Hopp til innhold

Qatar-kritiker skal ha blitt nektet løslatelse

Han er dømt til tre år i fengsel i Qatar for noe han benekter å ha gjort. Onsdag ble han igjen nektet en midlertidig løslatelse i påvente av ankesaken, ifølge familien.

Abdullah Ibhais

FENGSLET: Det er snart ett år siden den tidligere VM-toppen Abdullah Ibhais ble dømt til tre års fengsel.

Foto: Privat

Ingen dato, ingen svar. Det er ingenting. Det er bare fryst, sier en oppgitt Ziyad Ibhais til NRK onsdag formiddag.

Han er broren til Abdullah Ibhais, som er dømt til fengsel for å ha mottatt bestikkelser mens han jobbet i VM-komiteen i Qatar.

Familien har hele tiden benektet anklagene. De mener han er fengslet for å ha vært kritisk, både internt og eksternt, til behandling av migrantarbeidere på VM-anlegg. De hevder også at Ibhais skrev under på en tilståelse under press.

Abdullah Ibhais på sofaen

VM-SJEF: Abdullah Ibhais jobbet høyt oppe i VM-organisasjonen frem til han ble arrestert 12. november 2019.

Foto: Privat

I februar anket de saken. Fortsatt venter de på en dato for en ny rettshøring. Onsdag ble Ibhais nektet en midlertidig løslatelse i en rettshøring i Qatar.

Ifølge broren var det satt av under fem minutter til rettshøringen. Ibhais selv fikk ikke være til stede i sin egen høring, forteller broren.

NRK har prøvd å komme i kontakt med retten i Qatar, men har foreløpig ikke fått svar.

Amnesty: Falsk tilståelse

I februar anket Ibhais til kassasjonsretten i Qatar. En kassasjonsrett er en rett som opphever rettsavgjørelser for formelle årsaker eller feiltolking av loven. I over åtte måneder har de ventet på et svar, men ingenting har skjedd, ifølge familien.

Abdullah Ibhais jobbet høyt oppe i systemet i markedsavdelingen i VM-organisasjonen i Qatar. Der brukte han blant annet sin posisjon til å si fra om at VM-arbeidere var del av en protest mot manglende utbetalinger i 2019.

I en intern WhatsApp-tråd, som NRK har sett utdrag fra, ga Ibhais uttrykk for at han mente at VM-organisasjonen måtte ta ansvar for sine arbeidere. Noen måneder senere ble han arrestert, angivelig for å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med en anbudsprosess.

I 2021 fortalte han i flere intervjuer at han opplevde at han ikke ble hørt i saken om VM-arbeiderne. Han ble først dømt til fem år i fengsel, men i påvente av en ankesak var han i 2021 ute av fengsel i noen måneder.

15. november i fjor ble han arrestert igjen. På morgenen kom politiet til huset hans og arresterte han. Bare timer senere hadde han en intervjuavtale med NRK, et intervju som aldri ble gjennomført. I ankesaken ble dommen redusert fra fem til tre år i fengsel.

Skjermdump fra en videosamtale Abdullah Ibhais hadde med familien sin i desember.

SAMTALE: Abdullah Ibhais fikk snakke med familien over FaceTime i desember, fem dager etter at han avsluttet sultestreiken sin i fengselet.

Foto: Skjermdump fra familien til Ibhais

Ibhais startet en sultestreik i fengselet umiddelbart. Etter ønske fra familien, avsluttet han sultestreiken etter en måned.

Ibhais' familie har anket dommen til kassasjonsretten fordi de mener Ibhais aldri har gjort noe galt og at han er dømt på grunnlag av en påtvunget tilståelse.

Amnesty har gått gjennom alle rettsdokumentene i saken. De støtter Ibhais.

– I avhørene fikk han trusler om at dersom han ikke signerte en ferdigutfylt tilståelse, ville det gå ut over sikkerheten til familien hans. Abdullah ga til slutt etter for truslene og presset, og skrev under – selv om han ikke hadde gjort det han ble beskyldt for. Han hadde heller ikke tilgang på advokat, skriver menneskerettighetsorganisasjonen på sine sider.

Rettshøring på under fem minutter

– Vi sendte anken i februar og har ikke fått en høringsdato ennå. Vi sendte til og med anken på nytt, men vi har fortsatt ikke hørt noe, skriver Ibhais' advokat, Dr. Anas Al Merstani, i en e-post til NRK.

Han legger til at det ikke nødvendigvis er helt uvanlig at en slik anke tar så lang tid å få prøvd i rettssystemet.

– Den opprinnelige rettsavgjørelsen gikk mot min klient, og det er mange feil i dommen. Derfor har vi anket til kassasjonsretten, skriver advokaten.

Abdullah Ibhais bror, Ziyad, bruker litt kraftigere ord.

– Dette beviser igjen at det er noe politisk som ligger bak. Hva holder retten tilbake fra å ta opp dette i så mange måneder? Det må være noen som sier at de ikke skal ta dette ennå, sier Ziad Ibhais.

NRK har tatt kontakt med kasasjonsretten i Qatar. De har ikke besvart våre gjentatte henvendelser om denne saken.

I påvente av at ankesaken skal bli tatt opp, har familien og advokaten tre ganger søkt om en midlertidig løslatelse. De to første søknadene ble avslått av retten, men onsdag fikk Abdullah endelig sin høring.

– Hvis de løslater han kan det være et positivt signal (med tanke på ankesaken, journ.anm.). Vi ønsker bare en rettferdig rettergang, sa broren Ziyad til NRK tirsdag.

Men en løslatelse ble det altså ikke.

– En stor byrde

Broren forteller samtidig at det er enkelte ting som går i positiv retning. I august fikk Ibhais besøk i fengselet fra den nasjonale menneskerettighetsorganisasjonen i Qatar. De sa at det var positiv utvikling på gang, men kunne ikke fortelle mer enn det.

Menneskerettighetsorganisasjonen støttet en søknad om en midlertidig løslatelse, men den ble altså avslått onsdag.

Abdullah Ibhais sammen med sine to sønner å to og fem år.

FAMILIE: Ibhais har en kone og to barn som fortsatt bor i Qatar.

Foto: Privat

Kona fikk være til stede i rettshøringen. Broren til Abdullah forteller om hennes fortvilelse:

– Kona tok en avgjørelse om å bli i Qatar, bli ved hans side. Hun jobber og betaler for de daglige utgiftene samtidig som hun tar seg av barna. Det er en stor byrde som ligger på hennes skuldre, sier Ziyad Ibhais.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med den nasjonale menneskerettighetsorganisasjonen i Qatar.

Det er tre og en halv uke til VM i fotball begynner. Den tidligere ansatte i VM-komiteen kommer ikke til å få oppleve mesterskapet han en gang jobbet med å arrangere. For når første VM-kamp mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang, begynner Abdullah Ibhais på sitt andre år med soning for en forbrytelse han mener han ikke har begått.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Daley klar for sitt femte OL

    Stuper Tom Daley får delta i sitt femte OL, det ble klart da han tirsdag ble presentert som en del av det britiske laget. 29-åringen tok en pause fra sporten etter at han vant gull i forrige OL, men kommer til å delta igjen i Paris-lekene.

    FINA Diving World Cup 2021 and Tokyo 2020 Olympics Aquatics Test Event
    Foto: NAOKI OGURA / Reuters
  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal