Hopp til innhold

Norsk kollaps i hoppbakken: – Taper fem meter bare på selvtillit

PYEONGCHANG (NRK): Norge kom til OL stinne av selvtillit etter knallresultater i verdenscupen, men den forsvant med dårlig hopping. Jarl Magnus Riiber har vært lyspunktet.

Schmid

SKUFFET: Jan Schmid har herjet i verdenscupen, men i Sør-Korea har veteranen ikke vært i nærheten av medaljene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er ikke bra nok, og det er utrolig skuffende at vi ikke klarer å få ut bedre hoppresultat enn vi gjorde i dag. Da er de sjanseløse, de tre andre. Jarl hadde muligheten i den siste delen, men de andre er for dårlig, sier en småskuffet landslagssjef, Kristian Hammer.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Kombinert.

Riiber smilte tappert, selv om han var skuffet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han gleder seg likevel over at 20 år gamle Jarl Magnus Riiber tar med seg to strake fjerdeplasser fra sin OL-debut.

Riiber selv innrømmer at han er litt skuffet etter at pallen nok en gang akkurat glapp.

– Jeg er mer fornøyd med den første enn den siste, for å si det sånn. Jeg synes jeg er flink, men surt at jeg er for ræva til å spurte, sier han.

– Skuffer en hel nasjon

I tirsdagens storbakkerenn leverte Riiber nok en gang i hoppbakken, og stortalentet gikk ut som nummer to på langrennsdelen.

Riiber hang med helt inn denne gangen, men kom til kort på oppløpet da spurten gikk. Dermed havnet han bak vinneren Johannes Rydzek, som fikk følge av sine tyske lagkamerater Fabian Riessle og bronsevinner Eric Frenzel.

– Hva går gjennom hodet på oppløpet?

– Du føler at du skuffer en hel nasjon. Det er ekstra kjedelig når du er den siste som kjemper om den plassen og kaster vekk en medalje, sier Riiber.

Riiber skuffet

Riiber gikk ut på en andreplass, men greide ikke henge helt med da det ble spurtet om medaljer. Han måtte ta til takke med sin andre, strake fjerdeplass.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De andre norske fikk det aldri til i hoppbakken i de to individuelle rennene i OL. Og akkurat det forundrer sjefen litt, selv om han medgir at en del av det skyldes dårlige forhold.

– Vi skulle gjerne likt å visst hvorfor det ble sånn, sier Hammer.

På forhånd var det spesielt knyttet store forventninger til Jan Schmid, som er nummer to i verdenscupen sammenlagt. For første gang i karrieren kom han til et OL som en favoritt, men han har ikke fått ting til å stemme.

– Det er kjedelig. Jeg har vært med på litt for mange OL som har gått sånn for min del, og det er ikke noe artig, sier Schmid, som ble nummer 11 tirsdag etter å ha startet over to minutter bak.

Samtidig hadde Norge også tilsynelatende gode kort i Espen Andersen, som i en periode ledet verdenscupen før jul, og regjerende OL-mester og nr. tre i verdenscupen sammenlagt, Jørgen Graabak.

Både Schmid og Andersen avviser at forholdene alene er grunnen til at de ikke har fått det til i hoppbakken i Pyeongchang.

– Nei, jeg kan ikke skylde bare på forholdene, sier Andersen, og utdyper:

– Jeg har ikke sett hvordan vinden var da jeg hoppet, så jeg har ikke lyst til å uttale meg om det. Men forholdene er som de er, og Akito Watabe hoppet langt med tunge forhold, sier han.

Schmid tar også selvkritikk.

– Jeg har slitt med hoppingen her. Andersen og Graabak har hoppa bra her ellers (på trening, red. anm), men de har litt stang ut her og gjør et av de dårligere hoppene sine. For min del har jeg slitt. At jeg ikke treffer i rennet er derfor litt sånn… Man har bare håpa at man skulle treffe bedre i rennet enn på trening, men det gikk ikke, sier han.

Hvorfor blir det sånn?

– Det handler litt om flyt. Vi har hatt veldig mye flyt tidligere i sesongen, men nå er det litt at man stanger hodet i veggen. Det blir ikke helt som man vil. Da går det fem meter bare på selvtillit. Det må vi finne ut av, fastslår Schmid.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Kombinert.

Jørgen Graabak fikk ikke sjansen til å kjempe om de individuelle medaljene i OL. Han var spesielt uheldig med forholdene under sine hopp.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Fryktelig kjedelig

Veteranen er naturlig nok skuffet.

– Jeg kom inn litt på hæla i utgangspunktet med å være syk og ikke få hoppe mye i starten, så jeg var forberedt på at det kunne gå dårlig. Jeg hadde bare håpa at jeg skulle klare å snu det.

Schmid ble syk etter at han reiste til Japan for å delta i verdenscuprennene der like før OL. Resten av OL-laget sto over disse rennene for å forberede seg, mens Schmid ville forsvare sammenlagtledelsen sin. Men Schmid angrer ikke på turen.

– Nei, i alle fall ikke når jeg ser hvordan hopprennene har vært her for min del. Jeg hadde vel kasta bort en verdenscup sammenlagtmulighet pluss et OL hvis jeg ikke hadde dratt dit, sier han.

Jørgen Graabak sier han egentlig føler seg i knallform, og er naturlig nok skuffet over at han ikke har fått sjansen til å vise det.

Han var maksimalt uheldig med forholdene i bakken i begge konkurransene, og det hjelper ikke at Norge har noen av de sterkeste langrennsløperne når de må starte opp mot to minutter bak.

– Det er medaljer som gjelder i OL. Jeg hadde håpet å være med på å kjempe om individuelle medaljer, og føler meg bra forberedt. Det er klart det er fryktelig kjedelig å ikke være i nærheten, sier Graabak.

Kombinertløperne har sjansen til å revansjere seg i torsdagens lagkonkurranse.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal