Hopp til innhold

– Vraker to gullvinnere fra Vancouver

Verken gull fra forrige OL eller pallplass i verdenscupen gir garanti for deltakelse i Sotsji. Her er den norske OL-kabalen i langrenn – halvannen uke før uttaket.

Vibeke Skofterud og Øystein Pettersen

Vibeke Skofterud og Øystein Pettersen er to av de største fargeklattene i norsk langrenn, men til OL kommer de neppe.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Slik det ser ut nå, kommer verken Vibeke Skofterud eller Øystein Pettersen med til Sotsji. Skofterud må gjøre noe ekstraordinært i NM for å komme med i troppen, mens Pettersen er avhengig av at andre løpere mislykkes i Nove Mesto til helga for at han kan gå seg inn med et godt løp i NM, sier Jann Post.

NRKs langrennskommentator går dermed langt i å avskrive to norske gullvinnere fra Vancouver-OL for fire år siden. Der gikk Skofterud på det norske stafettlaget som tok gull, mens Øystein Pettersen vant lagsprinten sammen med Petter Northug.

Se NRKs OL-analyse, distanse for distanse, lenger ned i saken!

Den gangen var det god plass i den norske OL-troppen, i hvert fall på herresiden. Frode Estil og Tor Arne Hetland hadde gitt seg, mens løpere som Jens Arne Svartedal og Odd-Bjørn Hjelmeset var på tur ned. Dermed hvilte nesten alt ansvar på Petter Northugs skuldrer.

Nå er situasjonen snudd på hodet.

– Slik det ser ut, vil alle som går langrenn for Norge i Sotsji ha reelle muligheter til å ta en medalje, påpeker Jann Post.

Petter Northug

Petter Northug har vært en kald fisk siden han ble syk i høst, og ser ut til å ha full kontroll på OL-formen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tøffest på 15 km klassisk

Halvannen uke før uttaket, som finner sted etter NM på Lillehammer, har NRK gjort en grundig gjennomgang av OL-kabalen. Status er at Didrik Tønseth, som har en tredjeplass i verdenscupen på OL-øvelsen 15 km klassisk, ikke er inne i troppen.

Selv ikke Pål Golberg, som har en seier på den samme distansen, kan føle seg helt trygg på å få gå i OL.

– Det er kanskje aller størst kamp om plassene på 15 kilometer klassisk. Der vil det være potensielle medaljekandidater som ikke får gå, konstaterer Post.

Også sprintuttaket er vidåpent, ettersom bare ett av tre kvalifiseringsløp er unnagjort. Petter Northug kan føle seg sikker, etter å ha vært suveren i fjorårets prøve-OL. Han har også tatt medalje i tre mesterskapssprinter på rad. Faktisk har Northug aldri vært utenfor pallen i sprint i et mesterskap.

– Anders Gløersen er også sikker, ettersom han vant i Davos. Foreløpig vil jeg si at Finn Hågen Krogh og Eirik Brandsdal har de to siste plassene, ut fra det som skjedde i Davos. Men mye kan snu seg i løpet av kommende helgs verdenscup i Nove Mesto og NM, sier Post.

Mange aktuelle på lagsprint

For begge kjønn er det knalltøff kamp om plassene også i lagøvelsene, både i stafett og lagsprint. Aller mest åpent er det naturligvis i lagsprint, der bare to får gå.

– Petter Northug og Marit Bjørgen går ankeretappene i lagsprint hvis de er i form, og hvis de ønsker det selv. Hvem de skal gå sammen med, er veldig åpent, analyserer Post.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen ble OL-dronning i Vancouver for fire år siden, og virker like sterk foran Sotsji-lekene.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Norge kan altså maks ta ut 18 langrennsløpere i OL. Den sannsynlige fordelingen er ti menn og åtte kvinner.

Det er ikke friplass for tittelforsvarere i OL, slik det er i VM.

Dermed er dette status på OL-kabalen i langrenn:

Kvinner:

Sprint, fristil:
SIKKER: Marit Bjørgen
SIKKER: Ingvild Flugstad Østberg
SIKKER: Maiken Caspersen Falla
Kjemper om den siste plassen: Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Celine Brun-Lie

– Brun-Lie var sterk innledningsvis i sesongen, men fikk ikke de resultatene hun kunne fått, på grunn av fall. Uhrenholdt Jacobsen imponerte stort i Tour de Ski. Formutviklingen avgjør, sier Jann Post.

10 km, klassisk:
SIKKER: Marit Bjørgen
SIKKER: Therese Johaug
SIKKER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen
INNE: Heidi Weng
Utfordrere: Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg

– Uttaket virker rimelig klart akkurat nå, sier Jann Post.

15 km, skibytte:
SIKKER: Marit Bjørgen
SIKKER: Therese Johaug
INNE: Heidi Weng
INNE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Utfordrer: Kristin Størmer Steira

– Som på 10-kilometeren virker laget klart. Steira må vise formstigning for å slå ut en av de andre, sier Jann Post.

Therese Johaug

Therese Johaug går trolig fire løp i OL, og kan ta medalje i alle fire.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

30 km, fristil:
SIKKER: Marit Bjørgen
SIKKER: Therese Johaug
INNE: Kristin Størmer Steira
INNE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Utfordrer 1: Heidi Weng

– Steira er sterk på tremil, god i høyden og pleier å treffe med formen til mesterskap. Uhrenholdt Jacobsen er inne etter Tour de Ski. Dermed er Weng utenfor laget akkurat nå, sier Jann Post.

Lagsprint, klassisk:
– Marit Bjørgen er sikker ankerkvinne hvis hun velger å gå. Og så vil jeg si det er helt åpent mellom Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla, sier Jann Post.

Stafett:
Det norske laget har det siste året bestått av Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. De utfordres av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Slik jeg ser det, er Astrid inne på bekostning av Steira ut fra det hun har prestert til nå i vinter. Hun var tross alt på pallen i seks av sju etapper i Tour de Ski, påpeker Jann Post.

Troppen per i dag (8): Marit Bjørgen, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng, Kristin Størmer Steira, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla og Celine Brun-Lie.

– Jeg skjønner ikke helt hva som skal skje for at troppen ikke blir slik. Løpere utenfor dette må gjøre noe helt ekstraordinært for å gå seg inn, sier Jann Post.

Menn:

Sprint, fristil:
SIKKER: Anders Gløersen
SIKKER: Petter Northug
INNE: Eirik Brandsdal
INNE: Finn Hågen Krogh
Hovedutfordrere: Ola Vigen Hattestad og Pål Golberg

– Flere kan gå seg inn med gode resultater i Nove Mesto og NM. Her er det veldig åpent, sier Jann Post.

SKIING/ Sundby climbs on his way to win the men's FIS World Cup cross-country skiing 9km free final climb pursuit race on the Alpe Cermis in Val di Fiemme

Martin Johnsrud Sundby vant Tour de Ski, og har vært Norges stabilt beste herreløper i OL-sesongen.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

15 km, klassisk:
SIKKER: Petter Northug
SIKKER: Martin Johnsrud Sundby
INNE: Eldar Rønning
INNE: Pål Golberg
Utfordrer 1: Chris Jespersen
Utfordrer 2: Didrik Tønseth

– Et veldig vanskelig uttak. Det er kanskje Chris Jespersens beste distanse, likevel er han i utgangspunktet utenfor. Men både Pål Golberg og Eldar Rønning må vise form før OL for å være trygge. Det er også en usikkerhet knyttet til om Petter Northug velger å gå distansen, poengterer Jann Post.

30 km, skibytte:
SIKKER: Petter Northug
SIKKER: Martin Johnsrud Sundby
SIKKER: Chris Jespersen
INNE: Sjur Røthe
Utfordrer 1: Tord Asle Gjerdalen
Utfordrer 2: Finn Hågen Krogh

– Her er det veldig jevnt mellom Sjur Røthe og Tord Asle Gjerdalen, og Finn Hågen Krogh er også en aktuell kandidat hvis han først er i troppen, analyserer Jann Post.

50 km:
SIKKER: Petter Northug
SIKKER: Martin Johnsrud Sundby
INNE: Chris Jespersen
INNE: Tord Asle Gjerdalen
Utfordrere: Petter Elisassen og Sjur Røthe

– Som på tremila er det veldig jevnt om den siste plassen. Gjerdalen utfordres av Røthe og ikke minst Petter Eliassen, som gikk godt i Davos og er sterk i ei slik kapasitetsløype, sier Jann Post.

Jann Post

NRKs kommentator Jann Post mener alle som går langrenn for Norge i OL vil være medaljekandidater.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Lagsprint:
I normal form er Petter Northug sikker som ankermann. Det er meget tøff kamp om den andre plassen, med Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning og Pål Golberg som de sterkeste kandidatene.

– Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal kan også være aktuelle, men det vil overraske meg veldig hvis de velger en spesialsprinter i disse løypene. Sundby, Rønning og Golberg stiller likt. Den som viser best form, bør gå, sier Jann Post.

Stafett:
– Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby er sikre på laget. Eldar Rønning, Chris Jespersen, Tord Asle Gjerdalen og Sjur Røthe kjemper om de siste plassene, sier Jann Post.

Troppen per i dag (10): Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Eldar Rønning, Chris Jespersen, Tord Asle Gjerdalen, Pål Golberg, Sjur Røthe, Anders Gløersen, Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh.

– Her er det stor usikkerhet rundt flere av plassene. På distanse utfordres Gjerdalen og Røthe av Eliassen og Tønseth. I sprint gjenstår jo fortsatt to av tre kvalifiseringsrenn, og en pallplass i Nove Mesto til helga vil langt på vei bety en sikker OL-plass. De siste plassene i troppen kan avgjøres av anvendelighet. Det er en fordel å kunne gå flere distanser, poengterer Jann Post.

Hvem bør gå for Norge i OL? Si din mening i kommentarfeltet.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal