Hopp til innhold

Reagerte kraftig på Carlsen-trekk – sekunder senere forlot han kampen

Magnus Carlsen skapte overskrifter da han nylig trakk seg etter ett trekk mot Hans Niemann. Nå har nordmannen fått smake sin egen medisin, men denne gangen er begrunnelsen en helt annen.

Carlsen

VEKKET OPPSIKT: Magnus Carlsen får kritikk av konkurrent etter et parti forrige uke.

Foto: NTB/NRK

– De hadde banket han opp.

Det sier Magnus Carlsens motstander Rauf Mamedov spøkefullt til det russiske nettstedet sports.ru. Han mener nordmannen ville fått høre det fra sjakkstorheter som Garry Kasparov og Anatoly Karpov, hadde han gjort samme manøver mot dem.

Det er en hendelse fra et parti mot Carlsen forrige uke – i den ukentlige netturneringen arrangert av Chess.com – som får azerbaijaneren til å reagere sterkt.

Nordmannen spilte med svarte brikker, og innledet partiet med å flytte bonden til g5-feltet. Det fikk Mamedov, som på det tidspunktet ledet turneringen, til å se rødt.

Carlsen

REPRIMANDE: Carlsen får kritikk for oppførselen sin under partiet fra den Azerbaijanske stormesteren.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

Han forlot nemlig partiet som følge av trekket.

– Det tok et par sekunder (før jeg bestemte meg). Men jeg skal avsløre en hemmelighet: Jeg visste at Magnus noen ganger spiller slik. Og jeg lovet meg selv: «Hvis noe slikt skjer mot meg, så vil jeg trekke meg og slutte». Og dessverre skjedde det i 10. runde, da jeg var nummer én. Da gjorde det mer vondt, sier sjakkspilleren til det russiske nettstedet.

Begrunner valget

Men hvorfor reagerte Mamedov på åpningstrekket til Carlsen?

Ifølge flere sjakkstemmer anses åpningstrekket som det dårligste man kan gjøre med svarte brikker. Mange mener derfor at det er nedverdigende å åpne slik og viser manglende respekt for motstanderen.

sjakk

REAGERER PÅ DETTE: Slik så stillingen ut da Mamedov ga seg.

Foto: Skjermdump

I ettertid har det blitt en debatt rundt styrken til trekk «g5» innledningsvis. Sjakkspilleren Aleksandr Khalifman hevder at den matematisk sett er den svakeste, og Stockfish 15 gir hvite brikker en fordel på +2,3, ifølge Chess.com

– Hvis du har kommet for å gjøre narr av oss, så blir det uten meg. Jeg anser ikke meg selv for å ha rett også videre, men jeg vil definitivt ikke ta del i noe sånt, sier Mamedov.

Hva synes dere om Carlsens trekk?

Den rutinerte sjakkspilleren sier han ikke snakket med Carlsen etter han hadde gitt seg, og forlot partiet – som ble spilt over internett – umiddelbart. Han mener Carlsen aldri hadde gjort det samme trekket hvis kampen ble spilt fysisk.

Sjakkspiller og trener Sheila Barth Stanford mener også at manøveren er spesiell, men legger til at det ikke er utypisk Carlsen.

Sahl

OBSERVERT: – Jeg har sett Magnus spille mye merkelig trekk og testet ut hvor grensen går, sier Stanford.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

At alle sjakkspillere er enig om at g5-trekket er dårlig, er hevet over enhver tvil. Jeg forstår at Mamedov reagerer. g5 er ikke noe man spiller, sier hun til NRK.

Stanford mener trekket gir en stor fordel til motstanderen, og at man kan sammenligne det med å være to bønder under. Sjakkprofilen sier at symboleffekten er stor.

Det Magnus sier er at jeg kan slå deg med armene på ryggen - at jeg kan starte med et handicap.

Samtidig er Standford kritisk til at Mamedov ga seg så raskt.

Jeg hadde ikke gitt opp. Jeg hadde jo prøvd å bevise hvorfor det trekket er så dårlig.

Les også: Internasjonale ekspertar ut mot Carlsen-handtering: – Han kasta Niemann under bussen

Hans Niemann
Hans Niemann

Flere har reagert

Det ble umiddelbart spekulert i om Mamedovs resignasjon var et forsøk på å gi nordmannen en smak av egen medisin. Carlsen har de siste ukene satt søkelyset på juks i internasjonal sjakk med å trekke seg fra et partier mot jukseanklagede Hans Niemann.

Mamedov presiserer at det var Carlsens oppsiktsvekkende åpningstrekk, i en turnering med premiepenger, som gjorde at han ga seg. Det norske sjakkesset åpnet også med lignende trekk i flere av kampene under turneringen.

Norway Chess

MØTTES: Wesley So reagerte på Carlsens trekk i 2020. Her fra Norway Chess tidligere i år.

Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen har tidligere også spilt åpningstrekk som har fått motstandere til å reagere. I 2020 hisset han på seg Wesley So i en turnering. So kalte det for «ydmykende» i kampen han også tapte.

Nordmannen forklarte den gang at han delvis gjorde det som en spøk for å gi vennene sine en grunn til å se på, men også fordi det hadde en effekt på motstanderen, ifølge Chess.com.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Carlsen via hans manager og pappa Henrik Carlsen. Han skriver følgende i en sms til NRK:

– Magnus er opptatt med turnering, men personlig synes jeg både selve episoden og at dere lager en sak på det er litt fornøyelig.

Siste nytt

 • Supporter døde etter å ha kollapset på stadion

  Før cupkampen mellom RB Leipzig og Hoffenheim kollapset en supporter ved inngangen til stadion. Nå opplyser klubben at mannen er død.

  – Personen som ble fraktet til sykehus i natt gikk dessverre bort. Vi uttrykker vår medfølelse og kondolanser til hans kjære, skriver RB Leipzig på Twitter.

  Kampen fikk en dyster start da supporteren ble fraktet av gårde fra stadion til sykehuset.

  RB Leipzig vant til slutt kampen 3-1 og avanserte videre til kvartfinalen i den tyske cupen.

  – Det var en litt merkelig kamp. Det merket vi også. Denne seieren var for han, sa den norske landslagskeeperen Ørjan Nyland. (NTB)

  Champions League - Group F - RB Leipzig v Celtic
  Foto: LISI NIESNER / Reuters
 • Messi utelukker ikke nytt VM

  Lionel Messi vant nylig sin første, og kanskje eneste, VM-tittel da Argentina slo Frankrike i finalen i Qatar. Nå åpner den lille magikeren for VM i 2026.

  Den 35 år gamle argentineren ledet nasjonen til VM-tittelen i Qatar i desember i fjor, og han var da usikker på om hans femte VM ville bli hans siste. Neste utgave finner sted i Mexico, Canada og USA når Messi er 39.

  – Jeg elsker å spille fotball, jeg elsker det jeg gjør, og mens jeg føler meg bra og føler at jeg er i form og fortsetter å nyte det, vil jeg gjøre det. Men det ser ut til å bli for lenge til neste VM, sa Messi, som likevel ikke utelukker helt å være med i 2026:

  – Jeg må se hvor karrieren min går, hva jeg skal gjøre. Det avhenger av mange ting, sier han til avisen Olé. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Final - Argentina v France
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Dårlig start og slutt ødela for Hovland

  Viktor Hovland fikk bogey på første og siste hull i PGA-turneringen i California. Da hjalp det ikke at han spilte solid på de 16 andre hullene.

  Da han avsluttet sin første runde var han på delt 48.-plass, to slag under par.

  Hovlands ball havnet utenfor banen og deretter i en sandgrav på første hull, og han greide ikke å unngå bogey. Det gjorde han derimot på de 16 neste hullene, og på 5., 7., 9. og 13. hull ble det birdie. På siste hull tok den sterke rekken slutt. Da var han innom sandgrav og rough på vei mot en ny bogey. (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Matt York / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste