Hopp til innhold

Riiber fryktet nedsatt syn - får spesiallagde skibriller

OSLO (NRK): Da Jarl Magnus Riiber satte utfor Holmenkollen og ikke så noe som helst annet enn tåke noe sted, skjønte han at øyebetennelsen var verre enn antatt.

Jarl Magnus Riiber

NYE BRILLER: Jarl Magnus Riiber har planer om å teste de nye brillene i hoppbakken allerede lørdag.

Foto: NRK

Nå er forsåvidt ikke tåke i Holmenkollen et ukjent fenomen, men for Riiber var ikke dette hovedproblemet i testhoppet før NM-konkurransen onsdag.

– Oi, de var svære! Men de så ikke helt krise ut da, sier kombinertløperen fredag kveld da han lar NRK være med til optikeren for å hente sine spesiallagde skibriller.

Det var under OL 20-åringen merket at synet på det ene øyet gradvis ble dårligere. Etter den lange flyturen tilbake til Norge ble det verre, og det ble raskt konstatert hornhinnebetennelse.

Likevel valgte han å hoppe i Kollen.

– Jeg merket ikke hvor dårlig jeg var før jeg satt på bommen. Jeg var helt svimmel. Alt var bare tåke. Inn mot hoppkanten ante jeg ikke hvor langt det var noen vei. Jeg hadde rett og slett ingen følelse på hvor jeg var. Det var utrolig ekkelt og veldig ubehagelig, forteller Riiber.

Droppet Lahti

Han droppet derfor verdenscuphelgen i Lahti og har de siste dagene sittet oppe om natten for å bruke øyedråper hvert kvarter.

– Det er veldig mye bedre nå enn på onsdag. Da så det helt krise ut. Men det tar nok fortsatt åtte-ti dager før det er bra igjen. Og jeg kan ikke bruke linser på en måned. Det er dumt med 12 konkurranser de neste tre-fire ukene.

Løsningen ble derfor et par spesiallagde skibriller som i praksis har et par «vanlige» briller på innsiden av glasset.

Jarl Magnus Riiber

BRILLER: Riiber må bruke briller, og ikke linser, de kommende ukene.

Foto: NRK

– Det føles ikke helt rikrig, men jeg blir nok vant til det, sier Riiber.

– Hvor alvorlig kunne dette gått om du ikke oppsøkte lege?

– Det kunne blitt alvorlig. Jeg kunne fått nedsatt syn for resten av livet. Det hadde ikke vært optimalt.

Uhell i Lahti

Riiber har en utrolig rekke med uhell knyttet til konkurransehelgene i Lahti. I debuten i den finske byen ble han disket for et hull i hoppdressen.

Han har kollidert med Johannes Rydzek og blitt disket, gått feil 200 meter før mål, fått skulderen ut av ledd på siste runde og mistet en klar ledelse grunnet elendige ski.

– Og nå kom jeg meg ikke til start... Med en gang det nærmer seg Lahti, skjer det rare ting. Det har vært mye kjipt, sier Riiber.

Her går Riiber feil etter å ha lekt med konkurrentene.Verdenscup i kombinert, direkte fra Lahti.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal