Hopp til innhold

Riiber mistet besteforeldrene før VM – sendte hyllest etter gullet

Jarl Magnus Riiber (25) hyllet sine avdøde besteforeldre da han gikk inn til VM-gull i Planica. Han har reist til VM for å fullføre prosjektet som han og bestefaren startet på.

Jarl Magnus Riiber sikret sitt femte VM-gull gjennom karrieren, og hans første under mesterskapet i Planica under lørdagens normalbakkerenn. Da han gikk i mål pekte han to fingre mot himmelen.

Kort tid før mesterskapet mistet han begge besteforeldrene, Harald Riiber (92) og Suzanne May Riiber (90), som sovnet inn på samme dag.

– Det var godt å få sendt en liten hyllest til dem, forteller en tydelig rørt Riiber til NRK.

– Jeg bruker dem som motivasjon når jeg blir sliten. Det å kunne gå inn på stadion med en haug nordmenn, gjør det verdt det, fortsetter han.

Bestefaren var tett på Riiber i treningen, og har betydd mye for at han i dag er verdens beste kombinertløper.

Målet var å komme hit og fullføre det vi har startet. Jeg ville ikke la det som har skjedd prege meg. Jeg blir rørt av å tenke tilbake på alle timene vi har i bakken og løypa, sier dagens gullgutt.

Sportssjef Ivar Stuan var tydelig rørt av Riiber og alt som har skjedd i hans liv den siste tiden da NRK møtte ham etter rennet.

Det er magisk. Historien er helt vill, med alt som har skjedd. Han skulle hit for å fullføre prosjektet han og bestefaren hadde startet. Nå har han begynt på det, sier Stuan med blanke øyne.

Julian Schmid vant sølvet foran Franz-Josef Rehrl. Jørgen Graabak ble nest beste nordmann på 8. plass.

Riiber

GULLGUTT: Jarl Magnus Riiber vant normalbakkerennet i VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tangerte tysk legende

Oslo-gutten fikk korona like før fjorårets OL, og måtte reise medaljeløs hjem fra Kina. Dagens gull en slik sett en aldri så liten revansje fra fjorårets store nedtur.

Riiber gikk først ut i langrennet sammen med Ryota Yamamota, men fikk raskt ristet av seg japaneren. Flere konkurrenter spiste mange sekunder på nordmannens solide ledelsen, men storfavoritten beholdt roen.

Midtveis i løpet skilte over halvminuttet ned til konkurrentene, og 25-åringen gikk til slutt inn til VM-gull i ensom majestet. Dermed tangerte han tyske Ronny Ackermann som er den eneste i historien som har vunnet tre strake individuelle VM-gull i normalbakkerennet.

RONNY ACKERMANN

GAMMEL HELT: Ronny Ackermann.

Foto: DIETHER ENDLICHER / AP

Han var helt utilnærmelig ut i dag. Nå er han på vinnersporet, kommenterte NRKs Torgeir Bjørn.

Det han gjør er utrolig imponerende. Han har vært ute en stund, men vinner. All ære til ham, sier lagkamerat Jens Lurås Oftebro om Riiber.

Gyda Westvold Hansen, Ida Marie Hagen, Jens Luraas Oftebro og Riiber går søndagens blandet lagkonkurranse for Norge søndag.

Uttaket ble offentliggjort etter lørdagens herrerenn i normalbakken.

Tordnet etter disking

Sportssjef Ivar Stuan reagerer kraftig på at Simen Tiller ble disket etter hopprennet tidligere på dagen.

– Det er ille. Det er jo karrieretruende, er det ikke? Jeg føler med Simen og Kasper (Moen Flatla) som er gjennom de duellene i den bua. De føler det er noe etter dem hele veien og det sier sikkert FIS at det ikke er. Det er nå greit. Men det er nå slik realiteten er.

Lasse Ottesen Ivar Stuan

REAGERER: Rennsjef Lasse Ottesen rister på hodet av kommentarene til den norske sportssjefen Ivar Stuan.

Foto: NTB

– Jeg føler veldig med Simen på det her. Han gjør et bra konkurransehopp og drømmen er i oppfyllelse. Jeg vet ikke hva slags surr det er, men det er i hvert fall et eller annet tull der nede, sier Stuan.

Det er fjerde gang siden sommeren 2021 at Tiller blir disket i et kombinertrenn. Stortalentet Kasper Moen Flatla ble på Lillehammer disket på grunn av dressen og sa da at han mente at norske utøvere ble forskjellsbehandlet.

Les også Stortalent rasende etter disk: Mener norske utøvere blir forskjellsbehandlet

– Simen er en fin fyr og en nydelig kombinertløper. Han har fått noen disk før og da virker det litt som at de er etter dem. Det var det samme med Kasper på Lillehammer, sier Stuan.

Rennsjef i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS), Lasse Ottesen, er klar på at det ikke er tilfellet at de er ute etter norske utøvere.

– Da må Ivar gå i seg selv, er jeg redd. Jeg tror Ivar skjønner gamet. Han har vært med lenge. Vi behandler alle absolutt likt og regelen er lik for absolutt alle, sier Ottesen.

Tiller selv dro fra bakken uten å snakke med pressen, men møtte NRK noen timer senere.

– Jeg tror det var best at jeg fikk et par timer i bua. Det hadde ikke kommet så mye fornuftig i det intervjuet, sier han.

Han tror ikke kontrollørene nødvendigvis er ute etter noen.

– Jeg tror ikke de er ute etter så mange, men det er litt lettere å diske de som ikke er høyeste i verdenscupen sammenlagt. Jeg skal ikke si det sikkert, men det er slik gamet funker, sier han.

Simen Tiller

TOMMEL OPP TIL TOMMEL NED: Simen Tiller var godt fornøyd med eget hopp, men ble disket i etterkant.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Riiber imponerte under krevende forhold

Med fem renn på rad uten seier er Riiber inne i sin lengste «seierstørke» siden 2018. Flere sykdomsperioder har vært med på å gjøre vinteren krevende for 25-åringen.

Etter å ha stått over et par renn inn mot VM, stiller han som regjerende verdensmester i kombinertmennenes normalbakkerenn lørdag.

Under krevende og varierende forhold hoppet han hele 103,5 meter.

– Du verden for et skihopp. Her holdt jeg nesten for både øyne og ører da jeg så at han fikk det grønne lyset. Det var langt utenfor korridor og kjempevanskelige forhold nedover i lufta, og så leverer han rett og slett 103,5 meter. Det viser klassen Jarl Magnus Riiber innehar i hoppbakken, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Selv med et dypt nedslag var det nok til at han vant hopprennet, 0,1 poeng foran japanske Ryota Yamamoto. De to vil dermed gå likt ut i langrennet, som starter 15.40.

– Det er et bra hopp. Det er utrolig krevende å fly i denne bakken når det er så mye sidevind. Da sliter jeg fryktelig mye inn i landingen. Det blir så mye rotasjon mot høyre i bakken. Da mister jeg rett og slett kontrollen. Det er vanskelig for meg, sier Riiber.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal