Hopp til innhold

Krampene tok Holund i Bolsjunov-duellen: – Jeg var livredd

OSLO/SEEFELD (NRK): Hans Christer Holund tok gull på femmila, men var langt ifra selvskreven på laget.

Holund

GULL: Her kan Holund juble for femmilsgullet.

– Jeg hadde akseptert det hvis jeg ikke hadde gått, for Didrik (Tønseth) har prestert i hele år og virkelig tatt steget. Det har ikke jeg, jeg har prestert for dårlig. Jeg har såpass selvinnsikt at hvis jeg ikke presterer godt nok, så fortjener jeg kanskje ikke å gå heller, sier Hans Christer Holund, som vant 50 kilometeren på VMs siste konkurransedag, foran Aleksandr Bolsjunov og bronsevinner Sjur Røthe.

Men det var altså ikke sikkert at Holund skulle gå distansen. For landslagstrener Eirik Myhr Nossum vedgår at den siste plassen på 50 kilometeren stod mellom Holund og Tønseth.

– Jeg har følt at jeg har vært i veldig god form i de siste ukene, og at Didrik følte seg litt usikker på en femmil, gjorde vel at det bikket min vei. Så jeg må bare takke Eirik og Didrik for at jeg fikk muligheten, sier Holund.

Hadde kramper og var livredd

Holund ble til slutt ble valgt over Tønseth og han valgte så til de grader å sette preg på sitt eneste VM-løp i Seefeld. Lyn-løperen klinket til etter 20 rolige kilometer. De neste to milene fortsatte han å holde konkurrentene på god avstand, tidvis godt over ett minutt. Men så valgte Aleksandr Bolsjunov å gjøre det mer spennende.

NORDIC-WORLD/

VERDENSMESTER: Hans Christer Holund er ny verdensmester på 50 kilometer.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

Russeren tok sekunder på sekunder. Bolsjunov gjorde et ærlig forsøk på å ta gullet. Holund merket det spesielt med åtte kilometer igjen av femmila.

– Da startet jeg å få kramper. Det er ikke noen god følelse, spesielt når Bolsjunov tar igjen sekunder for hver kilometer. Jeg var livredd på sisterunden. Jeg var stokk stiv og hadde kramper i beina, beskriver Holund, og fortsetter.

– Hvis det virkelig setter seg, så kan du «ta en Brink» og ta tjue sekunder veldig fort. Men jeg prøvde å holde hodet kaldt og trøkke på i de lette partiene og ha litt mer kontroll i motbakkene. Opp den sistebakken var jeg så stiv som jeg aldri har vært før. Det skal du være også, når du kjemper om VM-gull, sier han og smiler godt.

Skrudde pulter og skiftet lyspærer

Veien til gullet har vært langt, på flere måter. Holund har hatt trøbbel flere ganger i karrieren. På et tidspunkt måtte han også bare si stopp.

– Jeg vant junior-VM i 2008, og hadde en god sesong i 2009. Da tenkte jeg at nå skal jeg virkelig trøkket til å komme til OL i Vancouver i 2010, og da trente jeg litt for mye og ble litt for seriøs. Det bikket feil vei, forteller Holund og fortsetter:

Røthe

NY MEDALJE: Sjur Røthe spurtet ned Martin Johnsrud Sundby og sikret bronsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Når det er kun langrenn du driver med, og plutselig så presterer du ikke og er ikke nærheten, det er litt som å bli arbeidsledig. Det trives jeg ikke med, jeg liker å jobbe og jeg liker å ha ting å gjøre.

Svaret for Holund ble å legge skiene på hylla i en periode, og heller jobbe som vaktmester.

– Moren min jobbet i jernbaneverket. De trengte noen til å skru opp pulter og skifte lyspærer, så da jobbet jeg der. Da får du litt perspektiv på livet, sier Holund.

Gjennom jobben som vaktmester, jobben i sportsbutikk og student, fant Holund tilbake til gnisten og gleden ved å drive med langrenn.

– Det var egentlig en veldig fin periode. Jeg fikk tankene over på andre ting og jeg fikk smake på litt det vanlige livet. Før da jeg var junior og gikk fort på ski, du lever litt i din egen boble, så du skjønner ikke så lett at det er fint liv å være skiløper. Det gjør kanskje at jeg setter mer pris på å være på et landslag og få holde på med hobbyen sin som en jobb.

GULL: Her avgjør Holund femmila.

Med dagens seier sørget Norge for å ha vunnet alle distansene på herresiden, samt 10 av 12 langrennsøvelser totalt.

– Vi tar seks av seks gull. Vi har forberedt oss perfekt med tanke på hvordan vi har gjort det i høst og hele sesongen. Vi har hatt tøffe laguttak. Det er ikke enkelt å vrake så gode løpere i dette mesterskapet, men de som har blitt vraket har vært eksemplariske og hjulpet til, sier Nossum.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal