Hopp til innhold

Froome gikk på en smell: – Jeg måtte ha sukker

Sammenlagtleder Chris Froome sikret nye sekunder i kampen mot Alberto Contador, men tapte over minuttet til andre utfordrere på kongeetappen i Tour de France torsdag.

Froome

Chris Froome ble nummer sju på etappen, men sikret nesten et minutt på Contador i sammendraget. Etter etappen ble briten ilagt tidsstraff på grunn av næringshjelp fra lagbilen innen 20 kilometer før mål.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Contador

Alberto Contador hadde en svak dag i bakken og endte på 11. plass.

Foto: POOL / Reuters
Riblon

Riblon syklet inn til seier på 18. etappe i Tour de France.

Foto: JOEL SAGET / Afp
Quintana

Nairo Quintana ble nummer fire på etappen og er nummer tre i sammendraget.

Foto: POOL / Reuters

Franske Christophe Riblon fra AG2R vant etappen etter han passerte Tejay van Garderen opp den siste runden opp Alpe d'Huez.

Mens franskmennene kunne glede seg over årets første etappeseier i Tour de France, kjempet sammenlagtleder Chris Froome en hard kamp lenger ned i den tøffe stigningen.

– Jeg gikk tom for sukker. Jeg måtte sende Richie (Porte) ned til følgebilen for å hente næring til meg, forklarer Froome i et intervju vist på TV 2.

Ifølge SkyNews er Froome ilagt en tidsstraff på 20 sekunder fordi han fikk hjelp fra lagbilen innen 20 kilometer før mål, noe som ikke er lov ifølge Tour-reglementet.

Tapte over minuttet

Da Froome gikk tom hadde han rykket fra nærmeste mann i sammendraget, Alberto Contador, men briten hadde fremdeles følge av Nairo Quintana og Joaquim Rodriguez.

Mens Froome strevde med å få tak i næring, rykket de to. Froome var sjanseløs til å følge, men hadde god hjelp av Porte opp de siste kilometerne.

Likevel kom briten i mål over minuttet bak sine to konkurrenter, som begge gjorde et kraftig byks i sammendraget.

Økte til Contador

Viktigst for Froome var det likevel at han økte avstanden til Contador som kom i mål 57 sekunder bak briten.

– Contador og Kreuziger var de største truslene i sammendraget før etappen i dag, det var en god følelse å høre at de tapte tid i den siste stigningen, sier han.

Det betyr at Froome har fem minutter og elleve sekunder å gå på til Contador i sammendraget.

Nordhaug imponerte

Det var et voldsomt kjør fra start på dagens etappe, og flere ryttere mistet kontakten med hovedfeltet allerede i første stigning.

Over toppen rev ni ryttere seg løs i et brudd, samtidig som baktroppen fra den første stigningen kjørt seg tilbake med hovedfeltet, blant dem Alexander Kristoff, Cadel Evans og Peter Sagan.

Første gang rytterne skulle opp Alpe d’Huez, slo hovedfeltet fullstendig sprekker. Sky-toget dampet jevnt og trutt i front, og ingen av sammenlagtkandidatene angrep.

Lars Petter Nordhaug imponerte stort da han satt med favorittene helt opp Col de Sarenne.

– Det var en veldig tung dag. Jeg tenkte egentlig å gå i brudd, men skjønte at man måtte være verdensmester for å klare å henge med. Det ble for tungt, selv om jeg følte meg vanvittig sterk, sier Nordhaug til TV 2.

Angrep i utforkjøring

Så fort den mye omtalte utforkjøringen ned Col de Sarenne var i gang, kom angrepet fra Contador.

Han snek seg forbi Froome på snedig vis, og fikk selskap av lagkamerat Kreuziger. De to ga full gass ned den svingete utforkjøringen, mens Froome så ut til å ha mer enn nok med å følge sine to hjelperyttere.

Da de to bare fikk et forsprang på 20 sekunder, ga de likvel opp og ble hentet inn av Froome og resten av gruppa med sammenlagtkandidatene.

Inn i siste stigning ble det satt høy fart, og avstanden til teten minket betraktelig. Likevel holdt Riblon unna mens flere av topprytterne i sammendraget falt av.

Siste nytt

  • Kollen-beslutningen er tatt: Ingen femmil i 2025

    Det blir ingen tradisjonell femmil i Holmenkollen neste vinter. I stedet skal VM-heltene fra Granåsen ut på 10 og 20 kilometer i nasjonalanlegget i Oslo.

    Det ble besluttet da langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) møttes i slovenske Portoroz onsdag.

    Verdenscuprennene i Kollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet.

    Det har vært strid rundt planene om å skrote den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen på terminlista for 2024/25. FIS har ikke ønsket en ny og kraftkrevende femmil uka etter at løperne har vært ute på samme distanse i VM.

    Nå er beslutningen om å legge inn kortere renn i Kollen tatt.

    Lørdag 15. mars skal det gås 20 kilometer fellesstart i fri teknikk, mens det er klart for 10 kilometer klassisk med individuell start søndag 16. mars.

    – Det blir fantastisk med verdenscuphelg i Holmenkollen rett etter VM. Vi får to dager med spennende konkurranser, sier landslagssjef i langrenn, Ulf Morten Aune, til NTB. (NTB)

    Verdenscup i Holmenkollen 2024
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Skiskytterprofilen Dorothea Wierer (34) fortsetter karrieren

    Onsdag kom bekreftelsen at Dorothea Wierer fortsetter karrieren som skiskytter. Hun tok også et oppgjør med rykter i sosiale medier.

    – Jeg prøver å ikke lese for mye av sosiale medier, men noen ganger er det umulig. Det har vært mange som har sagt at jeg har vært gravid, at jeg ikke har det i meg lenger eller at gjør det for pengene. Noen har også sagt at jeg kun gjør dette for å være på TV. Alt i alt er jeg en atlet og jeg gjør alltid mitt beste i det jeg gjør, sier Wierer til NRK.

    Wierer forteller at hun har tatt to måneder pause hvor hun har trent minimalt og levd «det vanlige» livet. Nå ser hun frem til å fortsette karrieren.

    – Jeg har akkurat bestemt meg, sammen med forbundet og mine trenere, at jeg fortsatt har det i meg. Jeg vil fortsette frem til OL i 2026, sier Wierer på pressekonferansen og fortsetter:

    – Det ville vært synd å avslutte karrieren på denne måten, sier Wierer.

    Sesongen 2023/2024 ble preget av sykdom og søvnvansker for 34-åringen. Etter VM, hvor en 10.-plass på den blandede stafetten ble det beste resultatet, valgte hun å hoppe av verdenscupsirkuset for å finne tilbake til seg selv, sier hun på pressekonferansen.

    – Jeg ser frem til å fortsette, sier Wierer.

    Denne sommeren skal hun jobbe som ekspert for Eurosport/Discovery under OL i Paris.

    Dorothea Wierer
  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal