Hopp til innhold

Reagerer på FIS-påstand: Mener OL-nekt er usannsynlig

LAUSANNE/OSLO (NRK): Flere juseksperter mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) sikter for høyt når de ber om 16-20 måneders utestengelse for Therese Johaug.

Johaug

FORKLARTE SEG: Her er Therese Johaug med advokat Christian Hjort utenfor CAS-lokalene tirsdag ettermiddag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det var en lettet Johaug som møtte pressen etter å ha vært gjennom den siste behandlingen av dopingsaken i Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Selv om smilet aldri var langt unna på parkeringsplassen i Lausanne, hang det likevel et stort spørsmålstegn i lufta: OL.

Frem til i dag har ikke FIS' påstand vært mer konkretisert enn «reasonably extended» eller «rimelig forlenget», men i CAS argumenterte FIS-advokatene for en utestengelse på 16 til 20 måneder.

Johaug, som ble utestengt i 13 måneder i NIFs domsutvalg, er avhengig av 15 måneder eller mindre for å delta under vinterlekene i Pyeongchang.

– Ikke så matematisk

– Det er et aktivt valg fra FIS. At de ønsker å utestenge Johaug fra 16 til 20 måneder, betyr at de mener at det er rimelig at hun går glipp av OL, sier CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson.

Intervju med Therese Johaug.

Han mener 16 måneder, isolert sett, ikke nødvendigvis er særlig strengt. Men han påpeker at dommerne også skal ta hensyn til forholdsmessighetsprinsippet, som betyr at det skal være et rimelig forhold mellom regelbrudd og sanksjon.

– Ettersom OL-deltagelse er så sentralt for Johaug, vil nok mange hevde at 16 måneder må anses som en streng reaksjon, sier Mackenzie-Robinson.

– Harmonerer lite

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener påstanden fra FIS er «veldig overraskende».

– Jeg kan ikke helt forstå at man kan forsvare det ut fra det faktum jeg oppfattet at partene er enige om. For utelukkelsens lengde skal henge sammen med graden av utvist skyld, og det har vært konsensus, i hvert fall fram til nå, om at det er utvist ubetydelig grad av skyld. Da harmonerer det veldig lite med en påstand som er så nær 24 måneder, mener Kjenner.

Der Kjenner ikke hadde sett for seg at FIS prosederte på mer enn én til to måneder mer enn dommen fra Norge, mener Jan-Ove Færstad at påstanden er streng, men naturlig siden forbundet anket.

FIS var blant annet opptatt av den mye omtalte dopingadvarselen når det gjaldt graden av utvist skyld.

– Det tyder på at de mener Johaug sine egne undersøkelser ikke har vært grundige nok og at hun enkelt kunne funnet ut at dette er et produkt hun ikke kan bruke, og at de vektlegger det i større grad, påpeker Færstad, som er førsteamanuensis ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen.

Juristen mener, ut ifra faktum i saken, at det er sannsynlig at CAS lander på en dom som er omtrent på linje med avgjørelsen i domsutvalget.

Den samme oppfatningen har også Mackenzie-Robinson og Kjenner.

– Går man mer enn én måned i en av retningene, vil det være overraskende, mener Færstad.

  • FIS har gjentatte ganger understrekt at de ikke ønsker å kommentere saken før det foreligger en dom.
Fredrik Bendiksen er ferdig med sin vitneforklaring.

Siste nytt

  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med Feyenoord som går ut sommeren 2026.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal