Rekruttgutta utfordrer landslagsveteranene i skiskyting: – En ny supergenerasjon

ÅL (NRK): Både Johannes Dale og NRKs skiskytterekspert mener det er et generasjonsskifte på gang i norsk skiskyting. Resultatene så langt denne sesongen tyder på at de har et poeng.

collage johannes dale og lars helge birkeland

KONKURRENTER: Lars Helge Birkeland (t.v.) har en rekke verdenscuprenn og et OL-sølv bak seg, men kan måtte gi fra seg plass i verdenscupen til Johannes Dale (21).

Foto: Scanpix/NRK

Når seniorene skal i aksjon i NM på Ål denne helgen, er det noen som har mer å bevise enn andre. For samtidig som rekruttløperne på herresiden har imponert stort denne sesongen, både i verdenscupen og i IBU-cupen, har noen av eliteløperne skuffet.

– Nå har det kommet en ny generasjon opp og fram i skiskyting. De på elitelaget har vært alene ganske lenge, men nå begynner de å få konkurranse av oss yngre gutta, sier Johannes Dale som debuterte i verdenscupen før jul.

– Men det er jo egentlig et sunnhetstegn at det kommer yngre opp og banker på døra når vi andre sliter litt, forteller Lars Helge Birkeland.

– Trenger konkurranse

Sammen med Henrik L'Abée-Lund er han blant eliteløperne med svakest resultater å vise til denne sesongen. Birkeland er på elitelandslaget for fjerde sesongen på rad, men har kun gått tre individuelle verdenscuprenn før jul, som har endt med 10., 25., og 35. plass.

– Det er stor konkurranse om (verdenscup) plassene og vi må se på hva Lars Helge presterer sammenlignet med unggutta i NM, sier landslagssjef Per-Arne Botnan og forteller at det er mer enn én verdenscupplass som er usikker før Oberhof neste uke.

Landslagssjefen gleder seg riktignok stort over utviklingen man ser på herresiden i norsk skiskyting.

BIATHLON-WC-SLO-MEN-10KM

IMPONERTE: Sindre Pettersen gikk inn til en sjetteplass i sin verdenscupdebut.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Både Dale (21) og Sindre Pettersen (22) fra utviklingslandslaget fikk prøve seg i verdenscupen før jul, og Sivert Bakken (20) leder IBU-cupen sammenlagt.

– Det er konkurranse vi trenger og det vi ønsker, mener Botnan.

Dale klinket til med fulle hus og en 15. plass i verdenscupdebuten i Nove Mesto, og toppmatchingen gav mersmak.

– Sjansene for å være med videre er absolutt realistiske, men da må jeg prestere her i helgen og det har jeg planer om å gjøre, sier 21-åringen.

– En ny supergenerasjon

NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde, mener man ser et generasjonsskifte i norsk skiskyting. Og nå som Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen har lagt opp, er det større muligheter for de unge talentene.

– Det er helt klart en ny supergenerasjon, og to-tre kull som er helt fantastiske.

Han mener Dale og Pettersen står i spissen for denne generasjonen, like foran Sivert Bakken, og at disse løperne bør få prøve seg på øverste nivå.

– Er de gode nok bør de få gå i verdenscupen allerede nå. Disse gutta er veldig interessante for OL i Beijing, og derfor bør forbundet gjøre en grundig vurdering når elitelaget skal tas ut til våren, sier Lunde.

Må prestere i NM

Lunde mener Birkeland bør slå unggutta i NM skal han få sjansen i verdenscupen i Oberhof.

– Lars Helge har kniven på strupen nå, mener skyteeksperten.

Birkeland er vant til uttaksrenn og konkurranse om verdenscupplassene, og sier han ikke vil grave seg ned på grunn av en litt dårlig periode.

– Sesongen startet bra, men så slo kroppen seg litt av og da fant jeg ut at det var bedre å stå over noen konkurranser og finne tilbake formen.

Målet er å slå tilbake i NM i helga og kjempe om seieren og vise seg verdig en verdenscupplass.

Siste nytt

 • NM-semifinalene trukket

  I semifinalene i NM tar Arna-Bjørnar imot Vålerenga, mens regjerende cupmester LSK Kvinner skal til Trondheim og møte Trondheims-Ørn. De to kampene er ikke endelig berammet, men skal spilles helgen 26. og 27. oktober.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sjuende strake NM-semi for LSK

  LSK Kvinner slo Kolbotn 3-1 i NM-kvartfinalen etter to scoringer av nysigneringen Emilie Nautnes og ett av Elise Thorsnes. Arna-Bjørnar slo Røa 1-0, Trondheims-Ørn vant 4-2 over Sandviken, og Vålerenga er klare for semifinale med 3-0 mot Avaldsnes.

  Elise Thorsnes
  Foto: David Catry / NTB scanpix
 • Sturridge blir Sørloth-lagkamerat

  Daniel Sturridge blir lagkamerat med Alexander Sørloth i Trabzonspor. Det bekrefter den tyrkiske klubben på Twitter. Den engelske 29-åringen har vært klubbløs siden han ble frigitt av Liverpool i begynnelsen av juni.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal