Hopp til innhold

Reagerer på Hamilton-straff – beskylder Verstappens lag for å bryte uskreven regel

Lewis Hamilton (36) har få løp igjen på å ta igjen Max Verstappen (24). Etter helgens drama har situasjonen mellom de to stjernenes lag tilspisset seg ytterligere.

YqSQPXkaW2k

KAN TAPE MESTERSKAPET: Toto Wolff og Lewis Hamilton er under press.

Foto: PETER PARKS / AFP

Det begynner å dra seg til i Formel 1-sirkuset, og Max Verstappen og Lewis Hamilton har knivet om ledelsen i sammendraget hele sesongen. Men etter Verstappens seier i Mexico har han nå et lite forsprang.

Dersom nederlenderen vinner grand prix-løpet i Brasil søndag kveld kan det fort være langt opp for seiersvante Hamilton.

De siste fire mesterskapene har blitt vunnet av engelskmannen ganske så suverent, men denne sesongen er det altså annerledes.

Etter lørdagens sprint har Max Verstappen en ledelse på 21 poeng før søndagens løp. Verstappen står nå med 314,5 poeng, mens Hamilton har 293,5.

Wolff mot Horner

Mercedes-topp Toto Wolff og Red Bull-sjef Christian Horner.

Foto: James Moy / Pa Photos

– Er tydeligvis ikke gentlemen lenger

I helgen har situasjonen forverret seg for Hamilton, som ble diskvalifisert foran sprinten fordi bakvingen på bilen hans åpnet seg 0,2 millimeter mer enn grensen på 85 millimeter.

Ifølge Autosport skal Mercedes være overbevist om at det var Red Bull som tipset Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) om å sjekke vingen til Hamilton.

– En gang hadde vi noe som heter «gentleman’s agreement» – men de er tydeligvis ikke gentlemen lenger, sier Mercedes sin lagsjef Toto Wolff.

Red Bull-ledelsen har foreløpig ikke kommentert påstandene.

Lewis Hamilton jubler for seier i Ungarn.

UNDER PRESS: Lewis Hamilton må virkelig levere varene dersom han skal ta igjen Max Verstappen.

Foto: LEONHARD FOEGER

– Kunne knapt tro det

Det som gjorde at Wolff trodde det ikke ville bli en straff, er at dommerne skal være enige om at regelbruddet ikke oppsto med hensikt, men fordi vingen hadde fått en skade.

– Det ga oss faktisk en ulempe – ikke en fordel. Derfor vurderte vi det sånn at det ikke kunne være et brudd på regelverket – ingenting skjedde med hensikt fra vår side. Da vi fikk avgjørelsen kunne jeg knapt tro det, sier Wolff.

I utgangspunktet skulle Hamilton ha startet i pole position for å ha vunnet fredagens kvalifisering. 36-åringen tok inn 15 plasser lørdag og havnet på femteplass i sprinten, men må finne seg i å starte søndagens hovedløp som nummer ti. Det fordi han straffes med fem plasser på grunn av et ekstra motorbytte.

Verstappen ligger nå an til å bryte Hamiltons seiersrekke. Han har vunnet fire år på rad, og seks av de syv siste mesterskapstitlene.

– Det er en kjempestor bragd om han bryter den, og jeg tror han klarer det. Før løpet i USA fikk jeg spørsmål om hvem jeg tror vinner, og da svarte jeg Hamilton. Men så tok Red Bull alle på senga og viste seg best i USA, i tillegg til at de dominerte i Mexico, sier Viasports kommentator Atle Gulbrandsen til NRK.

Samtidig tar han favorittstempelet med et forbehold:

– Ting kan skje. Hvis Verstappen bryter i Brasil, så leder Hamilton igjen. Det er ikke avgjort ennå, påpeker han.

Kan ta Schumacher-rekord

Dersom Hamilton snur situasjonen og til slutt vinner verdensmesterskapet, vil han gå forbi Michael Schumacher i antall VM-seire.

– Dersom han ikke vinner tror jeg det blir ganske surt. Hamilton vet ikke om han får den sjansen igjen, for neste sesong kommer det helt nye biler. Da kan det skje mye, og det kan hende de ikke er helt i toppen lenger. Så i verste fall er dette siste sesong der Verstappen og Hamilton er i toppen, sier kommentatoren.

Atle Gulbrandsen

TROR PÅ VERSTAPPEN: Atle Gulbrandsen tror vi får en ny VM-vinner etter fire sesonger med Hamilton på topp.

Foto: Heiko Junge

Han forklarer at flere lag har sett at de ikke henger med nivåmessig i år, så i stedet for å endre på bilene ser de frem mot neste sesong. Haas og Alfa Romeo er blant lagene som har hatt lite å stille opp med i år.

Men selv om Verstappen nå er favoritten til å vinne mesterskapet, sier Mercedes at de ikke har gitt opp seieren ennå.

– Ingen av oss kommer noensinne til å forlate banen der vi tenker at dette er tapt. Det er fire løp igjen, fire mulige seire og fire diskvalifiseringer som kan skje. Vi kommer bare til å fortsette å kjempe, sa den profilerte Mercedes-sjefen Toto Wolff til The Guardian.

– Må vinne hvert løp

Det begynner imidlertid å bli kort tid igjen for å ta igjen forspranget. Det er kun fire løp igjen, og Brasil, Qatar, Saudi-Arabia og Abu Dhabi er den gjenværende destinasjonene.

– Det er fortsatt fire løp igjen. Det er selvsagt mye med 19 poengs forsprang, men han (Verstappen) har vunnet mye i år, sier Hamilton.

Mexico F1 GP Auto Racing

RIVALER: Hele sesongen har Max Verstappen og Lewis Hamilton knivet om topplasseringene i Formel 1-løpene.

Foto: Fernando Llano / AP

Han erkjenner at det begynner å bli vanskelig.

– Jeg må vinne hvert løp, sier briten.

Men Gulbrandsen tror at søndagens løp er fordelaktig for rivalen.

– Tradisjonelt sett er det en bane som passer Red Bull best. Det er ikke blant de raskeste på kalenderne og de er favoritter, mener Gulbrandsen.

Wolff har tidligere hintet til at dersom det er helt jevnt i siste løp, så kan de finne på å ty til skitne triks. Både Hamilton og Verstappen har tonet det ned.

– Jeg ser ikke bort ifra det, men jeg tror ingen gjør noe skittent med vilje. Det er usportslig og farlig. Men det kan hende de havner i en tett duell, der begge nekter å gi seg, sier Gulbrandsen.

Søndagens grand prix-løp starter 18.00 og sendes på V Sport og Viaplay.

Siste nytt

  • Disse blir Holmenkollens rivaler om skiskytter-VM

    Holmenkollen får konkurranse fra Hochfilzen og Kontiolahti om å få arrangere VM i skiskyting i 2028 og 2029.

    Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) melder at trioen har søkt på begge mesterskapene. Tildelingen skjer på kongressen i Beograd i slutten av september.

    I februar ble det kjent at Norges Skiskytterforbund (NSSF) og Oslo kommune kom til å jobbe for å få VM tilbake til Holmenkollen. Det ble sist arrangert der i 2016.

    – Holmenkollen arrangerer verdenscup i skiskyting hvert år, og vi er en anerkjent arrangør i skiskyttersirkuset. At en stor medlemsnasjon som Norge også påtar seg større mesterskap med jevne mellomrom, er både ønskelig og forventet, sa NSSFs generalsekretær Morten Djupvik i vinter.

    Hochfilzen var østerriksk arrangør senest i 2017, mens finske Kontiolahti hadde det i 2015. (NTB)

    Skiskyting
    Foto: NTB
  • OL-toget er gått for norske turnere

    Norge stilte med to turnere i OL i Tokyo. Nå er det klart at sommerens Paris-OL går uten en eneste norske turner.

    I Tokyo-OL deltok Julie Dicko Erichsen og Sofus Heggemsnes. Veldig mye skal til om en norsk turner klarer å ta seg til Paris. Nåløyet er blitt trangere og trangere.

    – Det toget er nok dessverre gått. Det meste av OL-kvalifisering skjedde i forbindelse med verdenscupen, og det skal mye til om noen av våre klarer å kvalifisere seg via EM. Det er blitt tøffere og tøffere, og kravene er skjerpet. Hadde det vært for to år siden, så hadde det holdt, sier generalsekretær Mona Kristiansen i Norges Gymnastikk- og Turnforbund til NTB. (NTB)

    2OHd_s3PmuU
    Foto: NTB
  • Griner om fangenskapet i Russland: – Ville ta mitt eget liv

    Selvmordstanker preget Brittney Griners første uker som fengslet i Russland. Det forteller basketballspilleren i et TV-intervju.

    Amerikaneren gir for første gang et dypere innblikk i hvordan det var å sitte i varetekt gjennom mange måneder i 2022. Først på tampen av året ble 33-åringen løslatt i en fangeutveksling.

    – Jeg ville ta mitt eget liv mer enn én gang de første ukene. Jeg følte veldig for å komme meg bort derifra, sier Griner i et timelangt intervju på ABC.

    Av blant annet frykt for at russiske myndigheter ikke kom til å utlevere liket hennes til familien, bestemte Griner seg for å holde seg i live.

    Marerittet i Russland startet da hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen.

    Før løslatelsen ble Griner dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling.

    Hun ble arrestert samme måned som da den russiske invasjonen av Ukraina startet. Krigen førte til økt spenning mellom Russland og USA, og det gjorde ikke Griners situasjon lettere.

    Griner forteller at hun måtte skrive til Russlands president Vladimir Putin for å bli satt fri.

    – De tvang meg til å skrive brevet. Det var på russisk, og jeg måtte be om tilgivelse og takke deres såkalte store leder. Jeg ville det ikke, men samtidig ville jeg hjem.

    I mai i fjor gjorde Griner comeback som basketballspiller. Hun spiller til daglig for Phoenix Mercury. (NTB)

    Griner
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal