Frykter kutt i antall lag gir en «østlands-Toppserie»

En ny NFF-rapport er kritisk til utviklingen i norsk kvinnefotball. De foreslår blant annet å kutte antall lag i toppserien, og innføring av sluttspill.

Fotball kvinner Champions League LSK - Brøndby.

KRITISK: Espelund-utvalget er kritisk til utviklingen i norsk kvinnefotball.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NRK har fått tilgang til rapporten som forelsår blant annet ber om en redusering av antall lag i Toppserien. Utvalget, ledet av Karen Espelund, slår også alarm om tilstanden i norsk kvinnefotball.

«Mye er bra i norsk kvinnefotball. La det aldri være tvil om det. Det betyr ikke at utvalget lukker øynene for at trenden er negativ og at Norge, både med landslag og klubber, har mistet posisjon på den internasjonale fotballarenaen», skriver Espelund-utvalget.

Karen Espelund

SJEF: Karen Espelund ledet utvalget.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Utvalget ble i sin tid satt ned for å se på hvordan kan vi strukturere om norsk kvinnefotball for å gjøre det bedre. Nå har de falt ned på et forslag om to alternativer. som begge innebærer drastiske endringer.

 • Alternativ 1: Toppserien etableres i en avdeling med åtte lag. Der vil de fire beste lagene gå videre til et sluttspill om seriemesterskapet. De fire nederste lagene spiller sluttspill om å unngå nedrykk. Kun ett lag rykker direkte ned.
 • Alternativ 2: Toppserien etableres i en avdeling med ti lag. Sluttspillene om opprykk og nedrykk foregår på samme måte som ovenfor. Her foreslås det at to lag rykker direkte ned.

Frykter sentrering rundt Oslo-området

I rapporten står det også at hele utvalget en enstemmige om alle foreslåtte grep. Det er kun en ting de ikke har bestemt seg for, om toppserien bør kuttes til ti eller åtte lag.

– Jeg tror det er riktig å gjøre noen grep i Toppserien, og da vil kutt av lag være en vei å gå som jeg har tro på, men å kutte ned til 8 lag synes jeg er litt drastisk. Jeg foreslår at man begynner med et kutt til ti lag, sier NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Eliteserien i fotball 2017: Stabæk - Vålerenga (4-2).

GEOGRAFI: NRKs fotballekspert, Morten Morisbak Skjønsberg frykter et så drastisk kutt fører til lite geografisk spredning.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Han er bekymret over at et stort kutt kan føre til at det blir veldig mange lag på østlandet, og tilsvarende få i resten av landet.

– Faren ved å kutte ned til så få lag er at man ikke får spredt antall toppserielag rundt om i Norge og at det blir sentrert i mange lag på østlandsområdet.

For å ta et rent hypotetisk eksempel kan man se på de åtte beste lagene som ville overlevd i Toppserien, om man kuttet tabellen i dag. Da ville det ikke vært et eneste lag nord for Bergen.

Ikke bare et kutt i antall lag

Trondheims Ørn og Grand Bodø ville vært blant lagene som ikke ville overlevd kuttet.

Potensielt kan Norge ha en toppdivisjon der alle lagene er sentrert rundt Oslo i øst, og Bergen og Stavanger i vest. Det får blant annet Grand Bodøs daglige leder, Vidar Stormo til å reagere.

– Hvis en jente fra Fauske eller Saltdalen ikke skal kunne ha en drøm om å spille toppfotball i Bodø. Må hun til Oslo for å spille toppfotball? spør han seg.

Når NRK presenterer dette eksempelet til Espelund, innrømmer hun at det ikke er helt heldig.

– Hele Norge skal ha et forhold til norsk kvinnefotball, så vil det være sånn at hvis forbundstinget vedtar dette i mars så inntrer ny serieordning først i 2020. Så da vet klubbene hva de har å spille for neste sesong, sier hun og legger til

– Men det er ikke tvil om at hele utvalgets intensjon er å bygge kraftfulle miljøer i hele Norge. Det er derfor det er så mye mer enn bare en serieordning i forslaget vårt, og at man ikke kan ta ut serieforslaget isolert. For vi trenger kraftmiljøer i hele Norge.

Espelund er klar på at man må se på helheten i forslaget rapporten legger frem, som blant annet innebærer at de bør bli lettere for jenter å hospitere med gutter, det bør jobbes for profesjonelle trenerteam i alle Toppserieklubber, og at det skal innføres proffdager, der utøverne kan kjøpes fri fra deltidsjobb og studier for å rette alt fokus mot å bli bedre fotballspillere.

Dette er noe Stormo støtter, og mener det er viktigere å se på årsakene og hva man kan gjør i klubbene, enn at det kuttes i antall lag.

– Man må se på hvordan man i fellesskap kan styrke klubbmiljøet, sånn at man faktisk ikke kommer opp i situasjoner hvor det knapt er klubber utenfor Oslo-gryta som kan spille i toppfotballen. Det er tross alt over 100 000 jenter som spille fotball, så det ville vært tragisk om det snart bare skal bestå av lag fra Oslo-gryta, sier han.

Ble vraket i eliteserien

En lignende mesterskapsmodell ble i 2014 foreslått for herrenes eliteserie. Da valgte fotballstyret i NFF å vrake forslaget etter manglende støtte.

Nå ønsker Espelund-utvalget en lignende endring i norsk kvinnefotball.

Christian Nilssen

KAN SKAPE SPENNING: Det mener Christian Nilssen

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

«Utvalget finner det blant annet nødvendig å redusere antall lag på de to øverste nivåene, samtidig som det også foreslås en seriemodell med sluttspill. Flere interessante og jevne kamper, høyere sportslig nivå og økt oppmerksomhet er utvalgets forventninger», skriver utvalget i rapporten.

Det får støtte av NRKs kommentator Christian Nilssen.

– Man får flere kamper som betyr noe utover høsten, og færre lag som er midt på tabellen, som møter hverandre uten at det står noe på spill. Man kan jo godt se at det bør ha en positiv effekt for produktet, og at det blir en sterkere sportslig konkurranse, sier kommentatoren.

Han legger til at han tror forslaget kommer til å skape debatt.

– Mange andre kommer nok til å synes at det er feil å gjøre, for det kommer til å sette begrensninger for hvor mange unge norske spiller som får erfaring i toppserien, sier Nilssen.

Utvalget foreslår endringene i et ledd for å «snu norsk kvinnefotballs negative utvikling i et internasjonalt perspektiv.»

«Utvalget ønsker seg i utgangspunktet en Toppserie med «flest mulig» lag. Usikkerheten i utvalget begrunnes i dag med hvor langt det er nødvendig å gå for på kort sikt å snu den sportslige utviklingen, heve kvaliteten og øke den kommersielle interessen. På lengre sikt, når virkemidlene foreslått i denne rapporten har effekt, bør antall lag i Toppserien økes igjen.»

Siste nytt

 • Kristoff-spurt gav etappeseier

  Alexander Kristoff viste gryende VM-form da han avsluttet best og vant åpningsetappen av sykkelrittet Tour of Slovakia onsdag.

  Åpningsdagen av det slovakiske rittet byr på ikke mindre enn to etapper. Den første på 138 kilometer med start og mål i Bardejov endte i massespurt, og der var Kristoff den klart sterkeste, og vant foran danske Michael Mørkøv.

  Senere onsdag skal det sykles en 7,4 kilometer lang individuell tempoetappe. Der bærer Kristoff naturlig nok ledertrøya etter seieren på åpningsetappen.

  Kristoff
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Bullen avsluttet norsk fiasko-VM

  Det norske brytehåpet Grace Bullen vant sin første kamp, men røk 2-11 for Anastasia Nichita fra Moldova i åttedelsfinalen, dermed er hun ute av mesterskapet.

  Bullens videre skjebne og mulig OL-plass var avhengig om den samme Nichita tok seg videre fra kvartfinalen. Hun tapte derimot klart for japanske Risako Kawai.

  Bullen i 57-kilosklassen var det siste gjenværende norske håpet i mesterskapet.

  De øvrige fem norske utøverne, fire menn og menn kvinner, røk alle ut etter bare én eller to kamper på matta. Dermed ble årets VM ingen stor suksess for Norges vedkommende. (NTB)

  Grace Bullen
  Foto: Attila Kisbenedek / AFP
 • Zuccarello og Wild tapte på overtid

  Mats Zuccarello forlot Dallas Stars til fordel for en lukrativ kontrakt med Minnesota Wild. Tirsdag hadde han sin debut i Wild-drakten da gamleklubben vant 2-1. Justin Dowling ble matchvinner for Dallas Stars 3.35 minutter ut i overtiden.

  Mats Zuccarello
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal