Hopp til innhold

Hansen: – Vi tar ikke ut utøvere med slike avtaler

KØBENHAVN/OSLO (NRK.no) Friidrettspresident Svein Arne Hansen går langt i å si at Cathrine Larsåsen ikke får delta i stevner og konkurranser etter reklameavtalen med Unibet.

Hansen

Cathrine Larsåsen får sterk kritikk fra friidrettspresident Svein Arne Hansen (innfelt) og Norges Idrettsforbund.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / Roald, Berit / NTB scanpix

Andersen

Generalsekretær Inge Andersen reagerer sterkt på avtalen mellom stavhopperen og spillselskapet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi håper og tror at våre idrettsutøvere står sammen om den solidariteten og det fellesskapet vi har i norsk idrett når det gjelder spillmonopolet. Norsk Tipping finansierer store deler av norsk idrett, og vi vil ikke at våre utøvere skal representere utenlandske spillselskaper, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NRK.no.

Presidenten blir svært overrasket da NRK.no forteller ham at stavhopper Cathrine Larsåsen har spilt inn en reklamefilm med spillselskapet Unibet.

Men han ønsker foreløpig ikke å være konkret om hvilke konsekvenser reklameavtalen får for 26-åringen.

– Vi må ta konsekvensene av det når vi får snakket med Cathrine, slik at vi får høre hva dette er. Men på generelt grunnlag vil vi ikke la utøvere som gjør reklame for spillselskaper representere norsk friidrett, sier Hansen.

Varsler Zuccarello-kopi

Hansen trekker en parallell til Norges Ishockeyforbunds behandling av Mats Zuccarello Aasen, som ble utestengt fra landslaget etter å ha inngått en sponsoravtale med spillselskapet.

– Vi så at ishockeyforbundet hadde en veldig klar holdning når han fikk en avtale med dem. Vi står helt sikker på det samme, solide grunnlaget, sier Hansen.

Larsåsen risikerer dermed å bli utestengt fra internasjonale mesterskap som VM og OL.

Hansen vet foreløpig ikke om Larsåsen kan bli nektet å stille til start i for eksempel Bislett Games, som arrangeres neste uke.

– Det er opp til arrangøren av Bislett Games. Men vi kommer til å informere både stevneledelsen og klubben hennes om avtalen. Dette har kommet veldig brått på oss i dag, sier Svein Arne Hansen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Larsåsen ny frontfigur for Unibet

SE VIDEO: Denne reklamefilmen skaper sterke reaksjoner i norsk idrett.

Får støtte av idrettsforbundet

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund gir sin fulle støtte til president Hansen.

– Hele Norge har registrert hva Norges Ishockeyforbund gjorde i Zuccarello-saken, og jeg vil tro at Norges Friidrettsforbund ser like alvorlig på dette. Vi støtter helhjertet opp om de tiltakene friidrettsforbundet måtte fatte i denne saken, sier Andersen.

– Larsåsen er nektet støtte fra forbundet. Er det ikke da rimelig å se mot andre alternativer?

– Hun er født og oppvokst i norsk idrett, og hun høster godt av de midlene som finansierer representasjonen i enten EM, VM eller OL, sier Andersen.

– Så det er typen sponsor dere reagerer på?

– Vi har en samlet holdning mot de utenlandske spillselskapene. Den er vi konsistent på, og jeg registrerer at flere med ujevne mellomrom utfordrer dette. Vi takler det på samme måte hver gang, sier Andersen, og legger til:

– Utøvere bør tenke seg om en, to, tre og fire ganger før de utfordrer finansieringsmodellen i norsk idrett.

«Blodpenger»

NRK.no snakket med idrettspresident Børre Rognlien under idrettsledermøtet i Sandefjord helgen 1.- og 2. juni.

Her var også avtaler mellom utøvere og private spillselskap et tema, noe Rognlien kritiserte på det sterkeste.

– Norsk idrett slår ring om spillmonopolet. Idretten er avhengig av at det er lojalitet til Norsk Tipping. Og det går også i forhold til sosialt ansvar – vi ønsker ikke blodpenger. Vi ønsker penger vi får gjennom et ansvarlig spillselskap, sa Rognlien under møtet.

Han kom også med en beskjed til utøvere som velger å samarbeide med spillselskap som Unibet:

– Husk på at du har klatret høyt opp i et tre. Du er avhengig av at det er grener å klatre på. Tenk deg nøye om. Vil du virkelig sage av de grenene du selv har gått på?

Unibet mener imidlertid at avtalen er uproblematisk, og at spillselskapet bør stå fritt til å sponse en utøver som ikke får støtte fra forbundet.

Siste nytt

 • Montemurro blir Hegerbergs nye trener i Lyon

  Joe Montemurro er ansatt som ny trener for Lyons kvinnelag, som har Ada Hegerberg i stallen. Han har signert en toårskontrakt.

  54-åringen er fra Australia, men han har allerede hatt suksess med kvinnelagene til store europeiske klubber. Fra 2017 til 2021 var han trener for Arsenal i England, fra 2021 til i sommer for Juventus i Italia.

  Med Arsenal vant han superligaen i 2019 og ligacupen året før. Laget ble også toer i serien en gang og tapende finalist to ganger hver i FA-cupen og ligacupen.

  Juventus førte han til seriegull i 2022 og til cuptittel både i 2022 og 2023.

  Nå skal han etterfølge Sonia Bompastor, som er blitt ny Chelsea-manager etter at Emma Hayes ble USAs landslagssjef. (NTB)

  Ada Hegerberg
  Foto: NTB
 • Albania utlignet på overtid - Kroatia snublet igjen

  Kroatia trodde de hadde seiret etter en snuoperasjon, men Albania utlignet fire minutter på overtid og sørget for 2-2 i Hamburg.

  Det resultat kan fort være krise for Kroatia, som er rangert som nummer ti på Fifa-rankingen og var storfavoritt før kampen. Albania er på sin side nummer 66 og jublet vilt for det ene poenget.

  – Det er ingen kroater som er blide for dette her. Gud bedre hvor vanskelig Albania gjorde dette for Kroatia, sier NRKs fotballekspert Bengt Eriksen.

  Dermed står begge lag med ett poeng etter to kamper i gruppe B. De trenger trolig en seier i siste kamp i gruppespillet for å gå videre til åttedelsfinalene. Kroatia skal da spille mot Italia, mens Albania møter Spania."

  Albania tok en tidlig ledelse da Qazim Laci headet inn et innlegg fra Jasir Asani. Kroatenes forsvarsspill var under enhver kritikk og ballen gikk under armene til keeper Dominik Livakovic.

  Albania var nære 2-0 etter halvtimen spilt. Kristjan Asllani ble spilt vakkert igjennom, men Livakovic stormet ut og hindret scoring.

  Etter hvilen presset Kroatia på for utligning, og de lyktes i det 74. minutt. Andrej Kramaric viste frem strålende avslutningsegenskaper og satte ballen kontant nede i hjørnet forbi keeper Thomas Strakosha.

  Kun to minutter senere var kroatene frempå igjen. Ballen ble lagt inn i feltet, hvor Klaus Gjasula var uheldig og scoret selvmål etter en klarering rett i Gjasulas kropp.

  Gjasula skulle likevel gjøre det godt igjen. Han dukket opp i boksen på overtid og sørget for uavgjort.

  Albania
  Foto: Reuters
 • Rosenborg nekter Nypan og Reitan-Sunde å spille i U19-EM

  Rosenborg kommer ikke til frigi talentene Sverre Nypan og Jesper Reitan-Sunde når Norge skal spille fotball-EM for U19-lag i juli, melder Adresseavisen.

  Det begrunner trønderklubben med at de er viktige spillere for laget, som blant annet skal spille en seriekamp mot Lillestrøm mens EM-gruppespillet pågår.

  Nypan ble også holdt igjen av Rosenborg under U19-EM i fjor, der Norge gikk til semifinalen.

  – Vi i Rosenborg ønsker at våre spillere skal være på landslag, men når det ikke er internasjonale datoer blir det ofte vanskelig. Vi som klubb mener at det er viktig for oss å ha dem tilgjengelig i perioden hvor mesterskapet spilles, sier sportslig leder Mikael Dorsin i RBK til Adressa.

  Klubben kan nekte spillerne å delta i EM fordi mesterskapet ikke er lagt til såkalte internasjonale datoer. Norge-troppen samles 8. juli og spiller gruppekamper fra 15. til 21. juli.

  – De var begge aktuelle, men vi har fått beskjed fra klubben om at Sverre og Jesper ikke får lov, sier U19-landslagssjef Luis Pimenta.

  RBK-midtstopper Håkon Røsten er derimot aktuell for troppen. (NTB)

  Sverre Nypan, RBK
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal