Hopp til innhold

Profiler gjennom 50 år

TV-mediet skapte et helt nytt sett av nasjonale kjendiser, og TV-sporten var intet unntak. Mange av NRK Sportens programledere satte spor etter seg i mange år. Her er noen av dem.

Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen
Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Jarle Høysæter

Jarle Høysæter

Jarle Høysæter

Foto: Scanpix / SCANPIX

Født 29.4.1933

Han var en av pionerene i NRKs TV-sport, og den klart mest brukte kommentatoren på 60-tallet. Han kommenterte blant annet langrenn, hopp og fotball. Han ble ansatt 20.august 1960, samme dag som Kong Olav åpnet NRK Fjernsynet. Han kommenterte den aller første tippkampen på NRK 29. november 1969.

Seinere steg han i gradene og ble programredaktør i reportasje- og idrettsavdelingen, sportsleder i den europeiske kringkastingsunionen EBU, og sjef for kringkastingsseksjonen i Lillehammer Olympiske Organisasjonskomité.

Arne Scheie

Arne Scheie

Arne Scheie

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Født 7.1.1944

Han ble ansatt i NRK i 1971 og har det meste av tiden siden vært fast kommentator for fotball og hopp. Han har dekket åtte vinter-OL og mer enn 30 hoppuker, og et utall fotballkamper i mange kategorier.

Han fikk hedersprisen under Gullruten i 2005, og jobber fortsatt i NRK Sporten.

Jon Herwig Carlsen

Jon Herwig Carlsen

Jon Herwig Carlsen

Foto: Storløkken, Aage / Scanpix

Født 15.4.1937

Han har vært på NRK-laget siden 1967, og er fredeles tilknyttet NRK som kommentator. Siden 1970-tallet har han kommenter langrenn og skiskyting i hvert eneste OL og VM, i mange av dem også hopp. Han har vært i "radarpar" sammen med flere, men mest i samarbeid med Kjell Kristian Rike.

Allsidige Carlsen var i lange perioder NRKs fremste kommentator også i ishockey, motorsport, seiling og curling.

Fra sine aktive år er han norgesmester i ishockey og håndball, og han var en tid ansvarlig for programmet Trafikkposten.

Kjell Kristian Rike

Kjell Kristian Rike

Kjell Kristian Rike

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Født 12.7.1944, død 19.5.2008

Rike var kanskje den enkeltpersonen som har hatt størst innflytelse på NRKs sportssendinger. Som kommentator sammen med Jon Herwig Carlsen fikk han løftet skiskyting til å bli en av de mest populære TV-idrettene, og de to kommenterte også langrenn i mange år.

De to fikk hedersprisen under Gullruten i 2007.

Skyttersporten stod Rikes hjerte nær. Han ble skytterprins i 1972 og norgesmester i feltskyting to år seinere. Han moderniserte også sendingene fra Landsskytterstevnet, som han selv kommenterte i flere tiår.

Bak kulissene jobbet han utrettelig med å gjøre sportssendingene større og bedre, og er en av hovedårsakene til NRKs sterke posisjon som sportskanal, iallfall innen vintersport.

Så populær var Rike at det ble tilnærmet landesorg da han døde etter et kort sykeleie våren 2008.

Knut Th. Gleditsch

Knut Th. Gleditsch

Knut Th. Gleditsch

Foto: SCANPIX

Født 3.7.1938, død 13.2.2001

"Gle" kom til NRK Fjernsynet som kommentator i 1966. Han kommenterte mest fotball, bl.a. sju VM, men var lenge også NRKs faste alpin-kommentator. Gleditsch ble en av NRKs mest populære kommentatorer, ikke minst på grunn av sine kjappe og humørfylte replikker.

Han sluttet i NRK i 1991 og begynte som fotballkommentator i TV3.

Knut Bjørnsen/ Per Jorsett

Knut Bjørnsen og Per Jorsett

Knut Bjørnsen og Per Jorsett

Foto: Laurvik, Henrik, Henrik Laurvik / SCANPIX

Bjørnsen: Født 26.7.1932, død 14.11.2008

Jorsett: Født 11.5.1920

Disse to var kanskje det mest legendariske av alle NRKs "radarpar". De begynte i rado tidlig på 60-tallet, og gikk over til TV før OL i 1968. Spesialfeltet var skøyter, der Bjørnsen var den kvikke kommentatoren, og Jorsett hadde stålkontroll på alle poeng, resultater og rundetider. Sommerstid kommenterte de friidrett med tilsvarende rollefordeling.

Som aktiv var han skøyteløper, og ble junior-norgesmester i 1953, da han slo Knut Johannesen.

Bjørnsen kommenterte også dans, og var i tillegg programleder for flere andre typer program, bl.a. Kvitt eller dobbelt. Han sluttet i NRK i 1994.

Jorsett ble tilknyttet NRK allerede i 1947. Han deltok på 25 landsskytterstevner og var en periode leder for Oslo Østre Skytterlag - laget med flest skytterkonger.

Øyvind Johnsen

Øyvind Johnsen

Øyvind Johnsen

Foto: Falch, Knut / Scanpix

Født 26.5.1922, død 1.2.2005

Johnsen ble ansatt som sportskommentator i NRK i 1959, men var skuespiller av utdanning, og medvirket i sju spillefilmer på 1950-tallet.

Som kommentator fikk han ansvar for fotball, hopp, skiskyting og kunstløp. De første årene kommenterte han i radio, men fra 1964 ble det TV. Han fikk med seg alle OL fra 1964 til 1988 for NRK, og kommenterte 77 tippekamper fra England. I tillegg hadde han ansvaret for TVs dekning av 17. mai i flere år.

Under OL i Seoul i 1988 ble han rammet av hjerneslag, men kom seg igjen etter det.

Karen Marie Ellefsen

Karen Marie Ellefsen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Født 25.8.1950

Ellefsen har vært ansatt i NRK Sporten siden 1979, og er en av de mest rutinerte programlederne i avdelingen. Sammen med Lars Lystad har hun vært NRKs faste friidrettskommentator i mange år, og har bl.a. dekket alle EM og VM i friidrett siden 1987. Ellefsen har i tillegg vært fast "anker" under store satsinger som OL og VM, bl.a. Lillehammer-OL i 1994.

Rolf Hovden

Rolf Hovden

Rolf Hovden

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Født 25.7.1947, død 7.12.1996

Hovden begynte i NRK i 1971 og kommenterte turn, langrenn og fotball. Blant annet kommenterte han stafetten og det berømte stavbrekket til Oddvar Brå under ski-VM i Oslo i 1982. Han kommenterte også 35 tippekamper fram til han sluttet i 1985.

Han skrev også fire bøker, den ene sammen med Knut Bjørnsen. Etter at han sluttet i NRK, var han en periode tilknyttet TV3.

Sølve Grotmol

Sølve Grotmol

Sølve Grotmol

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Født 29.10.1939, død 30.1.2010

Han jobbet som journalist i NRK fra 60-tallet, først i Dagsnytt. Seinere gikk han til TV-sporten, der han kommenterte kunstløp, turn og orientering. Han var mye brukt som programleder i Sportsrevyen

Etter at han gikk av med pensjon, slo han seg ned på Mallorca.

Paal Clasen

Paal Clasen

Paal Clasen

Foto: Scanpix / SCANPIX

Født 10.4.1921, død 10.12.2003

Han er nok den minst kjente NRK-profilen for dem som ikke er så gamle at de husker helt tilbake til 60-tallet. Men på den tiden var turnkommentatoren fra Oslo både anerkjent og omstridt, og ble tilnærmet legendarisk. Han var såpass frisk i kommentarene at han tråkket både den ene og den andre på tærne etter 60-tallets oppfatning av hva som var sømmelig. Det førte da også til at han ble oppsagt i 1969.

Hans aller mest kjente replikk er denne:

- Der går Unni Holmen ut i spagaten på bommen så hele pølsebua åpner seg. Den som hadde vært bom nå, dere.

Har du et minne fra sendingene med noen av disse kommentatorene? Fortell!

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal