Skiforbundet og Bråthen enige om løsning - fortsetter i ny rolle

Clas Brede Bråthen har signert en kontrakt som gjør ham til landslagssjef de neste fire årene, men partene er fortsatt ikke enige om alt.

Clas Brede Bråthen

LANDSLAGSSJEF: Clas Brede Bråthen har takket ja til en ny stilling.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Vi hadde et stort ønske om å finne en løsning. Det har pågått over altfor lang tid, sier skipresident Erik Røste til den fremmøtte pressen på Ullevaal stadion.

– Vi er veldig glade for at vi kan presentere en løsning, fortsetter han.

Røste forteller at Bråthen fratrer stillingen som sportssjef etter eget ønske, og at han går inn i en ny rolle som landslagssjef.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en vanskelig sak, erkjenner Røste.

Clas Brede Bråthen

FÅR FORTSETTE: Clas Brede Bråthen.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg er veldig godt fornøyd, fortsetter Bråthen, som mener at han nå kan bruke sine styrker i større grad, ettersom han er fritatt fra en rekke oppgaver.

Den nye løsningen innebærer nemlig at Bråthen får det sportslige lederansvaret for toppidrettssatsingen til hopp, men slipper ansvaret for administrative oppgaver knyttet til økonomi, hoppkomitéen, arrangement og organisasjonsutvikling.

Han skal heller ikke lenger rapportere til generalsekretær Ingvild Bretten Berg, men til en ny sportssjef.

– Har du gitt deg på dine krav?

– Nei, jeg føler ikke det, svarer Bråthen til NRK.

Fortsatt uenighet

Allerede 2. september sendte Skiforbundet ut en pressemelding der de skrev at de «ville tilby Bråthen en midlertidig stilling som toppidrettssjef/landslagssjef hopp for fire nye år. I denne stillingen ville alle de sportslige oppgavene bli videreført, mens administrativt arbeid og lederoppgaver ikke inngår.»

Bråthen avviste dette forslaget, da Skiforbundet ønsket at en ny person skulle ansettes for å overta de administrative oppgavene, noe som ville ha ført til større utgifter.

Deretter kom hoppkomiteen på banen og foreslo at Ståle Villumstad, nåværende arrangementssjef i hopp, skulle få ansvar for det administrative. Dette ble blank avvist av Skiforbundet, med begrunnelsen om at de ikke kunne la Bråthen få velge sin egen sjef.

Clas Brede Bråthen og Ingvild Bretten Berg

IKKE ENIGE: Bråthen og Bretten Berg er ikke enige om alt i den nye avtalen.

Foto: Javad Parsa / NTB

Nå er partene tilsynelatende enige om at stillingen skal lyses ut, men det råder åpenbart forskjellige oppfatninger om hvordan den skal fylles.

Røste er uklar på spørsmål om det var snakk om en nyopprettet stilling, slik Bråthen-leiren har kjempet imot:

– Det er en erstatning for dagens sportssjef, men detaljer i det får vi komme tilbake til, svarer Røste, og opplyser om at det blir en midlertidig løsning frem til stillingen er lyst ut og besatt.

– Så det er en ny stilling?

– Det er en ny stilling. Eller, nei, det blir feil. Det blir ikke en ny stilling. Vi får se på den interne rokeringen, svarer skipresidenten.

Bråthen er klar på at denne stillingen skal gå til en intern kandidat.

– Det blir interne løsninger, konkluderer han.

– Nei, det er ikke helt i overensstemmelse med avtalen, kontrer generalsekretær Bretten Berg.

– Stillingen skal lyses ut, og det er åpent for alle å søke, og så vil vi etter en prosess komme tilbake til hvem som får den til slutt, legger hun til.

Det tok med andre ord ikke mange minuttene før den tilsynelatende ferske idyllen begynte å slå sprekker.

– Kan på ingen måte være fornøyd

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er lite imponert.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

– Skiforbundet kan på ingen måte være fornøyd med den jobben de har gjort, er hans oppsummering, etter dagens pressekonferanse.

Saltvedt trekker frem at de nå har landet på en løsning som kunne ha vært iverksatt for to måneder siden, og som hadde spart Skiforbundet for både penger og negativ publisitet.

– Nå må de prøve å redefinere virkeligheten. Det er en OL-sesong som starter nå. Bråthen skal være med, han må få den friheten som trengs, mener Saltvedt.

Tar halve regningen

Det har vært isfront mellom hoppsjefen og Norges Skiforbund etter at kontrakten hans ikke ble forlenget. Saken gikk så langt at Bråthen saksøkte egen arbeidsgiver og krevde fast ansettelse.

Hoppkomiteen

MØTEVIRKSOMHET: Også hoppkomiteens medlemmer er på plass på Ullevaal torsdag.

Foto: Haron Hussain / NRK

Nå har imidlertid saken tatt en uventet vending, og den betente konflikten er løst utenfor rettssalen.

Gjennombruddet kom onsdag, da partene satt i møter til nærmere midnatt. Møtevirksomheten fortsatte torsdag morgen og formiddag, og hovedpersonen selv dukket opp drøyt kvart over 12.

Mye tyder på at det da kun var detaljer og signaturer som gjensto før en ny avtale var på plass, og et par timer senere offentliggjorde partene innholdet i den nye kontrakten. Den inkluderer et punkt om at søksmålet løses ved forlik, der Skiforbundet tar halve regningen.

CBB

PÅ PLASS: Clas Brede Bråthen ankom Ullevaal stadion for å signere den nye avtalen.

Foto: Haron Hussain / NRK

Stor oppmerksomhet

Bråthens arbeidskonflikt med forbundet har fått mye oppmerksomhet både i pressen, Idretts-Norge og på sosiale medier de siste månedene.

Bråthen, som har vært hoppsjef siden 2004, har fått stor støtte i hoppmiljøet, og flere sponsorer har også stilt seg bak 52-åringen. Det har også blitt laget en støttegruppe for Bråthen på Facebook med mer enn 50.000 medlemmer.

Samtidig har styret i Norges Skiforbund måttet tåle mye kritikk for hvordan de har håndtert saken. Det har murret i flere skikretser og onsdag ettermiddag ble det kjent at Buskerud Skikrets ikke lenger har tillit til det sittende styret. Det kommer fram i et brev som ble sendt forbundet.

Siste nytt

 • Positiv koronatest i NRK-team

  En av NRKs medarbeidere som dekker sjakk-VM i Dubai har lørdag testet positivt på korona.

  – I påvente av svar på PCR-test har vi valgt å holde medarbeidere unna VM-arenaen i dag, sier Torbjørn Sarre-Jensen, redaksjonssjef i NRK-sporten.

  To av tre i teamet blir definert som nærkontakter og må trolig i syv dagers karantene.

  Ifølge Sarre-Jensen er det ingen grunn til å tro at personen med positiv test har vært i nærheten av hverken Magnus Carlsen, Jan Nepomnjasjtsjij eller støtteapparatet til spillerne.

  Dubai Expo 2020
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Ødegaard tilbake fra start

  Martin Ødegaard har vært ute av Arsenal-elleveren en stund, men i dag har Mikel Arteta funnet plass til nordmannen. Dette er laget som starter mot Newcastle klokken 13.30. Oppgjøret følger du her.

  Laster Twitter-innhold
 • Medaljen glapp for curlingherrene

  Den norske herrelaget i curling tapte 4-10 mot Italia i kampen om bronsemedaljen i curling-EM på Lillehammer lørdag.

  Dermed reiser Skip Steffen Walstad og hans lag hjem uten medalje fra mesterskapet på hjemmebane. De har uansett sikret VM-plass neste år, melder NTB.

  Curlinglaget
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal