Hopp til innhold

Ble disket etter dette: - Jeg ble veldig sjokkert

Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes trodde han hadde vunnet lørdagens Oslo maraton og blitt norgesmester, men så fikk han beskjed om at han hadde løpt for kort.

Her kutter han svingen - Bilder med tillatelse fra Direktesport.no

Her kutter han svingen - Bilder med tillatelse fra Direktesport.no

– Jeg ble veldig sjokkert – veldig sjokkert, sier Zenebe Brkineh til Direktesport.

Det ble dramatisk da herrevinneren av maratonløpet i hovedstaden skulle kåres lørdag. På spill sto også NM-medaljer på distansen.

Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes kom først til mål og ble kåret til vinner med tiden 2.25.24. Han ga seiersintervjuer, og arrangøren rakk i tillegg å sende ut en pressemelding om utfallet før dramatikken for alvor startet.

Oslo maraton opplyser at det dukket opp bilder og opplysninger om at Sandnes-løper Brkineh skal ha kuttet enkelte svinger på ureglementert vis og således ikke forholdt seg til løypetraseen.

 Oslo Maraton

FØR BESKJEDEN: Her poserer Frew Zenebe Brkineh med medaljen. Kort tid etter ble han disket.

Foto: Daniel Tengs/tengsphoto/BMW Oslo Maraton / NTB

Det gjorde at juryen valgte å diskvalifisere vinneren og tildele Tage Morken Augustson fra Varegg seieren med tiden 2.25.44.

– Kuttet hjørner ved en rekke anledninger

På bildet øverst i artikkelen, som ble først vist på Nettavisen, kan man se Brkineh kutte svingen.

– Vi fikk flere rapporter – etter hvert flere bilde- og videobevis – på at han ved en rekke anledninger har kuttet hjørner og løpt kortere enn det hans konkurrenter har gjort, sier dommer Nils Johan Waldenstrøm til NRK.

– Hvor ofte har dette skjedd?

– Vi har i hvert fall helt konkrete bevis på at dette har skjedd fire konkrete steder. Vi har også fått meldinger om at det har vært på flere steder. Det har jeg ikke noe konkrete bevis for. Men de konkrete stedene vi har sett på bilder og film var dessverre nok til at vi ikke kunne stå inne for en annen avgjørelse, svarer han.

Oslo maraton 2017.

MARATONPROFIL: Frew Zenebe Brkineh er et kjent navn i friidretten. Her løp han inn til andreplass i Oslo maraton i 2017.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Hardt ut mot avgjørelsen

Frew Zenebe Brkineh tok ifølge Waldenstrøm beskjeden «forferdelig tungt».

– Det var heller ikke veldig hyggelig og lett å være den som ga han den beskjeden. Men helt naturlig tok han dette veldig tungt. Sånne situasjoner er triste, sier dommeren.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Brkineh, men har foreløpig ikke lyktes. Trener Inge Akerjordet mener diskavgjørelsen er altfor streng.

– Han fulgte motorsykkelen. Personen som kjørte sykkelen tok også feil side av kjeglene. Man må se det ut ifra en løpssituasjon – man følger automatisk motorsykkelen på den måten, sier Akerjordet til NRK.

Løpsdommer Waldenstrøm har blitt forelagt kritikken fra Akerjordet, men ønsker ikke å kommentere uttalelsene.

Til arrangøren sier også Brkineh at han fulgte motorsykkelen.

– I nesten fire måneder har jeg trent for Oslo Maraton. Jeg følger motorsykkelen, sier han, ifølge Nettavisen.

– Det er ikke en stor feil, legger han til.

 Oslo Maraton

VANT – TIL SLUTT: Seieren gikk til slutt til Tage Morken Augustson.

Foto: Daniel Tengs/tengsphoto/BMW Oslo Maraton / NTB

Gull med bismak

Tage Morken Augustson kan dermed også kalle seg norgesmester på maratondistansen.

– Veldig hyggelig å vinne. Men det hadde vært enda bedre dersom jeg hadde vært først i mål, sa Augustson til arrangøren etter at han fikk vite at sølvet var omgjort til gull.

– Jeg hadde gode bein og bra med krefter på slutten, la den ferske norgesmesteren til.

Stian Christoffersen fra Runar i Sandefjord ble andremann og tok NM-sølv på tiden 2.26.10. Christoffersen hadde lenge taket på Augustson, men ble passert mot slutten av.

Lite visste han at det var gullet og seieren som røk der.

Piera Tobiassen fra Sirma IL ble nummer tre på tiden 2.26.59.

Diskvalifiserte Brkineh ledet maratonløpet i Oslo fra start til mål.

– Jeg er veldig fornøyd med å vinne både NM og Oslo maraton. Tiden sier jeg meg også fornøyd med, sa Sandnes-løperen før disken var et faktum.

Kristin Waaktaar Opland (41) vant kvinneklassen og ble norgesmester lørdag. Ingen maktet å holde følge med Bratsberg-løperen.

Siste nytt

 • Kure med ekstrasjanse i bryte-VM tross tap

  Per Anders Kure får en ny mulighet i bryte-VM etter at hans overmann vant kamp etter kamp torsdag. Dermed kan nordmannen sikre seg medalje og OL-plass.

  Kure møtte Akzjol Makhmudov fra Kirgisistan i 16-delsfinalen i 77-kilosklassen. 25-åringen startet bra og jobbet seg raskt opp en 3-0-ledelse, men måtte til slutt se seg slått 3-4 etter en fantastisk avslutning av Makhmudov.

  Kirgiseren vant så flere kamper på rad og gikk til finale. Suksessen hans gjør at Kure får muligheten i rekvalifisering. Det betyr at han med maks klaff kan kjempe om en bronsemedalje.

  De fem beste i vektklassen kvalifiserer for neste års OL i Paris. (NTB)

  aDcOrFOBiRs
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa
 • FCK-keeper fikk dødstrusler

  FC Københavns målvakt Kamil Grabara (24) mottok mange truende meldinger etter nedsettende omtale av Galatasaray.

  Det skriver BBC. Polakken skrev et innlegg om Galatasaray i sosiale medier som ikke ble godt mottatt. Senere endret han på innholdet, men da hadde Grabara allerede fått dødstrusler mot seg og sin familie.

  «Dette er ikke normalt. 300 meldinger, og jeg kan ikke telle antall kommentarer. Det finnes ikke ord. Hva slags verden lever vi i?», skrev keeperens kone på Instagram torsdag og delte skjermdumper av et knippe trusler.

  Grabaras nedsettende omtale av Galatasaray kom etter FCKs 2-2-kamp borte mot den tyrkiske klubben i Champions League-åpningen. Målvakten slapp inn to sene scoringer i Istanbul. (NTB)

  ZBpZBxv2FFA
  Foto: AP
 • Nominert til europeisk friidrettspris

  Både Håvard Bentdal Ingvaldsen (21) og Markus Rooth (21) er nominert til prisen «Rising Star» av Det europeiske friidrettsforbundet.

  Prisen deles ut til årets unge friidrettsutøver på kontinentet.

  Ingvaldsen ble mester i U23-EM, kom på 6. plass i VM og hevdet seg i toppen i Diamond League flere ganger.

  Rooth ble vant U-23-EM i mangekamp, kom på 8. plass i VM og tidenes fjerde beste U-23-utøver i Europa.

  2rgiFVmZpOM
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste