NRK Meny
Normal

Rubeltrøbbel for KHL-proffene - taper millioner

Konflikten mellom Russland og Ukraina gir milliontap for de norske ishockeyproffene i KHL. Den russiske valutaen stuper.

Patrick Thoresen og Jonas Holøs

Klubbkontraktene til landslagsprofilene Patrick Thoresen og Jonas Holøs blir mindre og mindre verdt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Man trenger ikke å være veldig god i matematikk for å skjønne at man taper på det, sier SKA St. Petersburgstjernen Patrick Thoresen til NRK.no.

De norske KHL-proffene Patrick Thoresen (SKA St. Petersburg) og Jonas Holøs (Lokomotiv Jaroslav) har skrevet under klubbkontrakter i russiske rubler. Det blir det mindre penger av.

Dramatisk fall

Magne Østnor

Valutaanalytiker i DNB Markets, Magne Østnor, sier rubelen har falt markant.

Foto: Tine Hauglund

Den russiske rubelen har falt drastisk siden nyttår, da konflikten eskalerte på Krim-halvøya.

– Siden nyttår har rubelen svekket seg om lag 10 prosent både målt mot euro og norske kroner. Det må sies å være en betydelig bevegelse i valutamarkedet, sier valutaanalytiker i DNB Markets, Magne Østnor, til NRK.no.

Det betyr mye for de norske Russlandsproffene. Thoresen skrev under en ny kontrakt med SKA St. Petersburg i april som i utgangspunktet var verdt over 20 millioner kroner. Bare siden i sommer har rubelen falt over fem prosent mot norske kroner. Det betyr at kontrakten er verdt over en million kroner mindre nå.

Da Thoresen kom til Russland i 2009, fikk man 20 kroner for 100 rubler. I dag får man bare 16,50 kroner.

– Jeg synes ikke synd på meg selv, men når man tjener sine penger i rubler, og den synker mot de fleste valutaer, så er det beklagelig for min del, sier Thoresen.

En av Norges best betalte idrettsutøvere bekrefter at han kan tape flere millioner kroner i forhold til kontrakten han skrev under på.

– Ja, det er mulig. Om rubelen fortsetter å falle, så kan jeg nok det, sier Thoresen.

Valutaanalytikeren sier man kan sikre seg mot rubeltrøbbel.

– Det er ulike måter man kan håndtere det på. Man kan forsøke å kjøpe forsikringer mot ytterligere rubelsvekkelse eller man kan forhandle lønn i en annen valuta, sier Magne Østnor.

Det er frustrerende å se at kontrakten blir mindre verdt for hver dag som går.

Jonas Holøs, Lokomotiv Jaroslav

Kjedelig utvikling

Jonas Holøs vil ikke snakke om hvor han tjener i Russland, men at det er en god millionkontrakt er det ingen tvil om. Holøs sier han har merket rubelfallet.

– Det går ikke så veldig bra. Man ser at den kryper sakte, men sikkert nedover. Det blir noen tusenlapper i måneden, sier Jonas Holøs til NRK.no.

Holøs har vært uheldig

Jonas Holøs føler svake valutakurser har fulgt ham hele karrieren. Holøs har vært proff i utlandet siden 2008 og skrev en ny kontrakt med Lokomotiv Jaroslav i mars 2013.

– Da jeg var i USA så var dollaren lav. Da jeg var i Sverige var svenskekrona lav, og så kommer jeg til Russland og så raser det der og. Jeg føler meg litt uheldig på det stadiet der. Sånn livet er, sier Jonas Holøs til NRK.no.

Savner brokkoli og melk

Jonas Holøs

Jonas Holøs liker ikke den økonomiske utviklingen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det er ikke bare økonomien som får juling i Russland. Thoresen og Holøs merker at det også er en del importvarer som er borte fra butikkhyllene.

– Vi merker at det er en del frukt og grønt som er blitt borte fra hyllene. Enkle ting som brokkoli og kål. Det får man ikke tak i. Det er heller ikke noen utenlandske melkeprodukter, sier Thoresen.

– Det var litt dårlig med laks på restaurantene for noen uker tilbake, men de har kommet nå. I tillegg har noen matprodukter forsvunnet i butikkene, sier Holøs.

– Hva med brokkolien?

– Ja, brokkoli, ja. Når du sier det så har jeg ikke sett så mye til den brokkolien. Jeg har lett etter brokkolien, men har ikke skjønt hvorfor den ikke er der, ler Holøs.

Håper konflikten blir løst

KHL-proffene er klare på at de ikke lider noen nød og at de har det veldig godt. De håper uansett at konflikten i Ukraina snart blir løst.

– Det er ikke så viktig med min økonomi. Det viktigste er at konflikten blir løst og at man får ro i verden igjen, avslutter Thoresen.

Siste nytt

 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters
 • Nytt tap for Jarstein

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin skal få det hardt med å gå videre i europaligaen. Torsdag kom det andre tapet på tre kamper da det ble 2-1 borte mot Zorya Lugansk.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal