Hopp til innhold

Hansen: – Vi tar ikke ut utøvere med slike avtaler

KØBENHAVN/OSLO (NRK.no) Friidrettspresident Svein Arne Hansen går langt i å si at Cathrine Larsåsen ikke får delta i stevner og konkurranser etter reklameavtalen med Unibet.

Hansen

Cathrine Larsåsen får sterk kritikk fra friidrettspresident Svein Arne Hansen (innfelt) og Norges Idrettsforbund.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / Roald, Berit / NTB scanpix

Andersen

Generalsekretær Inge Andersen reagerer sterkt på avtalen mellom stavhopperen og spillselskapet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi håper og tror at våre idrettsutøvere står sammen om den solidariteten og det fellesskapet vi har i norsk idrett når det gjelder spillmonopolet. Norsk Tipping finansierer store deler av norsk idrett, og vi vil ikke at våre utøvere skal representere utenlandske spillselskaper, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NRK.no.

Presidenten blir svært overrasket da NRK.no forteller ham at stavhopper Cathrine Larsåsen har spilt inn en reklamefilm med spillselskapet Unibet.

Men han ønsker foreløpig ikke å være konkret om hvilke konsekvenser reklameavtalen får for 26-åringen.

– Vi må ta konsekvensene av det når vi får snakket med Cathrine, slik at vi får høre hva dette er. Men på generelt grunnlag vil vi ikke la utøvere som gjør reklame for spillselskaper representere norsk friidrett, sier Hansen.

Varsler Zuccarello-kopi

Hansen trekker en parallell til Norges Ishockeyforbunds behandling av Mats Zuccarello Aasen, som ble utestengt fra landslaget etter å ha inngått en sponsoravtale med spillselskapet.

– Vi så at ishockeyforbundet hadde en veldig klar holdning når han fikk en avtale med dem. Vi står helt sikker på det samme, solide grunnlaget, sier Hansen.

Larsåsen risikerer dermed å bli utestengt fra internasjonale mesterskap som VM og OL.

Hansen vet foreløpig ikke om Larsåsen kan bli nektet å stille til start i for eksempel Bislett Games, som arrangeres neste uke.

– Det er opp til arrangøren av Bislett Games. Men vi kommer til å informere både stevneledelsen og klubben hennes om avtalen. Dette har kommet veldig brått på oss i dag, sier Svein Arne Hansen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Larsåsen ny frontfigur for Unibet

SE VIDEO: Denne reklamefilmen skaper sterke reaksjoner i norsk idrett.

Får støtte av idrettsforbundet

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund gir sin fulle støtte til president Hansen.

– Hele Norge har registrert hva Norges Ishockeyforbund gjorde i Zuccarello-saken, og jeg vil tro at Norges Friidrettsforbund ser like alvorlig på dette. Vi støtter helhjertet opp om de tiltakene friidrettsforbundet måtte fatte i denne saken, sier Andersen.

– Larsåsen er nektet støtte fra forbundet. Er det ikke da rimelig å se mot andre alternativer?

– Hun er født og oppvokst i norsk idrett, og hun høster godt av de midlene som finansierer representasjonen i enten EM, VM eller OL, sier Andersen.

– Så det er typen sponsor dere reagerer på?

– Vi har en samlet holdning mot de utenlandske spillselskapene. Den er vi konsistent på, og jeg registrerer at flere med ujevne mellomrom utfordrer dette. Vi takler det på samme måte hver gang, sier Andersen, og legger til:

– Utøvere bør tenke seg om en, to, tre og fire ganger før de utfordrer finansieringsmodellen i norsk idrett.

«Blodpenger»

NRK.no snakket med idrettspresident Børre Rognlien under idrettsledermøtet i Sandefjord helgen 1.- og 2. juni.

Her var også avtaler mellom utøvere og private spillselskap et tema, noe Rognlien kritiserte på det sterkeste.

– Norsk idrett slår ring om spillmonopolet. Idretten er avhengig av at det er lojalitet til Norsk Tipping. Og det går også i forhold til sosialt ansvar – vi ønsker ikke blodpenger. Vi ønsker penger vi får gjennom et ansvarlig spillselskap, sa Rognlien under møtet.

Han kom også med en beskjed til utøvere som velger å samarbeide med spillselskap som Unibet:

– Husk på at du har klatret høyt opp i et tre. Du er avhengig av at det er grener å klatre på. Tenk deg nøye om. Vil du virkelig sage av de grenene du selv har gått på?

Unibet mener imidlertid at avtalen er uproblematisk, og at spillselskapet bør stå fritt til å sponse en utøver som ikke får støtte fra forbundet.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal