Hopp til innhold

Reagerer på FIS-påstand: Mener OL-nekt er usannsynlig

LAUSANNE/OSLO (NRK): Flere juseksperter mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) sikter for høyt når de ber om 16-20 måneders utestengelse for Therese Johaug.

Johaug

FORKLARTE SEG: Her er Therese Johaug med advokat Christian Hjort utenfor CAS-lokalene tirsdag ettermiddag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det var en lettet Johaug som møtte pressen etter å ha vært gjennom den siste behandlingen av dopingsaken i Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Selv om smilet aldri var langt unna på parkeringsplassen i Lausanne, hang det likevel et stort spørsmålstegn i lufta: OL.

Frem til i dag har ikke FIS' påstand vært mer konkretisert enn «reasonably extended» eller «rimelig forlenget», men i CAS argumenterte FIS-advokatene for en utestengelse på 16 til 20 måneder.

Johaug, som ble utestengt i 13 måneder i NIFs domsutvalg, er avhengig av 15 måneder eller mindre for å delta under vinterlekene i Pyeongchang.

– Ikke så matematisk

– Det er et aktivt valg fra FIS. At de ønsker å utestenge Johaug fra 16 til 20 måneder, betyr at de mener at det er rimelig at hun går glipp av OL, sier CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson.

Intervju med Therese Johaug.

Han mener 16 måneder, isolert sett, ikke nødvendigvis er særlig strengt. Men han påpeker at dommerne også skal ta hensyn til forholdsmessighetsprinsippet, som betyr at det skal være et rimelig forhold mellom regelbrudd og sanksjon.

– Ettersom OL-deltagelse er så sentralt for Johaug, vil nok mange hevde at 16 måneder må anses som en streng reaksjon, sier Mackenzie-Robinson.

– Harmonerer lite

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener påstanden fra FIS er «veldig overraskende».

– Jeg kan ikke helt forstå at man kan forsvare det ut fra det faktum jeg oppfattet at partene er enige om. For utelukkelsens lengde skal henge sammen med graden av utvist skyld, og det har vært konsensus, i hvert fall fram til nå, om at det er utvist ubetydelig grad av skyld. Da harmonerer det veldig lite med en påstand som er så nær 24 måneder, mener Kjenner.

Der Kjenner ikke hadde sett for seg at FIS prosederte på mer enn én til to måneder mer enn dommen fra Norge, mener Jan-Ove Færstad at påstanden er streng, men naturlig siden forbundet anket.

FIS var blant annet opptatt av den mye omtalte dopingadvarselen når det gjaldt graden av utvist skyld.

– Det tyder på at de mener Johaug sine egne undersøkelser ikke har vært grundige nok og at hun enkelt kunne funnet ut at dette er et produkt hun ikke kan bruke, og at de vektlegger det i større grad, påpeker Færstad, som er førsteamanuensis ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen.

Juristen mener, ut ifra faktum i saken, at det er sannsynlig at CAS lander på en dom som er omtrent på linje med avgjørelsen i domsutvalget.

Den samme oppfatningen har også Mackenzie-Robinson og Kjenner.

– Går man mer enn én måned i en av retningene, vil det være overraskende, mener Færstad.

  • FIS har gjentatte ganger understrekt at de ikke ønsker å kommentere saken før det foreligger en dom.
Fredrik Bendiksen er ferdig med sin vitneforklaring.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal