NRK Meny
Normal

Russiske VM-skiskyttere forundret over landsmennenes dopingblemmer

HOLMENKOLLEN/OSLO (NRK): Russlands utøvere i skiskytter-VM sier de har visst om forbudet mot stoffet Meldonium i lang tid.

Anton Babikov

FRYKTER DOPINGMISTANKER: Russiske VM-skiskyttere i Holmenkollen. På bildet: Anton Babikov.

Foto: CHRISTINE OLSSON / Afp

Babikov

OVERRASKET: Anton Babikov.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Jeg har ikke brukt det. Vi visste allerede i september at det ville bli forbudt, og før det visste vi at det kunne bli forbudt, sier Anton Babikov til NRK.

I løpet av kort tid har en rekke russiske idrettsutøvere testet positivt for det forbudte stoffet Meldonium.

I dag opplyste den nederlandske avisa schaatsen.nl at verdensrekordholder på 500 meter skøyter, Pavel Kulizjnikov, var tatt i doping.

I går opplyste tennisstjerna Maria Sjarapova selv om at hun hadde avgitt positiv dopingprøve.

Sjarapova forklarte at hun rett og slett ikke hadde fått med seg at Meldonium stod på dopinglista fra 1. januar i år.

– Jeg fikk et brev fra WADA 22. desember om endringer i dopinglista, men sjekket ikke lista, sa hun på en pressekonferanse.

Tatt for bruk av meldonium. Maria Sjarapova innrømme doping.

INNRØMMET DOPING: Tennisstjerna Maria Sjarapova.

– Sjokk

Skiskytter Babikov er forundret over at Sjarapova kunne overse et slikt forbud.

– Det var et sjokk. For slik jeg skjønner det, gir det ingen store fordeler, og jeg er overrasket over at Sjarapova har brukt det, sier Babikov.

Lagkamerat Dimitrij Malysjko håper at det russiske landslaget i skiskyting nå slipper dopingmistanker under VM.

Ole Einar Bjørndalen

VIL KRIMINALISERE DOPING: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg håper vi slipper det presset. Jeg er skuffet og håper det er siste gangen vi får se en russisk utøver bli tatt i doping, sier Malysjko.

– Vi har hørt om dopingavsløringene, men prøver å ikke bry oss om det. Vi må konsentrere oss om VM, legger han til.

Bjørndalen vil ha fengselsstraff

Tidenes vinterolympier og Norges beste skiskytter på herresida under årets VM, Ole Einar Bjørndalen, mener dopingkulturen kun kan stoppes med hjelp av politiet.

– Jeg håper at de kan få tatt flere løpere. Doping bør kriminaliseres i hvert land. Politiet bør inkluderes mye mer enn i dag, slik det er i Italia. Der tror jeg vi har mye mer å hente, og jeg tror det da kan bli flere ransakinger og hjelp. Antidopingarbeidet skal ikke fungere alene, men sammen med politiet, sier Bjørndalen.

– Da blir folk mer skremt. Dersom man risikerer å miste jobbene sine og havner i fengsel, da har vi funnet den riktige måten å stoppe dette på, legger han til.

Dimitrij Malysjko

KONSENTRERER SEG OM VM: Dimitrij Malysjko håper alle dopingavsløringene ikke er med på å mistenkeliggjøre russiske utøvere.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal