Hopp til innhold

Frykter kutt i antall lag gir en «østlands-Toppserie»

En ny NFF-rapport er kritisk til utviklingen i norsk kvinnefotball. De foreslår blant annet å kutte antall lag i toppserien, og innføring av sluttspill.

Fotball kvinner Champions League LSK - Brøndby.

KRITISK: Espelund-utvalget er kritisk til utviklingen i norsk kvinnefotball.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NRK har fått tilgang til rapporten som forelsår blant annet ber om en redusering av antall lag i Toppserien. Utvalget, ledet av Karen Espelund, slår også alarm om tilstanden i norsk kvinnefotball.

«Mye er bra i norsk kvinnefotball. La det aldri være tvil om det. Det betyr ikke at utvalget lukker øynene for at trenden er negativ og at Norge, både med landslag og klubber, har mistet posisjon på den internasjonale fotballarenaen», skriver Espelund-utvalget.

Karen Espelund

SJEF: Karen Espelund ledet utvalget.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Utvalget ble i sin tid satt ned for å se på hvordan kan vi strukturere om norsk kvinnefotball for å gjøre det bedre. Nå har de falt ned på et forslag om to alternativer. som begge innebærer drastiske endringer.

 • Alternativ 1: Toppserien etableres i en avdeling med åtte lag. Der vil de fire beste lagene gå videre til et sluttspill om seriemesterskapet. De fire nederste lagene spiller sluttspill om å unngå nedrykk. Kun ett lag rykker direkte ned.
 • Alternativ 2: Toppserien etableres i en avdeling med ti lag. Sluttspillene om opprykk og nedrykk foregår på samme måte som ovenfor. Her foreslås det at to lag rykker direkte ned.

Frykter sentrering rundt Oslo-området

I rapporten står det også at hele utvalget en enstemmige om alle foreslåtte grep. Det er kun en ting de ikke har bestemt seg for, om toppserien bør kuttes til ti eller åtte lag.

– Jeg tror det er riktig å gjøre noen grep i Toppserien, og da vil kutt av lag være en vei å gå som jeg har tro på, men å kutte ned til 8 lag synes jeg er litt drastisk. Jeg foreslår at man begynner med et kutt til ti lag, sier NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Eliteserien i fotball 2017: Stabæk - Vålerenga (4-2).

GEOGRAFI: NRKs fotballekspert, Morten Morisbak Skjønsberg frykter et så drastisk kutt fører til lite geografisk spredning.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Han er bekymret over at et stort kutt kan føre til at det blir veldig mange lag på østlandet, og tilsvarende få i resten av landet.

– Faren ved å kutte ned til så få lag er at man ikke får spredt antall toppserielag rundt om i Norge og at det blir sentrert i mange lag på østlandsområdet.

For å ta et rent hypotetisk eksempel kan man se på de åtte beste lagene som ville overlevd i Toppserien, om man kuttet tabellen i dag. Da ville det ikke vært et eneste lag nord for Bergen.

Ikke bare et kutt i antall lag

Trondheims Ørn og Grand Bodø ville vært blant lagene som ikke ville overlevd kuttet.

Potensielt kan Norge ha en toppdivisjon der alle lagene er sentrert rundt Oslo i øst, og Bergen og Stavanger i vest. Det får blant annet Grand Bodøs daglige leder, Vidar Stormo til å reagere.

– Hvis en jente fra Fauske eller Saltdalen ikke skal kunne ha en drøm om å spille toppfotball i Bodø. Må hun til Oslo for å spille toppfotball? spør han seg.

Når NRK presenterer dette eksempelet til Espelund, innrømmer hun at det ikke er helt heldig.

– Hele Norge skal ha et forhold til norsk kvinnefotball, så vil det være sånn at hvis forbundstinget vedtar dette i mars så inntrer ny serieordning først i 2020. Så da vet klubbene hva de har å spille for neste sesong, sier hun og legger til

– Men det er ikke tvil om at hele utvalgets intensjon er å bygge kraftfulle miljøer i hele Norge. Det er derfor det er så mye mer enn bare en serieordning i forslaget vårt, og at man ikke kan ta ut serieforslaget isolert. For vi trenger kraftmiljøer i hele Norge.

Espelund er klar på at man må se på helheten i forslaget rapporten legger frem, som blant annet innebærer at de bør bli lettere for jenter å hospitere med gutter, det bør jobbes for profesjonelle trenerteam i alle Toppserieklubber, og at det skal innføres proffdager, der utøverne kan kjøpes fri fra deltidsjobb og studier for å rette alt fokus mot å bli bedre fotballspillere.

Dette er noe Stormo støtter, og mener det er viktigere å se på årsakene og hva man kan gjør i klubbene, enn at det kuttes i antall lag.

– Man må se på hvordan man i fellesskap kan styrke klubbmiljøet, sånn at man faktisk ikke kommer opp i situasjoner hvor det knapt er klubber utenfor Oslo-gryta som kan spille i toppfotballen. Det er tross alt over 100 000 jenter som spille fotball, så det ville vært tragisk om det snart bare skal bestå av lag fra Oslo-gryta, sier han.

Ble vraket i eliteserien

En lignende mesterskapsmodell ble i 2014 foreslått for herrenes eliteserie. Da valgte fotballstyret i NFF å vrake forslaget etter manglende støtte.

Nå ønsker Espelund-utvalget en lignende endring i norsk kvinnefotball.

Christian Nilssen

KAN SKAPE SPENNING: Det mener Christian Nilssen

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

«Utvalget finner det blant annet nødvendig å redusere antall lag på de to øverste nivåene, samtidig som det også foreslås en seriemodell med sluttspill. Flere interessante og jevne kamper, høyere sportslig nivå og økt oppmerksomhet er utvalgets forventninger», skriver utvalget i rapporten.

Det får støtte av NRKs kommentator Christian Nilssen.

– Man får flere kamper som betyr noe utover høsten, og færre lag som er midt på tabellen, som møter hverandre uten at det står noe på spill. Man kan jo godt se at det bør ha en positiv effekt for produktet, og at det blir en sterkere sportslig konkurranse, sier kommentatoren.

Han legger til at han tror forslaget kommer til å skape debatt.

– Mange andre kommer nok til å synes at det er feil å gjøre, for det kommer til å sette begrensninger for hvor mange unge norske spiller som får erfaring i toppserien, sier Nilssen.

Utvalget foreslår endringene i et ledd for å «snu norsk kvinnefotballs negative utvikling i et internasjonalt perspektiv.»

«Utvalget ønsker seg i utgangspunktet en Toppserie med «flest mulig» lag. Usikkerheten i utvalget begrunnes i dag med hvor langt det er nødvendig å gå for på kort sikt å snu den sportslige utviklingen, heve kvaliteten og øke den kommersielle interessen. På lengre sikt, når virkemidlene foreslått i denne rapporten har effekt, bør antall lag i Toppserien økes igjen.»

Siste nytt

 • Norsk fiasko i Beijing – Eie eneste videre til Big Air-finalen

  Fristilsprofilen Sandra Eie var eneste norske som klarte å ta seg videre fra Big Air-kvalifiseringen i Beijing.

  I herrenes første heat endte Leo Landrø på den sure 6.-plassen og klarte dermed akkurat ikke å ta seg til finalen. William Bostadløkken (9.-plass) og Ulrik Samnøy (13.) klarte heller ikke å kvalifisere seg.

  I det andre heatet endte Sebastian Schjerve som beste norske på 7.-plass, tett etterfulgt av Vebjørn Gråberg. Tormod Frostad endte som nummer 15.

  Det er bare de fem beste fra hvert heat som tok seg videre til lørdagens finale.

  Sandra Eie er dermed eneste norske som er klar for lørdagens finaler etter at hun endte som nummer seks i kvalifiseringen. Franske Tess Ledeux var best av kvinnene med sine 174,25 poeng, mens sveitserne Mathilde Gremaud (156 poeng) og Giulia Tanno (152,50) fulgte på plassene bak.

  Det er åtte kvinner som skal kjøre finalen. Eie tok seg videre med poengsummen 147,25. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Friski slopestyle kvinner, kvalifisering
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Hjelmeset Kirkeeide tapte sekundstrid i IBU Cup-åpningen

  Maren Hjelmeset Kirkeeide leverte godt, men ble slått med ett sekund av franske Jeanne Richard på 15-kilometeren i sesongåpningen i IBU-cupen skiskyting.

  Markane-jenta Kirkeeide og Richard bommet begge bare én gang, og dermed måtte det avgjøres i sporet på individuellstarten. Der var den franske konkurrenten hakket raskere og slo Kirkeeide med ett fattig sekund i finske Kontiolahti.

  Kirkeeide ble i 2022 juniorverdensmester på sprint. Hun er niese av tidligere langrennsløper Odd-Bjørn Hjelmeset. 20-åringen ble i fjor nummer fire sammenlagt i IBU-cupen.

  Karoline Erdal holdt seg også bare til ett tilleggsminutt, men greide ikke å matche Kirkeeide og Richard i sporet. Hun var 22,5 sekunder bak Richard i mål, noe som holdt til pallplass.

  Emilie Kalkenberg ble nummer sju med fire bomskudd. Tuva Aas Stræte fulgte på 12.-plass (tre tilleggsminutter). Jenny Enodd bommet fire ganger og ble nummer 19, mens Malin Bergtun endte et stykke ned på lista med sju tilleggsminutter.

  Det skal også konkurreres i sprint, blandet stafett og blandet parstafett i Kontiolahti. (NTB)

  Maren Hjelmeset Kirkeeide
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kampfiksingstrøbbel i indisk toppfotball

  Flere spillere i indiske toppklubber har fått henvendelser om å fikse kamper denne sesongen, opplyser Indias Fotballforbund (AIFF).

  Forbundet sier ikke noe om hvilke spillere og klubber som har fått spørsmål om å manipulere kamper.

  – Vi har fått informasjon om at mange spillere har fått flere henvendelser, skriver forbundet i en uttalelse, ifølge Reuters.

  AIFF iverksatte for ti år siden et system for å få bukt med kampfiskingtrøbbel. Det skjedde etter at et malaysisk syndikat tok kontakt med flere spillere for å fikse kamper i den indiske toppfotballen.

  – Det er bekymringsfult, sier Javed Siraj om utviklingen.

  Han jobber med antikorrupsjon i forbundet.

  – Flere spillere rapportere om like henvendelser og resultater i noen kamper som vi reiste tvil om, fortsetter Siraj. (NTB)

  World Cup - AFC Qualifiers - Group A - India v Qatar
  Foto: FRANCIS MASCARENHAS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal