Hopp til innhold

Frykter kutt i antall lag gir en «østlands-Toppserie»

En ny NFF-rapport er kritisk til utviklingen i norsk kvinnefotball. De foreslår blant annet å kutte antall lag i toppserien, og innføring av sluttspill.

Fotball kvinner Champions League LSK - Brøndby.

KRITISK: Espelund-utvalget er kritisk til utviklingen i norsk kvinnefotball.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NRK har fått tilgang til rapporten som forelsår blant annet ber om en redusering av antall lag i Toppserien. Utvalget, ledet av Karen Espelund, slår også alarm om tilstanden i norsk kvinnefotball.

«Mye er bra i norsk kvinnefotball. La det aldri være tvil om det. Det betyr ikke at utvalget lukker øynene for at trenden er negativ og at Norge, både med landslag og klubber, har mistet posisjon på den internasjonale fotballarenaen», skriver Espelund-utvalget.

Karen Espelund

SJEF: Karen Espelund ledet utvalget.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Utvalget ble i sin tid satt ned for å se på hvordan kan vi strukturere om norsk kvinnefotball for å gjøre det bedre. Nå har de falt ned på et forslag om to alternativer. som begge innebærer drastiske endringer.

  • Alternativ 1: Toppserien etableres i en avdeling med åtte lag. Der vil de fire beste lagene gå videre til et sluttspill om seriemesterskapet. De fire nederste lagene spiller sluttspill om å unngå nedrykk. Kun ett lag rykker direkte ned.
  • Alternativ 2: Toppserien etableres i en avdeling med ti lag. Sluttspillene om opprykk og nedrykk foregår på samme måte som ovenfor. Her foreslås det at to lag rykker direkte ned.

Frykter sentrering rundt Oslo-området

I rapporten står det også at hele utvalget en enstemmige om alle foreslåtte grep. Det er kun en ting de ikke har bestemt seg for, om toppserien bør kuttes til ti eller åtte lag.

– Jeg tror det er riktig å gjøre noen grep i Toppserien, og da vil kutt av lag være en vei å gå som jeg har tro på, men å kutte ned til 8 lag synes jeg er litt drastisk. Jeg foreslår at man begynner med et kutt til ti lag, sier NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

Eliteserien i fotball 2017: Stabæk - Vålerenga (4-2).

GEOGRAFI: NRKs fotballekspert, Morten Morisbak Skjønsberg frykter et så drastisk kutt fører til lite geografisk spredning.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Han er bekymret over at et stort kutt kan føre til at det blir veldig mange lag på østlandet, og tilsvarende få i resten av landet.

– Faren ved å kutte ned til så få lag er at man ikke får spredt antall toppserielag rundt om i Norge og at det blir sentrert i mange lag på østlandsområdet.

For å ta et rent hypotetisk eksempel kan man se på de åtte beste lagene som ville overlevd i Toppserien, om man kuttet tabellen i dag. Da ville det ikke vært et eneste lag nord for Bergen.

Ikke bare et kutt i antall lag

Trondheims Ørn og Grand Bodø ville vært blant lagene som ikke ville overlevd kuttet.

Potensielt kan Norge ha en toppdivisjon der alle lagene er sentrert rundt Oslo i øst, og Bergen og Stavanger i vest. Det får blant annet Grand Bodøs daglige leder, Vidar Stormo til å reagere.

– Hvis en jente fra Fauske eller Saltdalen ikke skal kunne ha en drøm om å spille toppfotball i Bodø. Må hun til Oslo for å spille toppfotball? spør han seg.

Når NRK presenterer dette eksempelet til Espelund, innrømmer hun at det ikke er helt heldig.

– Hele Norge skal ha et forhold til norsk kvinnefotball, så vil det være sånn at hvis forbundstinget vedtar dette i mars så inntrer ny serieordning først i 2020. Så da vet klubbene hva de har å spille for neste sesong, sier hun og legger til

– Men det er ikke tvil om at hele utvalgets intensjon er å bygge kraftfulle miljøer i hele Norge. Det er derfor det er så mye mer enn bare en serieordning i forslaget vårt, og at man ikke kan ta ut serieforslaget isolert. For vi trenger kraftmiljøer i hele Norge.

Espelund er klar på at man må se på helheten i forslaget rapporten legger frem, som blant annet innebærer at de bør bli lettere for jenter å hospitere med gutter, det bør jobbes for profesjonelle trenerteam i alle Toppserieklubber, og at det skal innføres proffdager, der utøverne kan kjøpes fri fra deltidsjobb og studier for å rette alt fokus mot å bli bedre fotballspillere.

Dette er noe Stormo støtter, og mener det er viktigere å se på årsakene og hva man kan gjør i klubbene, enn at det kuttes i antall lag.

– Man må se på hvordan man i fellesskap kan styrke klubbmiljøet, sånn at man faktisk ikke kommer opp i situasjoner hvor det knapt er klubber utenfor Oslo-gryta som kan spille i toppfotballen. Det er tross alt over 100 000 jenter som spille fotball, så det ville vært tragisk om det snart bare skal bestå av lag fra Oslo-gryta, sier han.

Ble vraket i eliteserien

En lignende mesterskapsmodell ble i 2014 foreslått for herrenes eliteserie. Da valgte fotballstyret i NFF å vrake forslaget etter manglende støtte.

Nå ønsker Espelund-utvalget en lignende endring i norsk kvinnefotball.

Christian Nilssen

KAN SKAPE SPENNING: Det mener Christian Nilssen

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

«Utvalget finner det blant annet nødvendig å redusere antall lag på de to øverste nivåene, samtidig som det også foreslås en seriemodell med sluttspill. Flere interessante og jevne kamper, høyere sportslig nivå og økt oppmerksomhet er utvalgets forventninger», skriver utvalget i rapporten.

Det får støtte av NRKs kommentator Christian Nilssen.

– Man får flere kamper som betyr noe utover høsten, og færre lag som er midt på tabellen, som møter hverandre uten at det står noe på spill. Man kan jo godt se at det bør ha en positiv effekt for produktet, og at det blir en sterkere sportslig konkurranse, sier kommentatoren.

Han legger til at han tror forslaget kommer til å skape debatt.

– Mange andre kommer nok til å synes at det er feil å gjøre, for det kommer til å sette begrensninger for hvor mange unge norske spiller som får erfaring i toppserien, sier Nilssen.

Utvalget foreslår endringene i et ledd for å «snu norsk kvinnefotballs negative utvikling i et internasjonalt perspektiv.»

«Utvalget ønsker seg i utgangspunktet en Toppserie med «flest mulig» lag. Usikkerheten i utvalget begrunnes i dag med hvor langt det er nødvendig å gå for på kort sikt å snu den sportslige utviklingen, heve kvaliteten og øke den kommersielle interessen. På lengre sikt, når virkemidlene foreslått i denne rapporten har effekt, bør antall lag i Toppserien økes igjen.»

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal