan få tatt flere løpere. Doping bør kriminaliseres i hvert land. Politiet bør inkluderes mye mer enn i dag, slik det er i Italia. Der tror jeg vi har mye mer å hente, og jeg tror det da kan bli flere ransakinger og hjelp. Antidopingarbeidet skal ikke fungere alene, men sammen med politiet, sier Bjørndalen.

– Da blir folk mer skremt. Dersom man risikerer å miste jobbene sine og havner i fengsel, da har vi funnet den riktige måten å stoppe dette på, legger han til.

Dimitrij Malysjko

KONSENTRERER SEG OM VM: Dimitrij Malysjko håper alle dopingavsløringene ikke er med på å mistenkeliggjøre russiske utøvere.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Siste nytt

 • VG: Vil kaste fotballpresidenten

  Oslo fotballkrets ønsker å kaste fotballpresident Terje Svendsen til våren, skriver VG. Kvinnefotball og økonomi er bakteppe for oppfordringen fra kretsleder Kenneth B. Eriksen. Oslo fotballkrets aksepterer ikke lenger at herrespillerne stikker av med brorparten av pengene fra medieavtalen, sier kretslederen til avisen.

  Terje Svendsen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Norsk duo til Flensburg-Handewitt

  Den norske landslagsduoen Magnus Jøndal og Gøran Søgard Johannessen bytter ut danske GOG med det tyske storlaget Flensburg-Handewitt foran neste sesong. Det bekreftet Flensburg-Handewitt på sin hjemmeside mandag. Duoen vil slutte seg til sin nye klubb sommeren 2018.

  Magnus Jøndal
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Warholm nominert til nok en pris

  Karsten Warholm ble nylig kåret til årets mannlige nykommer i europeisk friidrett. I november kan 21-åringen vinne samme pris på verdensbasis. På Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) galla i Monaco i 24. november er han nominert til prisen som «2017 Rising Star».

  VM i friidrett i London 2017
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Odd - Lillestrøm