NRK Meny

Regelendring gir comeback-Frafjord OL-tur

ULSTEINVIK (NRK): Marit Malm Frafjord (30) er tilbake på håndballandslaget. Nå blir hun med til Rio-OL som reserve etter at ledelsen oppdaget en regelendring.

Frafjord og Koren

DUO TILBAKE: Marit Malm Frafjord og Linn-Kristin Riegelhuth Koren er begge tilbake på landslaget. Denne uka er de i Ulsteinvik for å forberede seg til OL i Rio sammen med resten av håndballjentene.

Foto: Andreas Stabrun Smith, NRK

Larvik-spilleren ga seg på landslaget i fjor vår. Ett år senere meldte hun seg til tjeneste på ny. Nå er hun inne i varmen igjen - i hvert fall nesten.

For selv om Marit Malm Frafjord ikke var med i OL-troppen på 14 i juni, ble det i dag kjent at hun likevel får bli med til Rio om to uker. Som reserve.

– Bare å få være med er kjempestort. Sommeren ble forandret for min del, til det positive, sier 30-åringen til NRK med et smil.

Reglene endret

Grunnen er enkel, men likevel litt komplisert. Norge trodde man bare hadde lov til å melde inn 14 spillere og én ekstra spiller, såkal P-spiller. De valgte målvakten Silje Solberg. Så fikk de tilsendt reglene for Rio-OL.

Der stod det at de ville ha muligheten til å bytte ut en keeper helt frem til finalen uansett, og derfor kunne ha en ekstra P-spiller. Da tok landslagsledelsen med en strekspiller, altså Frafjord.

– Det ville vært dumt ikke å velge en utespiller. Vi har bare en linjespesialist i troppen i Heidi Løke, så det er naturlig at Marit får den rollen, forklarer Thorir Hergeirsson.

Om 17 dager spiller Norge sin første OL-kamp mot vertsnasjonen Brasil. Denne helgen skal de regjerende olympiske mestrene finpusse formen mot verdens beste i Ullsteinvik.

Fra kaptein til reserve

Marit Malm Frafjord og Linn-Kristin Riegelhuth Koren jubler etter EM-seieren over Ungarn i 2012.

Marit Malm Frafjord og Linn-Kristin Riegelhuth Koren jublet etter EM-seieren i 2012.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Frafjord var kaptein da Norge tok gull i London i 2012. Rollen som reserve blir noe annerledes.

– Jeg har den samme personligheten uansett. Har jeg noen meninger, er jeg ikke redd for å si i fra, selv om jeg ikke er kaptein nå, forsikrer hun.

– Hvordan er håndballformen?

– Ikke så verst. Jeg trente med Larvik da resten var på Algarve, og har også trent litt før vi dro hit. Her har det gått bra. Jeg merker at jeg ikke har spilt kamp på en stund, men håndballformen kommer fort når man har et godt fysisk grunnlag.

Solberg mistet plass

Silje Solberg

OPP OG NED: Silje Solberg var svært delaktig i EM-gullet i 2014.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Som reserve får Frafjord også bo i OL-landsbyen sammen med resten av det norske laget, og delta på treningene.

Det får derimot ikke Silje Solberg, som nå i stedet må bo utenfor området. Det må også legges inn en søknad for at hun skal få være med på treninger og besøke de andre jentene i deltakerbyen.

– Det blir spennende å se hvordan det blir i Rio, men jeg er veldig glad for at jeg får være med som reserve. Jeg vil heller det enn å være hjemme. Det blir litt som en unge som står utenfor ringen og ikke får være med. Det må man bare være forberedt på, sier Solberg, som ble OL-vraket til fordel for Katrine Lunde og Kari Aalvik Grimsbø.

 • Frafjords landslagscomeback kan komme en av de neste dagene. Da møter Norge Romania, Spania og Frankrike i Ulstein Cup.

Siste nytt

 • Morgondagens langrennsheltar

  Rekrutt- og juniorgruppene i langrenn 2017/18:

  Rekrutt: Lotta Udnes Weng, Mari Eide, Marte Mæhlum Johansen, Silje Øyre Slind, Tiril Udnes Weng, Daniel Stock, Magnus Stensås, Martin Løwstrøm Nyenget, Mathias Rundgreen, Mattis Stenshagen.

  Junior: Jon Rolf Skamo Hope, Thomas Helland Larsen, Vebjørn Hegdal, Harald Østberg Amundsen, Håvard Moseby, Filip Fjeld Andersen, Mathilde S Myhrvold, Katrine Seim, Lone Johansen, Martine Engebretsen, Kristine Stavås Skistad, Emma Skjoldli.

  Morgendagens langrennsløpere
  Foto: Ole Rolfsrud / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal