Hopp til innhold

Russere med desperat rop i «hemmelig» brev – hevder de ikke bryter noen regler

I et brev NRK eksklusivt har fått tilgang til, kommer det russiske skytterforbundet med et nytt rop om hjelp.

Aleksandr Loginov og skjermdump av brev fra Russland til IBU

BREV: Det russiske skytterforbundet ytrer et sterkt ønske om å få delta i internasjonale IBU-konkurranser igjen. Nå har de sendt et brev til IBU og krever å bli tatt inn i varmen igjen.

Foto: MARCO BERTORELL / AFP

Det russiske skiskytterforbundet er åpenbart imot noen som helst form for vold, og er for fred.

Slik innledes brevet fra det russiske skiskytterforbundet (RBU) som NRK har fått eksklusiv tilgang til.

I brevet, som det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er mottaker av, trygler russerne om å få konkurrere igjen i internasjonale IBU-konkurranser.

De skriver at de er imot vold og ber innstendig om å bli gjenopptatt i det internasjonale forbundet.

– IBU-konstitusjonen er klar. Hvert IBU-medlem må «erklære sin motstand mot enhver ulovlig diskriminering på grunn av rase, hudfarge, nasjonal eller sosial opprinnelse, kjønn, seksuell legning, språk, politisk eller annen oppfatning, religion eller annen tro, fødselsomstendigheter eller andre grunner.»

– Enhver avgjørelse som suspenderer RBU eller dets tilknyttede idrettsutøvere ganske enkelt fordi deres nasjonalitet klart strider mot dette kjerneprinsippet i vår organisasjon, heter det videre i brevet som er signert av forbundets president Viktor Majgurov.

Beijing Olympics Medal Ceremony

FIKK DELTA: Russland ble utestengt fra internasjonal idrett tidligere i år, og måtte delta med et nøytralt lag under Russlands olympiske komités flagg og med navnet ROC.

Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Peker på seks punkter

Etter invasjonen av Ukraina var IBU et av mange internasjonale forbund som utestengte russiske og belarusiske utøvere og ledere.

I brevet minner RBU om at avgjørelsen i kongressen kan bli endret i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) dersom de ikke får gjennomslag.

I brevet peker de med seks punkter som et svar til IBU:

 • Deltakelsen til RBU og russiske idrettsutøvere resulterer ikke i noen trussel mot integriteten eller sikkerheten til IBUs aktiviteter eller konkurranser.
 • RBU er ikke ansvarlig for situasjonen i Ukraina.
 • RBU bryter ikke IBUs lover og fremmer IBUs verdier.
 • RBU bringer ikke IBU eller skiskytingssporten i vanry.
 • Ukrainske idrettsutøvere kan konkurrere.
 • En suspensjon av RBU ville være uforholdsmessig.

De argumenterer blant annet slik for det femte punktet om at «ukrainske idrettsutøvere kan konkurrere»:

– Et forbud mot idrettsutøvere fra RBU eller dets tilknyttede utøvere er rett og slett urettferdig og er ikke hensiktsmessig for å bøte på den vanskelige situasjonen ukrainske idrettsutøvere kan være i.

Ny vurdering

Saken skal bli behandlet fredag under IBU-kongressen, som startet torsdag denne uken i østerrikske Salzburg. Der står russisk og belarusisk deltakelse i konkurranser kommende sesong på dagsordenen.

Styret i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) ønsker å forlenge utestengelsen av utøverne fra Russland og Belarus.

Olle Dahlin

KLAR: Svenske Olle Dahlin har vært klar i sin sak om å fortsette utestengelsen av russiske og belarusiske utøvere og ledere.

Foto: STEFAN ADELSBERGER / AFP

– Hvis alt går styrets vei, så blir det i prinsippet ingen endring, sier IBU-president Olle Dahlin til TT, ifølge NTB.

Beslutningen om utestengelsen har gjeldt fram til kongressen denne uken. Nå skal temaet opp til ny vurdering.

– Denne beslutningen vil gjelde til neste kongress igjen. Russland og Belarus får ytre seg via link ettersom de ikke er invitert til kongressen, og deretter er det opp til medlemsnasjonene og IBU-styret, sier Dahlin videre.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson er blant dem som støtter en videre utestengelse.

– Jeg kan ikke i dag se hvordan vi kan ønske dem tilbake i verdenscupen, sier Samuelsson til SVT, melder NTB.

Russland har talerett i saken og skal tale sin sak via videolink. NRK har fått bekreftet av IBU at de skal tale.

Siste nytt

 • Senegal fikk bot av Fifa

  Senegals fotballforbund er ilagt en bot på rundt 100.000 kroner for å ha brutt pressekonferansereglene i VM. De stilte uten spiller.

  Boten er helt lik den Tyskland fikk da kun trener Hansi Flick møtte opp til pressekonferansen foran Spania-kampen. Det begrunnet han med at han ville spare spillerne for den lange reiseveien til pressesenteret i Qatar før trening.

  Før den viktige og avgjørende puljekampen mot Ecuador stilte også Senegal-trener Aliou Cissé alene. Dermed har de også fått en bot på 10.500 dollar (104.000 norske kroner).

  Fifa-reglene er klare på at alle lag er forpliktet til å stille med trener og minst én spiller på pressekonferanser i forkant av kampene.

  Senegal slo Ecuador og er klar for cupspillet i Qatar-VM.(NTB)

  Aliou Cisse
  Foto: Thanassis Stavrakis / AP
 • Kråkstad Johansen vant jaktstarten i IBU-cupen

  Marthe Kråkstad Johansen tok sin andre seier på to forsøk da hun gled inn til seier på jaktstarten i IBU-cupen i skiskyting i svenske Idre onsdag.

  23-åringen fra Mo i Rana forsvarte dermed ledelsen hun hadde fra start etter seieren på sprinten tirsdag. Johansen bommet bare én gang på fire skytinger i onsdagens renn.

  Hennes tidligere karrierebeste i IBU-cupen var en annenplass i slovakiske Brezno i 2020/21-sesongen. I fjor ble tredjeplass hennes beste resultat. (NTB)

  Sesongstart Skiskyting Sjusjøen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Stenslid ferdig i Molde

  Molde lar kontrakten til assistenttrener Børre Steenslid (37) løpe ut fordi Erling Moe ønsker en ny stemme inn i trenerteamet.

  Dermed forsvinner nordfjordingen ut av Moldes trenerteam etter tolv sesonger i ulike roller i og rundt A-laget. Steenslid var Molde-spiller fram til han måtte legge opp i 2013, og de siste årene har han vært assistent for hovedtrener Moe.

  – Børre har gjort en kjempejobb i alle år for MFK, og jeg ønsker å takke ham for et langt og veldig godt samarbeid. Vi har gått i mange år uten å gjøre endringer i trenerteamet, og jeg syntes at det nå var på tide med fornyelse. Det er naturlig å gjøre det nå som avtalen til Børre løper ut ved nyttår, sier Moe til Moldes nettsted.

  Det er ennå ikke klart hvem som erstatter Steenslid. (NTB)

  NM i fotball 2022: Molde - Strømsgodset (3-0)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste