Hopp til innhold

Løp et maraton i snitt i 352 dager: – Han har endret verden

På 352 dager løp Russ Cook hele Afrika på langs. Søndag var han fremme, etter en tur som har inneholdt en rekke problemer.

Russ Cook

FREMME: Russ Cook kom omsider frem søndag, 352 dager etter starten i Sør-Afrika.

Foto: AFP

16.145 kilometer. 2065 timer. 119.704 høydemeter besteget.

Det er tallenes tale ifølge Strava-kontoen til britiske Russ Cook, som 22. april i fjor startet løpeturen på Afrikas sydligste punkt.

Søndag, 352 dager etter starten i Sør-Afrika, kom han frem til det nordligste punktet i Tunisia. Etter et blodslit og etter utallige utfordringer på veien, var Cook, som har blitt kjent som «Hardest Geezer» fremme.

27 år gamle Cook løp sammen med flere hundre andre løpere på den siste etappen. Til stormende jubel fullførte han de siste meterne.

– Jeg er litt sliten, sa Cook ifølge AP etter å ha kommet frem.

På veien har han samlet inn over 10 millioner norske kroner til veldedighet, og altså i snitt løpt 45,87 kilometer per dag – noen kilometer lenger enn maratondistansen på 42.195 meter. I antall høydemeter har han tatt seg fra havnivå og opp til Mount Everest 13,5 ganger.

Russ Cook X

RUTE: Slik så ruten gjennom Afrika ut for Cook, i et innlegg lagt ut før dag nummer 349.

Foto: Skjermdump: Russ Cook/X

Norsk ultraløper: – Noe alle kan håndtere

I snitt har Cook holdt en fart på 7,82 kilometer i timen, som tilsvarer rundt 7.40 minutter på kilometeren.

Mengden de ulike ukene har variert stort, men uken han løp mest var uke 11 tidligere i år. Da løp 526,7 kilometer i løpet av 69 timer og elleve minutter.

Den norske ultraløperen Simen Holvik har løpt Norge på langs (2600 kilometer) på 26 døgn. Han sier det har vært litt av et eventyr å følge med på turen til Cook.

– Jeg er imponert av organiseringen med tanke på alt av visum og alle de problemene som måtte håndteres. Det er mange steder hvor det er borgerkrig og kaos. De har nesten blitt drept, så det er det å håndtere det som kanskje er det mest imponerende, sier Holvik.

– Selve løpingen, det å løpe 50 kilometer hver dag er noe alle kan håndtere, mener Holvik.

Ultraløperen sier at løpingen blir en del av hverdagen etter en ukes tid.

– Da oppleves det mye lettere for hver dag. Jeg tenker at løpingen ikke har vært noe stort problem. Det er nok alt rundt som har tatt mye energi, sier han, og fortsetter:

– Det som kan være vanskelig er å få i seg nok drikke og mat. Du må hele tiden sørge for at du har nok påfyll, sier Holvik.

Sammenlignet med Forrest Gump

I løpet av turen har Cook blant vist frem et fyldig skjegg, og parallellene til karakteren Forrest Gump har blitt mange.

I boken fra 1986 og den påfølgende filmen fra 1994 løp Gump i tre år i strekk på kryss og tvers av USA med et stadig voksende skjegg, med en rekke andre løpere som fulgte etter ham.

Da Cook inviterte løpere til å bli med ham på den siste etappen, var amerikanske Blake Warren blant dem som reagerte raskt.

– Jeg kjøpte en billett og nå er jeg her. Jeg kunne ikke gå glipp av en så sprø, historisk mulighet som dette, sier Warren til Reuters.

Cook

FØLGERSKARE: Cook (i lyseblått i midten) hadde følge av flere på den siste biten.

Foto: AP

– Hvis du snakker med alle her, så vil si de aldri har løpt et maraton før. Og her er de. Han (Cook) har endret verden. Det Russ har gjort endrer verden, det er det han gjør, sier sørafrikanske Daniel Kulet.

Cook har blant annet blitt omtalt som en virkelighetsversjon av Forrest Gump i italienske, nederlandske og britiske medier. Ifølge Daily Mail spøkte Cook selv med at han måtte få orden på frisyren da sammenligningen ble tatt opp på ITV mandag morgen.

Støtte på flere problemer

NRK skrev i fjor høst om den elleville turen til Cook, som har blitt grundig dokumentert på sosiale medier siden starten i fjor vår.

Cook har tidligere forklart at han la ut på turen for å gjøre en forskjell, etter at han tidligere slet med egen mental helse, gambling og alkoholforbruk.

Opprinnelig hadde briten sett for seg å være i mål til jul, men helseproblemer som nyrestein og matforgiftning og byråkratiske problemer ved grenseoverganger er noe av det som sørget for en senere fremdrift.

I tillegg har Cook tidligere fortalt om hvordan han rømte til jungelen i møte med en landsby i Kongo, hvor flere kom mot ham med machete. Og et ran i Angola, hvor Cook på Twitter skrev:

– Ingenting er som å få en pistol rettet mot ansiktet ditt.

Russ Cook forsøker å kjøle seg ned i Afrika.

Ellevilt rekordforsøk: Tissa blod, vart rana og jaga til skogs av machete-gjeng

Tok til sosiale medier for å løse visum-problem

Opprinnelig var planen til Cook å starte i Tunisia og løpe til Sør-Afrika, men etter visumutfordringer i Algerie ble planen snudd på hodet.

Visumproblemene i Algerie var imidlertid ikke over og gjenoppstod da han skulle inn i landet tidligere i år. I en video publisert på X i slutten av januar henvendte han seg åpent til algeriske myndigheter, et innlegg som nå har tolv millioner visninger.

Fem dager senere kom beskjeden fra den algeriske ambassaden i Storbritannia: Send inn søknaden og så vil den bli godkjent på stedet.

Cook

LITT AVSLAPPING: Cook fikk seg en gullstol etter å ha kommet frem i Tunisia.

Foto: AP

Dermed kom Cook seg hele veien frem til Afrikas nordspiss og er nå på vei tilbake til Storbritannia.

– Vi skal ta noen «strawberry daiquiri» på stranden i natt. Det kommer til å bli uvirkelig, sa Cook til Sky før søndagens avsluttende etappe.

PS! Deo Kato fra Uganda er ute på en lignende rute for øyeblikket. Han startet i Cape Town i juli i fjor og har mål om å komme til London i slutten av september i år.

null
Spiller nå
Satte norgesrekord i går - tror dette er hemmeligheten 01:04
Neste

Siste nytt

 • Giroud gir seg på landslaget etter EM: – Skal nyte hvert øyeblikk

  37 år gamle Olivier Giroud spiller sine siste landskamper for Frankrike under sommerens EM i Tyskland. Veteranen ønsker å gi plass til yngre spillere.

  Det forteller Giroud i et intervju med den franske storavisen L'Equipe.

  – Jeg kommer selvsagt til å savne det utrolig mye, men jeg har samtidig vurdert det dit hen at min tid her er over. Jeg er nødt til å gi plass slik at unge spillere kan tre fram i rekkene, sier Giroud.

  Franskmannen har spilt 57 landskamper siden debuten i 2011 og var med på å ta VM-gull i 2018.

  – Det kommer til å bli mye følelser, og jeg har mange minner her. Likevel må jeg legge det bort, slik at jeg kan nyte hvert eneste øyeblikk. Følelsene kan ikke ta overhånd. Det er fortsatt én turnering igjen som vi er nødt til å vinne, sier Giroud, som nylig signerte for MLS-klubben Los Angeles FC.

  Giroud Frankrike
  Foto: NTB
 • Lagsjefen fortsatt usikker på Vingegaard-deltakelse i Tour de France: – Ikke satt noen tidsfrist

  Med en drøy måned igjen til Tour de France-start i Firenze hersker det fortsatt usikkerhet rundt hvorvidt Jonas Vingegaard deltar i prestisjerittet.

  Den danske dobbeltvinneren fra 2022 og 2023 pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter skrekkvelten i Baskerland rundt i april.

  7. mai gjennomførte 27-åringen sin første sykkeltur utendørs. I etterkant var dansken tydelig på at han håper å være klar til å forsvare nok en Tour de France-tittel i sommer.

  Sjefen for danskens lag, Richard Plugge, forteller i et ferskt intervju med Cyclingnews at det stadig går framover med Vingegaard.

  – Progresjonen er veldig god, og så er vi nødt til å se hvordan det utvikler seg. Vi har stor tro på at han blir klar, men vi ønsker samtidig å gi både han og oss selv tid til å ta en god avgjørelse. Vi har ikke satt noen tidsfrist. På et eller annet tidspunkt vil vi svar, sier han.

  Plugge antyder videre at Vingegaard trolig ikke stiller til start i noen ritt før Tour de France-start. 2. juni går startskuddet for oppkjøringsrittet Critérium du Dauphiné. (NTB)

  Jonas Vingegaard
  Foto: AP
 • Hergeirsson-forhandlingene: Ingen avtale før Paris-OL

  Håndballjentenes sjef Thorir Hergeirsson går løs på OL uten at en ny avtale er i boks for den erfarne treneren.

  – Dialogen pågår, samtalene er gode, og partene er enig om å fortsette forhandlingene til høsten, opplyser Lars Hojem Kvam til NTB.

  Han er leder for medier og kommunikasjon i håndballforbundet.

  I februar avslørte Hergeirsson overfor NTB at håndballforbundet ønsket å forlenge med ham. Islendingens kontrakt varer ut EM i år.

  – Det er fristende å vente til etter OL, men overfor meg selv og andre er det en fordel å få klarhet i dette. Men seinest etter OL, sa Hergeirsson i februar.

  Hergeirsson har vært med på 15 mesterskapsmedaljer med Norge siden 2009. Det er alt eller ingenting for ham.

  – Det handler veldig mye om å være klar for å stå i dette i fire år til. Jeg har stor respekt for denne jobben. Enten er det «all in» på alle områder hele tiden, eller så er det ikke det, sa han. (NTB)

  Thorir
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal