Hopp til innhold

Skiforbundet og Bråthen enige om løsning - fortsetter i ny rolle

Clas Brede Bråthen har signert en kontrakt som gjør ham til landslagssjef de neste fire årene, men partene er fortsatt ikke enige om alt.

Clas Brede Bråthen

LANDSLAGSSJEF: Clas Brede Bråthen har takket ja til en ny stilling.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Vi hadde et stort ønske om å finne en løsning. Det har pågått over altfor lang tid, sier skipresident Erik Røste til den fremmøtte pressen på Ullevaal stadion.

– Vi er veldig glade for at vi kan presentere en løsning, fortsetter han.

Røste forteller at Bråthen fratrer stillingen som sportssjef etter eget ønske, og at han går inn i en ny rolle som landslagssjef.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en vanskelig sak, erkjenner Røste.

Clas Brede Bråthen

FÅR FORTSETTE: Clas Brede Bråthen.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg er veldig godt fornøyd, fortsetter Bråthen, som mener at han nå kan bruke sine styrker i større grad, ettersom han er fritatt fra en rekke oppgaver.

Den nye løsningen innebærer nemlig at Bråthen får det sportslige lederansvaret for toppidrettssatsingen til hopp, men slipper ansvaret for administrative oppgaver knyttet til økonomi, hoppkomitéen, arrangement og organisasjonsutvikling.

Han skal heller ikke lenger rapportere til generalsekretær Ingvild Bretten Berg, men til en ny sportssjef.

– Har du gitt deg på dine krav?

– Nei, jeg føler ikke det, svarer Bråthen til NRK.

Fortsatt uenighet

Allerede 2. september sendte Skiforbundet ut en pressemelding der de skrev at de «ville tilby Bråthen en midlertidig stilling som toppidrettssjef/landslagssjef hopp for fire nye år. I denne stillingen ville alle de sportslige oppgavene bli videreført, mens administrativt arbeid og lederoppgaver ikke inngår.»

Bråthen avviste dette forslaget, da Skiforbundet ønsket at en ny person skulle ansettes for å overta de administrative oppgavene, noe som ville ha ført til større utgifter.

Deretter kom hoppkomiteen på banen og foreslo at Ståle Villumstad, nåværende arrangementssjef i hopp, skulle få ansvar for det administrative. Dette ble blank avvist av Skiforbundet, med begrunnelsen om at de ikke kunne la Bråthen få velge sin egen sjef.

Clas Brede Bråthen og Ingvild Bretten Berg

IKKE ENIGE: Bråthen og Bretten Berg er ikke enige om alt i den nye avtalen.

Foto: Javad Parsa / NTB

Nå er partene tilsynelatende enige om at stillingen skal lyses ut, men det råder åpenbart forskjellige oppfatninger om hvordan den skal fylles.

Røste er uklar på spørsmål om det var snakk om en nyopprettet stilling, slik Bråthen-leiren har kjempet imot:

– Det er en erstatning for dagens sportssjef, men detaljer i det får vi komme tilbake til, svarer Røste, og opplyser om at det blir en midlertidig løsning frem til stillingen er lyst ut og besatt.

– Så det er en ny stilling?

– Det er en ny stilling. Eller, nei, det blir feil. Det blir ikke en ny stilling. Vi får se på den interne rokeringen, svarer skipresidenten.

Bråthen er klar på at denne stillingen skal gå til en intern kandidat.

– Det blir interne løsninger, konkluderer han.

– Nei, det er ikke helt i overensstemmelse med avtalen, kontrer generalsekretær Bretten Berg.

– Stillingen skal lyses ut, og det er åpent for alle å søke, og så vil vi etter en prosess komme tilbake til hvem som får den til slutt, legger hun til.

Det tok med andre ord ikke mange minuttene før den tilsynelatende ferske idyllen begynte å slå sprekker.

– Kan på ingen måte være fornøyd

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er lite imponert.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

– Skiforbundet kan på ingen måte være fornøyd med den jobben de har gjort, er hans oppsummering, etter dagens pressekonferanse.

Saltvedt trekker frem at de nå har landet på en løsning som kunne ha vært iverksatt for to måneder siden, og som hadde spart Skiforbundet for både penger og negativ publisitet.

– Nå må de prøve å redefinere virkeligheten. Det er en OL-sesong som starter nå. Bråthen skal være med, han må få den friheten som trengs, mener Saltvedt.

Tar halve regningen

Det har vært isfront mellom hoppsjefen og Norges Skiforbund etter at kontrakten hans ikke ble forlenget. Saken gikk så langt at Bråthen saksøkte egen arbeidsgiver og krevde fast ansettelse.

Hoppkomiteen

MØTEVIRKSOMHET: Også hoppkomiteens medlemmer er på plass på Ullevaal torsdag.

Foto: Haron Hussain / NRK

Nå har imidlertid saken tatt en uventet vending, og den betente konflikten er løst utenfor rettssalen.

Gjennombruddet kom onsdag, da partene satt i møter til nærmere midnatt. Møtevirksomheten fortsatte torsdag morgen og formiddag, og hovedpersonen selv dukket opp drøyt kvart over 12.

Mye tyder på at det da kun var detaljer og signaturer som gjensto før en ny avtale var på plass, og et par timer senere offentliggjorde partene innholdet i den nye kontrakten. Den inkluderer et punkt om at søksmålet løses ved forlik, der Skiforbundet tar halve regningen.

CBB

PÅ PLASS: Clas Brede Bråthen ankom Ullevaal stadion for å signere den nye avtalen.

Foto: Haron Hussain / NRK

Stor oppmerksomhet

Bråthens arbeidskonflikt med forbundet har fått mye oppmerksomhet både i pressen, Idretts-Norge og på sosiale medier de siste månedene.

Bråthen, som har vært hoppsjef siden 2004, har fått stor støtte i hoppmiljøet, og flere sponsorer har også stilt seg bak 52-åringen. Det har også blitt laget en støttegruppe for Bråthen på Facebook med mer enn 50.000 medlemmer.

Samtidig har styret i Norges Skiforbund måttet tåle mye kritikk for hvordan de har håndtert saken. Det har murret i flere skikretser og onsdag ettermiddag ble det kjent at Buskerud Skikrets ikke lenger har tillit til det sittende styret. Det kommer fram i et brev som ble sendt forbundet.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal