NRK Meny
Normal

Slik har Rønning lagt grunnlaget for ny Holmenkollen-suksess

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Eldar Rønning (31) har fulgt en gammel suksessoppskrift i jakten på femmilsseier i Kollen og en etterlengtet oppreisning etter OL-nedturen.

Eldar Rønning
Foto: Wiklund, Anders / NTB scanpix

– Jeg håper jeg skal få min revansje etter et miserabelt OL. Å vinne i Kollen er det største plasteret på såret du kan få, tror jeg. Det er et Donald Duck-plaster, smiler Rønning til NRK.no.

31-åringen har aldri lagt skjul på skuffelsen over at OL i Sotsji endte uten eneste medalje. Samtidig vet at han bedre enn de fleste hvor stort det er å lykkes i Holmenkollen.

Rønning Eldar

Eldar Rønning kunne juble for seier sist han gikk klassisk femmil i Kollen. Nå er målet å kopiere bragden - akkurat som han har kopiert egen suksessoppskrift inn mot rennet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det kjennes bra å vinne her. Seieren her for to år siden er blant mine største seire og opplevelser, sier Rønning, og viser til at han var sterkest på oppløpet i 2012.

Den gang gikk femmila i klassisk - akkurat som den gjør i år. Alfa og omega for at Rønning skal ha en sjanse til å hevde seg.

– Jeg har en ny sjanse nå som det er klassisk. Jeg har en brukbar spurt, så om jeg er med til slutt, kan jeg kjempe om seieren, sier Rønning.

Kopierer gammel suksessoppskrift

Spurtegenskapene og klassisk stil taler altså for 31-åringen. Det samme gjør opplegget han har fulgt den siste uka.

Forrige helg gikk nemlig Rønning Vasaloppet, akkurat som han gjorde forut for Kollen-triumfen i 2012.

– Det var et taktisk valg fordi det fungerte så bra sist. Da var det en suksess, sier Rønning.

– Jeg følger et gammelt formoppkjøringsopplegg ved å gå meg skikkelig tom (i Vasaloppet) og så bygge meg opp igjen. Så nå har jeg kopiert akkurat det samme som jeg gjorde mellom Vasaloppet og Kollen for to år siden, forklarer klassiskspesialisten.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Video Rønning stupte til seier

Slik så det ut da Eldar Rønning gikk til topps på den forrige klassiske femmila i Holmenkollen i 2012.

– Sundby større favoritt

Derfor er han også helt klar på at han er mer enn kapabel til å vinne lørdagens manndomsprøve.

Likevel ønsker han ikke å utrope seg selv som favoritten. Det stemplet må deles mellom tre andre løpere, mener 31-åringen.

– Johan Olsson, Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby er favorittene. Pallen er en bonus for meg, et lite plaster på såret. Men jeg kan vinne, forsikrer Rønning.

Hard løype

Størst er sjansen for seier om femmila avgjøres inne på oppløpet. Likevel vil ikke Rønning utelukke at han kan komme til å gå i brudd.

– Jeg tror jeg kan være med å kjempe om noen går til underveis. Løypa er hard nok til at man kan gå ifra.

– Minuset er at det er flere lange utforkjøringer, blant annet fra Frognerseteren. Da kan de bak kjøre inn 10-15 sekunder, påpeker Rønning.

Så gjenstår det å se om han kopierer triumfen fra 2012. Føret skal hvert fall ikke bli noe problem, sier Rønning.

– Nå er det trønderføre og klisterføre. Sånn som jeg liker det!

Siste nytt

 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal