Hopp til innhold

Knekte Cologna med diagonalgang

Eldar Rønnings overraskende taktskifte til diagonalgang på de aller siste meterne knekte Dario Cologna på femmila i Holmenkollen.

Video Rønning stupte til seier

Rønning stupte til seier

De to slet seg løs fra resten av feltet in på stadion. Rønning var først inn, men den sveitsiske verdenscupvinneren så ut til å stake seg forbi nordmannen.

Da slo Rønning over til diagonal. Det overrasket Dario Cologna såpass at han mistet noen få meter, og selv om også Cologna slo over i diagonal, klarte han aldri å ta inn igjen nordmannen. Rønning tok dermed sin aller første femmilsseier i Holmenkollen.

– Dette er stort, en drøm som går i oppfyllelse, jublet Eldar Rønning da han ble intervjuet på NRK etter løpet.

– Hvordan er det mulig å gå Vasaloppet og femmila i løpet av seks dager?

– Da var det lett og godt føre, selv om jeg gikk på en supersmell etter åtte mil. Her var det blytungt, sa Rønning til NRK.

– Hva tenkte du på oppløpet?

– Det var skikkelig sug i snøen inne på stadion, og jeg skjønte at jeg ikke kunne stake hele veien. Jeg tror ikke at noen tidligere har gått diagonal inn på oppløpet her før, men jeg skjønte at jeg måtte, sa Eldar Rønning.

Sliten tidlig i løpet

Han lå langt tilbake tilig i løpet, men jobbet seg oppover det enorme hovedfeltet etter hvert.

– På andrerunden var jeg sliten og syntes det gikk tungt. Men i lange løp må du aldri gi opp, og fra tredjerunden gikk det fint. Jeg var letta og glad da jeg lå i snøen etter målpasseringen. Og når jeg nå ser innspurten om igjen, merker jeg at jeg får tårer i øynene, sier Rønning, som mener lørdagens femmil er hans største prestasjon noensinne.

– Det er OL og femmila i Kollen som er det største du kan vinne. Nå har jeg vunnet her, sa Rønning, som lovet trønderfest når han nå tar flyet hjem til Trøndelag.

– Pappa, du må komme til Værnes (flyplass) og møte meg, sa Eldar Rønning i intervjuet på NRK.

Video: Se hele intervjuet med Eldar Rønning (artikkelen fortsetter)

Video Rønning: - Kanskje det største jeg har gjort

Rønning: - Kanskje det største jeg har gjort

Norske løpere i teten

De norske løperne var med i teten hele løpet, men Rønning lå langt bak i starten. Han gikk seg imidlertid stadig oppover i feltet, og var den som avsluttet best.

Det var først Petter Eliassen og seinere Martin Johnsrud Sundby som var de fremste av de norske. Sundby endte på tredjeplass, 5,8 sekunder bak Rønning. Niklas Dyrhaug ble nummer 9, Kristian Tettli Rennemo 12, Finn-Hågen Krogh 16 og Petter Eliassen 18.

– Det er utrolig gøy å gå skirenn når vi har så mange med og med et så godt publikum, sa Martin Johnsrud Sundby. Han satte sitt preg på siste halvdelen av løpet, og deppet ikke selv om han ble slått av to andre.

– Det var tungt føre, og vanskelig å komme fra. Jeg var dyktig sliten, sa Sundby.

– Hva mener du om Rønning?

– Det han gjør er en kjempeprestasjon. Vasaloppet for seks dager siden, og nå dette, det er helt utrolig, sa Sundby, som måtte slippe de to andre på oppløpet.

– Godt for norsk herrelangrenn

– Dette var en fantastisk prestasjon av Eldar. Han var skuffet da han ikke klarte å fullføre helt i Vasaloppet, og nå klarte han det. Kanskje var det ni mil gjennomkjøring som skulle til for at han skulle finne storformen, sier landslagssjef Åge Skinstad.

– Både Lahti forrige helg og femmila i dag var en seier for norsk herrelangrenn, sier Skinstad, som er spesielt glad for at de norske løperne viser at det er flere som kan vinne.

– En heroisk innsats

Landslagstrener Trond Nystad syntes det var stor stas med første- og tredjeplass, men la mest vekt på at hele det norske lagt satte sitt preg på femmila.

– Hele laget gjorde en heroisk innstas fra start til mål. Vi skulle gå offensivt, og det fungerte brukbart. Det skal vi fortsette med.

– Gjør det godt for norsk langrenn å få en vinner som ikke heter Petter Northug?

– Det gjør godt å få en norsk vinner, men det spiller mindre rolle hvem, det er. Vi vil gjerne ha Petter med, og vi vil gjerne ha andre med. Navnet spiller ikke så stor rolle, vil ha så mange nordmenn som mulig med i toppen, sier Nystad, som hadde tippet Sundby på topp og Rønning på fjerdeplass.

Petter Eliassen prøvde et rykk etter en drøy mil og opparbeidet en ledelse på over 20 sekunder.

Men da "alle" de andre byttet ski etter 16 km, tok det bare et par km før Eliassen ble kjørt inn.

Feltet var deretter rekordjevnt, med over 40 løpere i hovedfeltet innenfor en avstand på bare 12–14 sekunder.

Sola var varm og føret tungt på første delen den klassiske femmila. Seinere skyet det over og begynte så smått å regne. Derfor byttet løperne ski ofte på klisterføret. Og derfor var farten i sporet lav – det er lenge siden sist en femmil er vunnet på en tid over to og en halv time.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal