Hopp til innhold

Løp et maraton i snitt i 352 dager: – Han har endret verden

På 352 dager løp Russ Cook hele Afrika på langs. Søndag var han fremme, etter en tur som har inneholdt en rekke problemer.

Russ Cook

FREMME: Russ Cook kom omsider frem søndag, 352 dager etter starten i Sør-Afrika.

Foto: AFP

16.145 kilometer. 2065 timer. 119.704 høydemeter besteget.

Det er tallenes tale ifølge Strava-kontoen til britiske Russ Cook, som 22. april i fjor startet løpeturen på Afrikas sydligste punkt.

Søndag, 352 dager etter starten i Sør-Afrika, kom han frem til det nordligste punktet i Tunisia. Etter et blodslit og etter utallige utfordringer på veien, var Cook, som har blitt kjent som «Hardest Geezer» fremme.

27 år gamle Cook løp sammen med flere hundre andre løpere på den siste etappen. Til stormende jubel fullførte han de siste meterne.

– Jeg er litt sliten, sa Cook ifølge AP etter å ha kommet frem.

På veien har han samlet inn over 10 millioner norske kroner til veldedighet, og altså i snitt løpt 45,87 kilometer per dag – noen kilometer lenger enn maratondistansen på 42.195 meter. I antall høydemeter har han tatt seg fra havnivå og opp til Mount Everest 13,5 ganger.

Russ Cook X

RUTE: Slik så ruten gjennom Afrika ut for Cook, i et innlegg lagt ut før dag nummer 349.

Foto: Skjermdump: Russ Cook/X

Norsk ultraløper: – Noe alle kan håndtere

I snitt har Cook holdt en fart på 7,82 kilometer i timen, som tilsvarer rundt 7.40 minutter på kilometeren.

Mengden de ulike ukene har variert stort, men uken han løp mest var uke 11 tidligere i år. Da løp 526,7 kilometer i løpet av 69 timer og elleve minutter.

Den norske ultraløperen Simen Holvik har løpt Norge på langs (2600 kilometer) på 26 døgn. Han sier det har vært litt av et eventyr å følge med på turen til Cook.

– Jeg er imponert av organiseringen med tanke på alt av visum og alle de problemene som måtte håndteres. Det er mange steder hvor det er borgerkrig og kaos. De har nesten blitt drept, så det er det å håndtere det som kanskje er det mest imponerende, sier Holvik.

– Selve løpingen, det å løpe 50 kilometer hver dag er noe alle kan håndtere, mener Holvik.

Ultraløperen sier at løpingen blir en del av hverdagen etter en ukes tid.

– Da oppleves det mye lettere for hver dag. Jeg tenker at løpingen ikke har vært noe stort problem. Det er nok alt rundt som har tatt mye energi, sier han, og fortsetter:

– Det som kan være vanskelig er å få i seg nok drikke og mat. Du må hele tiden sørge for at du har nok påfyll, sier Holvik.

Sammenlignet med Forrest Gump

I løpet av turen har Cook blant vist frem et fyldig skjegg, og parallellene til karakteren Forrest Gump har blitt mange.

I boken fra 1986 og den påfølgende filmen fra 1994 løp Gump i tre år i strekk på kryss og tvers av USA med et stadig voksende skjegg, med en rekke andre løpere som fulgte etter ham.

Da Cook inviterte løpere til å bli med ham på den siste etappen, var amerikanske Blake Warren blant dem som reagerte raskt.

– Jeg kjøpte en billett og nå er jeg her. Jeg kunne ikke gå glipp av en så sprø, historisk mulighet som dette, sier Warren til Reuters.

Cook

FØLGERSKARE: Cook (i lyseblått i midten) hadde følge av flere på den siste biten.

Foto: AP

– Hvis du snakker med alle her, så vil si de aldri har løpt et maraton før. Og her er de. Han (Cook) har endret verden. Det Russ har gjort endrer verden, det er det han gjør, sier sørafrikanske Daniel Kulet.

Cook har blant annet blitt omtalt som en virkelighetsversjon av Forrest Gump i italienske, nederlandske og britiske medier. Ifølge Daily Mail spøkte Cook selv med at han måtte få orden på frisyren da sammenligningen ble tatt opp på ITV mandag morgen.

Støtte på flere problemer

NRK skrev i fjor høst om den elleville turen til Cook, som har blitt grundig dokumentert på sosiale medier siden starten i fjor vår.

Cook har tidligere forklart at han la ut på turen for å gjøre en forskjell, etter at han tidligere slet med egen mental helse, gambling og alkoholforbruk.

Opprinnelig hadde briten sett for seg å være i mål til jul, men helseproblemer som nyrestein og matforgiftning og byråkratiske problemer ved grenseoverganger er noe av det som sørget for en senere fremdrift.

I tillegg har Cook tidligere fortalt om hvordan han rømte til jungelen i møte med en landsby i Kongo, hvor flere kom mot ham med machete. Og et ran i Angola, hvor Cook på Twitter skrev:

– Ingenting er som å få en pistol rettet mot ansiktet ditt.

Russ Cook forsøker å kjøle seg ned i Afrika.

Ellevilt rekordforsøk: Tissa blod, vart rana og jaga til skogs av machete-gjeng

Tok til sosiale medier for å løse visum-problem

Opprinnelig var planen til Cook å starte i Tunisia og løpe til Sør-Afrika, men etter visumutfordringer i Algerie ble planen snudd på hodet.

Visumproblemene i Algerie var imidlertid ikke over og gjenoppstod da han skulle inn i landet tidligere i år. I en video publisert på X i slutten av januar henvendte han seg åpent til algeriske myndigheter, et innlegg som nå har tolv millioner visninger.

Fem dager senere kom beskjeden fra den algeriske ambassaden i Storbritannia: Send inn søknaden og så vil den bli godkjent på stedet.

Cook

LITT AVSLAPPING: Cook fikk seg en gullstol etter å ha kommet frem i Tunisia.

Foto: AP

Dermed kom Cook seg hele veien frem til Afrikas nordspiss og er nå på vei tilbake til Storbritannia.

– Vi skal ta noen «strawberry daiquiri» på stranden i natt. Det kommer til å bli uvirkelig, sa Cook til Sky før søndagens avsluttende etappe.

PS! Deo Kato fra Uganda er ute på en lignende rute for øyeblikket. Han startet i Cape Town i juli i fjor og har mål om å komme til London i slutten av september i år.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal