NRK Meny
Normal

Rønning har mareritt om OL-fiaskoen

Eldar Rønning sliter fortsatt med nattesøvnen etter fiaskoen i Sotsji. Nå vurderer han å satse mot et nytt OL for å få sin revansje.

Rønning

Her ligger Eldar Rønning i målområdet etter den skuffende 15-kilometeren under OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Jespersen

Her går stafett-lagkamerat Chris André Jespersen med ett av skiparene som sviktet totalt for Norge.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg har mange negative drømmer og sover ikke så godt. Jeg drømmer om løpene i OL. Det går faktisk enda dårligere i drømmene enn det gjorde i virkeligheten, sier Eldar Rønning.

31-åringen reiste til OL i Sotsji for å kjempe om gull på 15 km klassisk, stafett og lagsprint. Det endte med en 12.-plass på 15-kilometeren og 4.-plass i stafetten.

Dermed ble det ingen plass på lagsprintlaget for Rønning.

Det var på en måte historien fra Vancouver-OL i 2010 som gjentok seg, bare i en forverret utgave.I Vancouver fikk ikke Rønning gå mer etter å ha innledet med en 36.-plass på 30 km fellesstart med skibytte.

Verre enn Vancouver

– Dette var en mye dårligere følelse enn i Vancouver. Der var jeg for dårlig. Jeg var ingen gullkandidat. Denne gangen følte jeg at jeg kunne kjempe om gull, og så ble jeg felt av skiene, påpeker Rønning.

Som de fleste fikk med seg, hadde de norske smørerne et par dårlige dager midtveis i OL. Det falt uheldigvis sammen med den perioden der Eldar Rønning skulle gå både 15 km og stafett.

– På 15-kilometeren skal jeg ikke påstå at det bare var skiene. Det kan hende noen hadde slått meg selv om jeg hadde hatt bedre ski. På stafetten var det rett og slett helt håpløst, konstaterer Rønning, som har sin svigerfar Kaj Selbæk som smører på landslaget.

– Kaj var helt satt ut. Smørerne blir minst like skuffet som oss løperne. Vi vinner og taper sammen. I VM i Holmenkollen tok vi jo medaljer på at vi hadde bedre ski enn konkurrentene. Men selvfølgelig er det fortærende at de ikke fant ut av føreforholdene akkurat da det var OL, erkjenner Rønning.

Tom, skuffet og oppgitt

– Føler du at du sportslig sett var optimalt forberedt?

– Jeg kom til Sotsji med en kjempegod følelse og trodde jeg skulle kjempe om gull. Det fungerte veldig bra på precampen, og hardøktene i Sotsji gikk også veldig bra.

– Hvordan føles det da å mislykkes?

– Du blir helt tom. Skuffet, lei deg og oppgitt. Det var OL som var målet de to siste årene. Du bruker så mye tid på å forberede seg, og så står du igjen med ingenting, oppsummerer Eldar Rønning.

For hans del har det også gjort ham hevngjerrig og revansjesugen. I fjor sommer sa Rønning til NRK.no at han etter all sannsynlighet legger opp etter VM i Falun neste år.

Nå er ikke det lenger like sikkert.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Eldar Rønning gikk første etappe av stafetten i OL. Harald Thingnes intervjuet Rønning etter stafettetappen.

SE VIDEO: Eldar Rønning klarte knapt å forstå at det var mulig å ha så dårlige ski under stafetten.

Fristes av nytt OL

– Jeg må innrømme at etter at Sotsji gikk «til helsike», har jeg begynt å tenke på OL i Pyeongchang om fire år. Det er ikke bestemt, men revansjetanken kom veldig fort, sier Rønning til NRK.no.

Tanken er luftet, men ikke vedtatt, i familieråd ennå. Kona Laila har ikke gitt sin velsignelse.

– Vi har så vidt snakket om det. Det ble ikke sånn kjempestemning, erkjenner tobarnsfaren med fire VM-gull i stafett.

Blir det satsing om OL i 2018, blir det derfor på andre premisser enn dagens.

– Da blir det nok å satse utenfor landslaget etter VM neste år. Da må jeg gi fra meg landslagsplassen til noen unge, og så sy sammen et eget opplegg som gjør at jeg kan være mye mer hjemme. Det er mulig fordi de neste mesterskapene, inkludert OL i Pyeongchang, er i lavlandet. Da er man ikke avhengig av å være så mye i høyden i forkant, påpeker Rønning.

Håper på ny Kollen-seier

Men først må Rønning bli kvitt marerittene om Sotsji. At han kom hjem til to smårollinger som er like glad i pappa uansett, hjelper ganske mye. Og så er det en sjanse til å rette opp sesonginntrykket.

– Det er klart at en seier i femmila i Holmenkollen kan redde sesongen, sier Rønning, som vant Kollen-femmila for to år siden – hans kanskje aller største seier til nå i karrieren.

Etter planen skal han varme opp med å være hjelpeløper for kompisen Johan Kjølstad i Vasaloppet i helga.

Deltakelsen der henger imidlertid i en tynn tråd etter at Rønning ble rammet av oppkastsjuke tidligere denne uka.

– Det har ikke gått helt min vei i det siste, konstaterer en selvironisk og revansjelysten Eldar Rønning.

Siste nytt

 • West Ham sikret seg franske Diop

  West Ham har signert den franske midtstopperen Issa Diop. 21-åringen hentes fra Toulouse og har signert en femårskontrakt. Premier League-klubben har ikke oppgitt overgangssummen, men ifølge britiske medier er den rundt 22 millioner pund (238 millioner kroner).

   Issa Diop
  Foto: Regis Duvignau / Reuters
 • Salah starter mot Russland

  Ifølge Egypts lagoppstilling er Mohamed Salah i startoppstillingen til Egypts kamp mot Russland i kveld. Liverpool-spilleren har vært ute med en skulderskade, og spilte ikke da Egypt tapte 0-1 for Uruguay.

  Foto: Dmitri Lovetsky / AP
 • Neymar hinket av trening

  Flere melder på Twitter at den brasilianske stjernen Neymar måtte avbryte dagens trening og forlot banen haltende. Neymar rakk akkurat å bli skadefri til VM etter et brudd i foten i mars.

  Neymar
  Foto: Adrian Dennis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
Best i verden: Tidenes fotball-VM