Hopp til innhold

RBK og Brann oppfordres til kvinnesatsing: – Ikke aktuelt

NRK-ekspert Lise Klaveness mener det er på høy tid at storklubbene Rosenborg og Brann starter kvinnelag. Klubbene selv har ingen planer om å ta utfordringen.

Eliteserien fotball 2018: Rosenborg - Kristiansund (2-2).

HERREDRAKT: Verken Rosenborg eller Brann har noen planer om å ikle et kvinnelag i deres drakt.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Per nå er det ikke aktuelt for Brann, skriver daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, i en tekstmelding til NRK.

I Trøndelag er svaret på spørsmålet om det kan komme et kvinnelag med Rosenborg-logo, det samme som på vestlandet.

– Per nå har ikke Rosenborg noen planer om å starte noe damelag, sier daglig leder i Rosenborg ballklubb, Tove Moe Dyrhaug.

Utfordret storklubbene

Det var etter at Manchester United torsdag annonserte at de vil starte et kvinnelag at NRKs fotballekspert Lise Klaveness utfordret Rosenborg og Brann til å følge i den engelske klubbens fotspor.

«Nå er ManU i gang. Kjør på, Brann, Rosenborg og andre eliteserieklubber. Det blir gøy. Ingen tid å miste», skrev Klaveness på Twitter.

– For det første ville det vært bra for kvinnefotballen å få disse flaggskipene og disse merkevarenavnene over på kvinnelag, utdyper den tidligere landslagsspilleren overfor NRK.

Lise Klaveness

UTFORDRER: NRKs fotballekspert Lise Klaveness mener RBK og Brann bør starte kvinnelag i fotball.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Hun mener også at herreklubbene ville dratt stor nytte av en kvinnesatsing.

– Jeg tror klubbene hadde tjent veldig mye på det i forhold til lokal forankring. Da får man større troverdighet i at man vil være en klubb for alle i lokalmiljøet.

Vil ikke ødelegge for etablerte Toppserie-klubber

Både Bergen og Trondheim har allerede tradisjonsrike klubber i Toppserien i Arna-Bjørnar, Sandviken og Trondheims-Ørn.

Både Johannesen og Dyrhaug fremhever viktigheten av å ikke stå i veien for de allerede tradisjonsrike kvinnelagene i regionen.

– Vi skal ha all mulig respekt for toppserieklubbene som har gjort en fantastisk jobb og vært veldig sterke miljøer, men nå har toppserien slitt i ganske mange år, sier Klaveness.

Hun mener at det kan skapes større profiler i kvinnefotballen om de får spille under de kjente merkevarene fra herrefotballen.

– Hvis vi skal ha reelle forbilder av disse kvinnene, som de jo er, så må de være kjent for de unge jentene. Da er innpakking og «branding» et poeng.

Har inngått økonomisk samarbeid

I Trondheim har Rosenborg diskutert muligheten for eget kvinnelag i eget styre og i samråd med Trondheims-Ørn.

Da det ble klart at eget kvinnelag ikke var aktuelt ble løsningen høsten 2017 et økonomisk samarbeid med den mestvinnende kvinneklubben i Norge.

– Vi har sammen med OBOS gått inn med penger slik at de kan styrke kompetansen sin sportslig i en treårsperiode, forklarer Dyrhaug.

Rosenborg stiller også med kompetanse på markeds- og ledersiden.

  • Seks av 16 klubber i Eliteserien har ikke sportslig tilbud for kvinner i det hele tatt. To av klubbene er blant annet Brann og Rosenborg.

Les også: Kritisk til kvinnesatsinga i eliteserieklubbene

Siste nytt

  • Griner om fangenskapet i Russland: – Ville ta mitt eget liv

    Selvmordstanker preget Brittney Griners første uker som fengslet i Russland. Det forteller basketballspilleren i et TV-intervju.

    Amerikaneren gir for første gang et dypere innblikk i hvordan det var å sitte i varetekt gjennom mange måneder i 2022. Først på tampen av året ble 33-åringen løslatt i en fangeutveksling.

    – Jeg ville ta mitt eget liv mer enn én gang de første ukene. Jeg følte veldig for å komme meg bort derifra, sier Griner i et timelangt intervju på ABC.

    Av blant annet frykt for at russiske myndigheter ikke kom til å utlevere liket hennes til familien, bestemte Griner seg for å holde seg i live.

    Marerittet i Russland startet da hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen.

    Før løslatelsen ble Griner dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling.

    Hun ble arrestert samme måned som da den russiske invasjonen av Ukraina startet. Krigen førte til økt spenning mellom Russland og USA, og det gjorde ikke Griners situasjon lettere.

    Griner forteller at hun måtte skrive til Russlands president Vladimir Putin for å bli satt fri.

    – De tvang meg til å skrive brevet. Det var på russisk, og jeg måtte be om tilgivelse og takke deres såkalte store leder. Jeg ville det ikke, men samtidig ville jeg hjem.

    I mai i fjor gjorde Griner comeback som basketballspiller. Hun spiller til daglig for Phoenix Mercury. (NTB)

    Griner
    Foto: AP
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal