Hopp til innhold

Oppgitt over Norges kamptidspunkt: – Bare irriterende, rett og slett

Norge tapte sin første kamp under Gemma Grainger borte mot Nederland. At kampen startet kun et kvarter før to gigantoppgjør i Mesterligaen får flere til å stusse.

Football, UEFA Women's Euro Qualifier, Netherlands - Norway

KRITISK: Tuva Hansen og Norge tapte borte mot Nederland. Etter kampen var hun lite fornøyd med kamptidspunktet.

Foto: BILDBYRÅN

– Det er jo ikke lagt opp til at folk skal se på. Det er bare irriterende, rett og slett, sier Norges venstreback Tuva Hansen til NRK.

Hun var en av flere som reagerte på kamptidspunktene fra det europeiske fotballforbundet, Uefa, tirsdag kveld:

  • 20.45: EM-kvalifisering: Nederland – Norge
  • 21.00: Kvartfinale i Mesterligaen: Real Madrid – Manchester City
  • 21.00: Kvartfinale i Mesterligaen: Arsenal – Bayern München

– Det er jo de (Uefa) som velger tidspunktene selv og det er andre kamper som har blitt spilt tidligere i dag. Jeg forstår ikke hvorfor vi skal spille på akkurat det tidspunktet. Det er jo veldig attraktive kamper de andre. Hvis vi skal bli prioritert, så må vi nesten ha et annet tidspunkt, sier Hansen videre.

I tillegg til Norges kamp, startet også EM-kvalifiseringskampene mellom Irland – England og Skottland – Slovakia 20.30 og ble dermed i stor grad spilt samtidig som de to gigantoppgjørene i Mesterligaen.

Tuva Hansen

OPPGITT: Tuva Hansen.

Foto: BILDBYRÅN

– EM i amatørskap

Samtidig ble hele 20 andre kamper i EM-kvaliken tirsdag startet 19.00 eller tidligere, og dermed ferdigspilt før kampene i Mesterligaen.

– EM i amatørskap!, skriver Nettavisens sportskommentator Ernst A. Lersveen på X.

– Jeg synes det er synd. Spesielt når det er Uefa som organiserer begge kampene, da burde det være mulig å finne en løsning som gjør at man kan se begge deler, sier NRKs fotballekspert Andrine Stolsmo Hegerberg.

Hegerberg er tydelig på at tirsdagens kamper i Mesterligaen er av det store slaget, men gleder seg samtidig over et godt tilskueroppmøte i nederlandske Breda.

andrine hegerberg

EKSPERT: Andrine Stolsmo Hegerberg.

– Døgnet er såpass langt at jeg ikke helt skjønner at det ikke går an å løse det på en litt bedre måte, fortsetter hun.

Ekspertkollega Elise Thorsnes stiller spørsmålet om hvilke kamper som var spikret i kalenderen først, før hun sier:

– Hvis kvartfinalene var fastsatt før, så tror jeg det hadde vært lettere å flytte Norges kamp. Men jeg tror ikke de (Uefa) tar hensyn til disse kvalikkampene her.

Norges midtbanespiller Ingrid Syrstad Engen sier hun ikke har tenkt mye på problemstillingen og har hatt fokus på egen kamp, men sier:

– Det er selvfølgelig noe man kanskje bør se på når man setter opp kamptidspunkt.

Flere av lagvenninnene følger i samme spor: Elisabeth Terland sier hun synes det er «litt rart» og «lite gjennomtenkt», mens Guro Bergsvand omtaler det hele som «kjipt».

– Jeg skulle gjerne sett at det var annerledes og at de hadde lagt opp annerledes, slik at det var mulig å se begge deler. Jeg håper de prioriterer annerledes i fremtiden, sier Norge-spiss Sophie Román Haug.

– Vi prøver å unngå at det krasjer, men det er ikke alltid mulig fordi FIFAs kalender for herre- og kvinnefotball overlapper på enkelte datoer. Vi vil også presisere at kvinnenes EM-kvalifisering ikke er sentralisert hos UEFA, men at tidspunktene bestemmes av hjemmelaget, skriver UEFA i et svar til NRK.

Nederland Norge

TAP: Nederlands scoring tidlig i den første omgangen ble kampens eneste.

Foto: Reuters

Første tap under Grainger

Norge sto med tre seirer og 12–0 i målforskjell på Gemma Graingers tre første kamper som landslagstrener, men borte mot Nederland ble det langt tøffere.

Riktignok var det Norge som kom til de første sjansene, men før det var spilt seks minutter lå ballen i nettet bak Norge-keeper Cecilie Fiskerstrand.

Hjemmelagets Lineth Beerensteyn mottok ballen like ved hjørnet av 16-meteren. Med et par berøringer la hun ballen til rette, før hun skrudde ballen rundt Thea Bjelde og i mål bak en utspilt Fiskerstrand.

– Det er den klassen som er hos disse spillerne. Det føles brutalt, sa NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

Det ble også kampens eneste mål, i en relativt sjansefattig kamp.

– Vi ønsket ikke å tape, men det jeg vil si er at jeg er fornøyd med måten vi kom hit på og trusselen vi hadde. På en annen dag hadde vi kanskje fått et mål, sier landslagstrener Grainger.

– Det føles som en veldig jevn kamp, der vi kunne fått med oss noe bedre. Jeg sitter igjen med at vi er veldig solide defensivt og jobber knallhardt. Da føles det selvfølgelig kjedelig at vi slipper inn det målet, når vi de ikke har noe mer sjanser. Vi kunne kommet til mer selv, men den jobben vi gjør, den må vi ta med oss, sier Engen.

Topper gruppa tross tap

Norge vant 4–0 mot Finland i første kamp i EM-kvalifiseringen, hvor Nederland og Italia er de to antatt vanskeligste motstanderne.

Det er også de to beste i gruppen som går direkte videre til neste års EM, mens de to øvrige begge må ut i playoff.

Dermed hadde Norge muligheten til å skaffe seg en drømmestart på EM-kvaliken, men etter tirsdagens tap er istedenfor gruppen vidåpen. Nederland tapte mot Italia i forrige uke, mens Finland slo Italia 2–1 tidligere tirsdag.

Dermed står alle lagene med tre poeng og Norge foreløpig på topp med best målforskjell.

– Nederland som var tippet som gruppefavoritt har ikke overbevist i kveld og tapte mot Italia. Tre poeng til hvert lag er egentlig litt beskrivende for kampene som har vært, sa NRKs fotballekspert Andrine Stolsmo Hegerberg i pausen.

– Det er en veldig jevn gruppe. Jeg vet at vi leder på målforskjell nå, men det betyr ingenting. Det betyr at vi har fått en start og vi visste at gruppa ville bli tett, oppsummerer Grainger.

Siste nytt

  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP
  • Casper Ruud briljerte i Madrid

    Casper Ruud herjet med briten Cameron Norrie på rødgrusen i 3. runde av Madrid Open i tennis. Det var hans 31. seier for året.

    Snarøya-mannen er med god margin spilleren med flest enkeltseirer på ATP-touren så langt i år. Han har fem flere enn Jannik Sinner på 2.-plass.

    Mandag var Ruud klart best så å si hele veien. Han nedsablet Norrie med sifrene 6-2, 6-4 og revansjerte Australian Open-exiten fra januar. Den gang vant briten 3-1 i sett.

    Senere i uken skal Ruud opp mot Felix Auger-Aliassime fra Canada i åttedelsfinalen.

    Nylig tok 25-åringen sin største seier i karrieren ved å vinne ATP500-turneringen i Barcelona. Alle hans ti første ATP-titler kom på 250-nivået.

    Nå sikter Ruud seg inn på ATP1000-suksess i Madrid.

    (NTB)

    Zu-fKyPYJV4
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal