NRK Meny
Normal

Rønning tror han kan bli vraket

Eldar Rønning (31) tar ikke plassen på laget for gitt på en eneste distanse i sitt siste OL.

Eldar og Laila Rønning

Eldar Rønning var en av de store norske heltene i VM på hjemmebane i 2011, med sølv på 15 km klassisk og gull i stafett. Her feirer han med kona Laila.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg er helt sikker på at jeg er med i troppen, sier Eldar Rønning til NRK.no på telefon fra Tsjekkia, der han forbereder seg til søndagens verdenscuplagsprint i Nove Mesto.

Lagsprint er en av de tre øvelsene klassiskspesialisten fra Skogn har ambisjoner om å gå under OL i Sotsji. De andre to er 15 km klassisk og stafett.

At han er i troppen, er også det eneste han er sikker på. Til tross for sine tidligere meritter, føler ikke 31-åringen at det foreligger noen garantier om å få startnummer på brystet i et eneste renn i det som etter alt å dømme er hans siste OL.

– Jeg føler meg absolutt ikke sikker på laget på 15-kilometeren. Og da sier det seg selv at jeg heller ikke føler meg sikker verken på stafetten eller lagsprinten, der det bare er to løpere som går klassisk, påpeker han.

Eldar Rønning

Eldar Rønning ble nummer to på den klassiske 10-kilometeren i Kuusamp, knepent slått av Lukas Bauer.

Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / NTB scanpix

– Knalltøff kamp

Da NRK vurderte OL-uttaket distanse for distanse tidligere i uka, var Rønning inne på 15-kilometer, men ikke på sikker plass. På stafetten vurderer NRKs langrennskommentator Jann Post som en av fire kandidater til å gå sammen med de sikre kortene Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby.

På lagsprinten mener Post at Rønning er en av tre kandidater til å gå førsteetappe. Petter Northug virker opplagt som ankermann.

– Jeg hadde en andreplass på 10 km klassisk i verdenscupåpninga i Kuusamo, og jeg vant 15 km klassisk i skandinavisk cup sist helg. Men i verdenscupen på Lillehammer hadde jeg jo en helsvart dag da Pål Golberg vant og Didrik Tønseth var nummer tre. Chris Jespersen har vært stabil i toppen i klassisk i hele vinter, og så har vi jo Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby. Det er knalltøff kamp om de fire plassene, poengterer Rønning.

– Formen avgjør

Selv gikk han også en solid førsteetappe for det norske stafettlaget under verdenscupen på Lillehammer. Med fire VM-gull på merittlista, skulle man sånn sett tro at stafettplassen var i boks.

Men veteranen ser det annerledes.

– Formen avgjør. De som viser best form i OL, får gå stafett. Det samme gjelder i lagsprint, påpeker han.

Inntil videre er Rønning innstilt på å benytte enhver anledning på å vise hva han duger til. De mulighetene han har er søndagens lagsprint i Nove Mesto, 15 km klassisk i NM torsdag til uka – og 15 km klassisk i Toblach før avreise til Sotsji, forutsatt at han er tatt ut i troppen.

Senere til høyden

At han treffer med formen, føler han seg rimelig sikker på.

– Jeg føler meg veldig bra for tida. Det var fryktelig å se Tour de Ski på TV etter å ha gått et veldig bra renn i Meldal 3. juledag, der jeg hadde en følelse av at jeg bare kunne gi gass hele veien. At jeg slo Marcus Hellner med et halvminutt i skøyting i skandinavisk cup sist helg, sier også sitt. Det skjer ikke hver dag, påpeker han.

Rønning var også på det norske laget som vant lagsprinten i Asiago rett før jul.

Trønderen har fulgt planen som ble lagt før sesongen til punkt å prikke – helt til nå. Å reise til Nove Mesto var ikke en del av opplegget ettersom lørdagens individuelle sprint går i fristil, men fristelsen ble for stor da tilbudet kom om å være med for å gå lagsprint i klassisk.

Fredag 24. januar reiser han til høydesamling i Seiser Alm, hvilket innebærer at han drar til høyden en ukes tid etter det meste av den norske OL-troppen.

– Det er fordi den første øvelsen jeg er aktuell for kommer ei uke ut i lekene, forklarer han.

Mangler OL-medalje

Likevel reiser han mest sannsynlig til Sotsji rett etter generalprøven i Toblach, i stedet for å dra tilbake til Alpene.

– Det er enklest og sikrest logistikkmessig. Og så får jeg god tid til å bli kjent med løypene, og til å teste ski. Sjansen for brakkesjuke er neppe større i Sotsji enn på et hotell i Mellom-Europa, påpeker han.

I tillegg til de fire stafettgullene, har Eldar Rønning også tatt sølv og bronse individuelt i VM-sammenheng. I OL-sammenheng har han aldri vært på pallen.

15-kilometeren i Sostji blir etter alt å dømme aller siste mulighet til å oppfylle drømmen om et individuelt OL-gull.

Siste nytt

 • Eckhoff endte på 11.-plass

  Tiril Eckhoff ble best nordmann og endte til slutt opp på en 11.-plass, ett minutt og 24 sekunder bak Kaisa Mäkäräinen. Marte Olsbu ble nest beste norske og endte på en 20.-plass. – Alt for dårlig skyting av de norske, sier NRKs ekspert Ola Lunde.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Stafett kvinner.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Kamara hjem for å få behandling

  Ola Kamara reiste lørdag hjem til USA for å få behandling for en irritasjon i kneet. 28-åringen skal få en injeksjon. Det fortalte Lars Lagerbäck etter treningsøkta på Ullevaal dagen etter 4-1-seieren over Australia, der Kamara scoret tre mål.

  PRIVATLANDSKAMP NORGE-AUSTRALIA
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Hareide sendte nybakt far hjem

  Danmarks landslagssjef Åge Hareide lover Henrik Dalsgaard VM-billett og sender Brentford-spilleren hjem for å være med sitt nyfødte barn. Dermed er han uaktuell i den kommende privatlandskampen mot Chile. Peter Ankersen er kalt inn som reserve.

  SOCCER-WORLDCUP/POT3
  Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag: V-cupfinaler, kombinert og skiskyting
V-cupfinale skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cupfinale hopp: Kvinner
V-cup hopp: Finale kvinner
V-cupfinale hopp: Kvinner
Toppserien: Før kampen
Toppserien: Vålerenga - LSK Kvinner
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune