Hopp til innhold

Riiber var sikker på seier: – Smakte gullet ut på sisterunden

SEEFELD/OSLO (NRK): Jarl Magnus Riiber spurtet konkurrentene i senk og tok Norges første individuelle VM-gull i kombinert på 18 år.

SPURTSEIER: Jarl Magnus Riiber spurtslo konkurrentene og tok sitt første VM-gull.

– Jeg smakte gullet ut på sisterunden og kjente meg ordentlig «fresh» og fin. Det gikk såpass rolig for meg i fem kilometer at en avslutning skulle jeg ha krefter til, sier Jarl Magnus Riiber til NRK.

Han tok torsdag sitt første VM-gull og Norges første individuelle VM-gull siden Bjarte Engen Vik tok individuelt gull i Lahti i 2001.

Riiber gikk lenge i ensom majestet i langrennssporet, men da en runde gjenstod valgte han å slippe seg ned til forfølgerne Franz-Josef Rehrl, Akito Watabe og Bernhard Gruber.

– Hadde det vært en større gruppe hadde jeg ikke tatt den risikoen og sluppet dem innpå meg, men når det bare var de kjente jeg meg trygg på at jeg er hakket bedre i avslutningen, sier Riiber om sin egen taktikk.

Den ble så til en trio da Rehrl ikke klarte å henge med de tre andre opp den første bakken på sisterunden.

Opp den siste bakken inne på stadion stengte Riiber for Gruber og la seg bak Watabe. Japaneren fikk noen meter over toppen, men Riiber spurtet deretter japaneren i senk.

– Fokus lå hele tiden på å ikke falle og ikke gjøre noe dumt. Jeg visste at Gruber blir fort nervøs, så jeg visste at han ville prøve seg i den siste bakken. Da skar jeg pent ut og stoppet det langdraget, sier Riiber.

– Veien har vært lang og tøff. Etter at jeg tok min første verdenscupseier som 18-åring for lenge siden har vel mange forventet at resten ville bli en dans på roser, sier Riiber.

– Det har vært mye motgang, men denne sesongen har vært min. Jeg har gjort ting og forberedt meg bra. Da blir det gull, konkluderer han.

Jarl Magnus Riiber har vært forfulgt av sykdom, skader og uhell. For å forstå sin egen kropp tok han en gentest. Svaret hjalp ham med å knekke Riiber-koden, og plutselig ble Tabbe-Riiber uslåelig.

DOKUMENTAR: Riiber har vært forfulgt av sykdom, skader og uhell. For å forstå sin egen kropp tok han en gentest. Svaret hjalp ham med å knekke Riiber-koden, og plutselig ble Tabbe-Riiber uslåelig.

Norges forrige gullvinner: – Viktig for sporten

Den forrige nordmannen som tok individuelt VM-gull i kombinert, var altså Bjarte Engen Vik, er voldsomt imponert over Riibers prestasjon.

– Jeg hadde veldig troen på gull da de startet langrennet. Da viste han nok en gang hvilken stor idrettsutøver han har blitt. Han går så fint på ski og gjør så smarte taktiske valg. Det er stort, sier Vik til NRK.

Bjarte Engen Vik med sitt VM-gull i 2001

FORRIGE GULL: Bjarte Engen Vik var forrige nordmann som tok individuelt VM-gull. Det gjorde han i Lahti i 2001.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er klart det er viktig for kombinertsporten. Det er kjempeartig, sier mannen som tok gull i 2001, før han presiserer:

– Situasjonen i kombinert har ikke vært helsvart da. Ikke glem at Jørgen Graabak vant OL-gull i Sotsjii i 2014 og at det har vært ganske mange medaljer. De har vært i nærheten, sier Vik.

Brøt Tyskland-rekke

Nettopp det at de har vært så nærme, har vært en kilde til større og større frustrasjon i det norske laget.

Før Riiber spurtet inn til gull på torsdag, hadde Tyskland tatt ti VM-gull på rad siden 2015.

– Vi er jo så nære å bryte den seiersrekka. Vi må stoppe det snart. Sånn kan det ikke fortsette, sa sportssjef Ivar Stuan til NRK etter at Riiber og Schmid tok sølv bak Tyskland på lagsprinten på søndag.

– Det er helt spesielt, og irritasjonen fra her forleden er borte, sier Stuan til NRK etter torsdagens gull.

– Det har vært mange sølv bak Tyskland de siste årene. Det gullet har liksom hengt over oss som noe negativt istedenfor som noe som gir energi. Å bryte den rekken er så deilig, sier Riiber.

Brølte etter godt hopp

Grunnlaget for seieren la Riiber i hoppbakken. Der viste han imponerende mental styrke.

Vekslende vindforhold gjorde at 21-åringen fra Oslo måtte gå av bommen flere ganger. Da han endelig fikk grønt lys slo han til med et hopp på 107 meter.

LEDERHOPPET: Et hopp på 107 meter i normalbakken i Seefeld sørget for at Jarl Magnus Riiber ledet etter hoppdelen.

Da han nede på sletta kunne konstatere at det holdt til ledelse, vartet Riiber opp med et brøl.

Espen Bjørnstad var nummer to etter hoppdelen, bare seks sekunder bak Riiber, men klarte ikke å holde følge med de beste i langrennssporet. Han ble til slutt nummer seks.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal