Hopp til innhold

Norsk kollaps i hoppbakken: – Taper fem meter bare på selvtillit

PYEONGCHANG (NRK): Norge kom til OL stinne av selvtillit etter knallresultater i verdenscupen, men den forsvant med dårlig hopping. Jarl Magnus Riiber har vært lyspunktet.

Schmid

SKUFFET: Jan Schmid har herjet i verdenscupen, men i Sør-Korea har veteranen ikke vært i nærheten av medaljene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er ikke bra nok, og det er utrolig skuffende at vi ikke klarer å få ut bedre hoppresultat enn vi gjorde i dag. Da er de sjanseløse, de tre andre. Jarl hadde muligheten i den siste delen, men de andre er for dårlig, sier en småskuffet landslagssjef, Kristian Hammer.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Kombinert.

Riiber smilte tappert, selv om han var skuffet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han gleder seg likevel over at 20 år gamle Jarl Magnus Riiber tar med seg to strake fjerdeplasser fra sin OL-debut.

Riiber selv innrømmer at han er litt skuffet etter at pallen nok en gang akkurat glapp.

– Jeg er mer fornøyd med den første enn den siste, for å si det sånn. Jeg synes jeg er flink, men surt at jeg er for ræva til å spurte, sier han.

– Skuffer en hel nasjon

I tirsdagens storbakkerenn leverte Riiber nok en gang i hoppbakken, og stortalentet gikk ut som nummer to på langrennsdelen.

Riiber hang med helt inn denne gangen, men kom til kort på oppløpet da spurten gikk. Dermed havnet han bak vinneren Johannes Rydzek, som fikk følge av sine tyske lagkamerater Fabian Riessle og bronsevinner Eric Frenzel.

– Hva går gjennom hodet på oppløpet?

– Du føler at du skuffer en hel nasjon. Det er ekstra kjedelig når du er den siste som kjemper om den plassen og kaster vekk en medalje, sier Riiber.

Riiber skuffet

Riiber gikk ut på en andreplass, men greide ikke henge helt med da det ble spurtet om medaljer. Han måtte ta til takke med sin andre, strake fjerdeplass.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De andre norske fikk det aldri til i hoppbakken i de to individuelle rennene i OL. Og akkurat det forundrer sjefen litt, selv om han medgir at en del av det skyldes dårlige forhold.

– Vi skulle gjerne likt å visst hvorfor det ble sånn, sier Hammer.

På forhånd var det spesielt knyttet store forventninger til Jan Schmid, som er nummer to i verdenscupen sammenlagt. For første gang i karrieren kom han til et OL som en favoritt, men han har ikke fått ting til å stemme.

– Det er kjedelig. Jeg har vært med på litt for mange OL som har gått sånn for min del, og det er ikke noe artig, sier Schmid, som ble nummer 11 tirsdag etter å ha startet over to minutter bak.

Samtidig hadde Norge også tilsynelatende gode kort i Espen Andersen, som i en periode ledet verdenscupen før jul, og regjerende OL-mester og nr. tre i verdenscupen sammenlagt, Jørgen Graabak.

Både Schmid og Andersen avviser at forholdene alene er grunnen til at de ikke har fått det til i hoppbakken i Pyeongchang.

– Nei, jeg kan ikke skylde bare på forholdene, sier Andersen, og utdyper:

– Jeg har ikke sett hvordan vinden var da jeg hoppet, så jeg har ikke lyst til å uttale meg om det. Men forholdene er som de er, og Akito Watabe hoppet langt med tunge forhold, sier han.

Schmid tar også selvkritikk.

– Jeg har slitt med hoppingen her. Andersen og Graabak har hoppa bra her ellers (på trening, red. anm), men de har litt stang ut her og gjør et av de dårligere hoppene sine. For min del har jeg slitt. At jeg ikke treffer i rennet er derfor litt sånn… Man har bare håpa at man skulle treffe bedre i rennet enn på trening, men det gikk ikke, sier han.

Hvorfor blir det sånn?

– Det handler litt om flyt. Vi har hatt veldig mye flyt tidligere i sesongen, men nå er det litt at man stanger hodet i veggen. Det blir ikke helt som man vil. Da går det fem meter bare på selvtillit. Det må vi finne ut av, fastslår Schmid.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Kombinert.

Jørgen Graabak fikk ikke sjansen til å kjempe om de individuelle medaljene i OL. Han var spesielt uheldig med forholdene under sine hopp.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Fryktelig kjedelig

Veteranen er naturlig nok skuffet.

– Jeg kom inn litt på hæla i utgangspunktet med å være syk og ikke få hoppe mye i starten, så jeg var forberedt på at det kunne gå dårlig. Jeg hadde bare håpa at jeg skulle klare å snu det.

Schmid ble syk etter at han reiste til Japan for å delta i verdenscuprennene der like før OL. Resten av OL-laget sto over disse rennene for å forberede seg, mens Schmid ville forsvare sammenlagtledelsen sin. Men Schmid angrer ikke på turen.

– Nei, i alle fall ikke når jeg ser hvordan hopprennene har vært her for min del. Jeg hadde vel kasta bort en verdenscup sammenlagtmulighet pluss et OL hvis jeg ikke hadde dratt dit, sier han.

Jørgen Graabak sier han egentlig føler seg i knallform, og er naturlig nok skuffet over at han ikke har fått sjansen til å vise det.

Han var maksimalt uheldig med forholdene i bakken i begge konkurransene, og det hjelper ikke at Norge har noen av de sterkeste langrennsløperne når de må starte opp mot to minutter bak.

– Det er medaljer som gjelder i OL. Jeg hadde håpet å være med på å kjempe om individuelle medaljer, og føler meg bra forberedt. Det er klart det er fryktelig kjedelig å ikke være i nærheten, sier Graabak.

Kombinertløperne har sjansen til å revansjere seg i torsdagens lagkonkurranse.

Siste nytt

 • Råsterkt Ruud-comeback i Beijing – møter Alcaraz i kvartfinalen

  Casper Ruud ble rundspilt av Tomas Martin Etcheverry fra start, men slo tilbake og avanserte i ATP500-turneringen i Beijing.

  Nordmannen vant 2-1 i sett på hardcourt-underlaget i Beijing. Han møter verdenstoppen Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

  Ruud tapte førstesettet hele 1-6. Det var ferdigspilt på cirka en halvtime.

  Ruud brøt Etcheverrys serve direkte i andre sett. Nordmannen ga så etter hvert fra seg et ganske klart grep om settet, men han rodde det inn med 7-5.

  Oppgjøret ble avgjort i et tiebreak etter at Ruud utlignet til 6-6 i sin serve. Ruud havnet under med 0-4, men fightet seg tilbake og vant med sifrene 9-7.

  Ruud må fikse solide resultater tiden som kommer for å gi seg selv en mulighet til å bli kvalifisert til ATP-sluttspillet senere i høst.

  Laver Cup Tennis
  Foto: DARRYL DYCK / AP
 • Kibrab tangerte Ingebrigtsen-rekord: – Megabra

  Awet Kibrab tok en sterk 8. plass på femkilometeren i VM i gateløp søndag. Med tiden 13.28 tangerte han Jakob Ingebrigtsens norske rekord på distansen fra 2020.

  Den norske langløpslegenden Ingrid Kristiansen er på plass under VM i Riga. Hun er mektig imponert.

  – Det synes jeg er veldig bra. Det forteller bare at vi har mange, mange flotte løpere på lange løp nå. Det er megabra, sier hun til NRK.

  Det ble en etiopisk kamp om seieren, hvor Hagos Gebrhiwet viste seg som den sterkeste på slutten og vant med tiden 12.59, tre sekunder foran Yomif Kejelcha.

  Bak ham var Awet Kibrab blant løperne som fulgte tettest da farten ble skrudd opp underveis. Nordmannen var helt oppe på en femteplass etter tre kilometer, bare tre sekunder bak teten, men fikk det tyngre mot slutten og kom i mål til en åttendeplass.

  – Han er ingen redd løper. Jeg liker sånne offensive løpere. Jeg var sånn selv. Han er på god vei, sier Kristiansen om Kibrab.

  Magnus Tuv Myhre ble nummer elleve med tiden 13.33.

  Friidrett: Boysen memorial 2022
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Northug med skremmeskudd – Riege smadret konkurrentene

  Langløpsprofilen Amund Riege fikk en drømmestart på Ski Classics-sesongen da han gikk helt til topps på det 90-kilometer lange Klarälvsloppet søndag.

  – Det var et hardt løp med mange sterke lag. Det var mange som forsøkte å rykke underveis, men jeg forsøkte bare å fokusere og ligge godt plassert i gruppa. Jeg hadde en del krefter igjen på slutten, så jeg er veldig glad, sier Riege til arrangøren etter seieren.

  Det var knyttet stor spenning til Petter Northugs sjanser i Sverige. Den norske stjernen var med helt inn til slutt og endte på en sterk 10. plass i Sverige.

  Han slo dermed store profiler som Calle Halfvarsson og William Poromaa.

  – Det var bare nesten for Petter Northug denne gang. Han rykker stadig nærmere målet om å vinne Vasaloppet, utbrøt NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

  Klarälvsloppet blir kalt «høstens Vasalopp». Northug har tidligere uttalt at han har som mål om å vinne Vasaloppet innen tre år.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste