Hopp til innhold

Reagerte kraftig på Carlsen-trekk – sekunder senere forlot han kampen

Magnus Carlsen skapte overskrifter da han nylig trakk seg etter ett trekk mot Hans Niemann. Nå har nordmannen fått smake sin egen medisin, men denne gangen er begrunnelsen en helt annen.

Carlsen

VEKKET OPPSIKT: Magnus Carlsen får kritikk av konkurrent etter et parti forrige uke.

Foto: NTB/NRK

– De hadde banket han opp.

Det sier Magnus Carlsens motstander Rauf Mamedov spøkefullt til det russiske nettstedet sports.ru. Han mener nordmannen ville fått høre det fra sjakkstorheter som Garry Kasparov og Anatoly Karpov, hadde han gjort samme manøver mot dem.

Det er en hendelse fra et parti mot Carlsen forrige uke – i den ukentlige netturneringen arrangert av Chess.com – som får azerbaijaneren til å reagere sterkt.

Nordmannen spilte med svarte brikker, og innledet partiet med å flytte bonden til g5-feltet. Det fikk Mamedov, som på det tidspunktet ledet turneringen, til å se rødt.

Carlsen

REPRIMANDE: Carlsen får kritikk for oppførselen sin under partiet fra den Azerbaijanske stormesteren.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

Han forlot nemlig partiet som følge av trekket.

– Det tok et par sekunder (før jeg bestemte meg). Men jeg skal avsløre en hemmelighet: Jeg visste at Magnus noen ganger spiller slik. Og jeg lovet meg selv: «Hvis noe slikt skjer mot meg, så vil jeg trekke meg og slutte». Og dessverre skjedde det i 10. runde, da jeg var nummer én. Da gjorde det mer vondt, sier sjakkspilleren til det russiske nettstedet.

Begrunner valget

Men hvorfor reagerte Mamedov på åpningstrekket til Carlsen?

Ifølge flere sjakkstemmer anses åpningstrekket som det dårligste man kan gjøre med svarte brikker. Mange mener derfor at det er nedverdigende å åpne slik og viser manglende respekt for motstanderen.

sjakk

REAGERER PÅ DETTE: Slik så stillingen ut da Mamedov ga seg.

Foto: Skjermdump

I ettertid har det blitt en debatt rundt styrken til trekk «g5» innledningsvis. Sjakkspilleren Aleksandr Khalifman hevder at den matematisk sett er den svakeste, og Stockfish 15 gir hvite brikker en fordel på +2,3, ifølge Chess.com

– Hvis du har kommet for å gjøre narr av oss, så blir det uten meg. Jeg anser ikke meg selv for å ha rett også videre, men jeg vil definitivt ikke ta del i noe sånt, sier Mamedov.

Hva synes dere om Carlsens trekk?

Den rutinerte sjakkspilleren sier han ikke snakket med Carlsen etter han hadde gitt seg, og forlot partiet – som ble spilt over internett – umiddelbart. Han mener Carlsen aldri hadde gjort det samme trekket hvis kampen ble spilt fysisk.

Sjakkspiller og trener Sheila Barth Stanford mener også at manøveren er spesiell, men legger til at det ikke er utypisk Carlsen.

Sahl

OBSERVERT: – Jeg har sett Magnus spille mye merkelig trekk og testet ut hvor grensen går, sier Stanford.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

At alle sjakkspillere er enig om at g5-trekket er dårlig, er hevet over enhver tvil. Jeg forstår at Mamedov reagerer. g5 er ikke noe man spiller, sier hun til NRK.

Stanford mener trekket gir en stor fordel til motstanderen, og at man kan sammenligne det med å være to bønder under. Sjakkprofilen sier at symboleffekten er stor.

Det Magnus sier er at jeg kan slå deg med armene på ryggen - at jeg kan starte med et handicap.

Samtidig er Standford kritisk til at Mamedov ga seg så raskt.

Jeg hadde ikke gitt opp. Jeg hadde jo prøvd å bevise hvorfor det trekket er så dårlig.

Les også Internasjonale ekspertar ut mot Carlsen-handtering: – Han kasta Niemann under bussen

Hans Niemann

Flere har reagert

Det ble umiddelbart spekulert i om Mamedovs resignasjon var et forsøk på å gi nordmannen en smak av egen medisin. Carlsen har de siste ukene satt søkelyset på juks i internasjonal sjakk med å trekke seg fra et partier mot jukseanklagede Hans Niemann.

Mamedov presiserer at det var Carlsens oppsiktsvekkende åpningstrekk, i en turnering med premiepenger, som gjorde at han ga seg. Det norske sjakkesset åpnet også med lignende trekk i flere av kampene under turneringen.

Norway Chess

MØTTES: Wesley So reagerte på Carlsens trekk i 2020. Her fra Norway Chess tidligere i år.

Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen har tidligere også spilt åpningstrekk som har fått motstandere til å reagere. I 2020 hisset han på seg Wesley So i en turnering. So kalte det for «ydmykende» i kampen han også tapte.

Nordmannen forklarte den gang at han delvis gjorde det som en spøk for å gi vennene sine en grunn til å se på, men også fordi det hadde en effekt på motstanderen, ifølge Chess.com.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Carlsen via hans manager og pappa Henrik Carlsen. Han skriver følgende i en sms til NRK:

– Magnus er opptatt med turnering, men personlig synes jeg både selve episoden og at dere lager en sak på det er litt fornøyelig.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal