Hopp til innhold

Prevc vekker oppsikt: – Han flyr som et prosjektil

NRKs ekspertkommentator Johan Remen Evensen mener Peter Prevcs langflate supersvev skyldes at han er råest av alle på hoppkanten.

Peter Prevc

LANGFLAT OG STILSIKKER: Peter Prevc.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– Se hvordan han flyr, det er så imponerende utbrøt NRKs hoppkommentator Christian Nilssen da Peter Prevc landet på imponerende 132 meter med nedslag i Innsbruck søndag. Dermed sikret han fortsatt ledelse i hoppuka.

Verdenscuplederen har vært i en egen klasse denne sesongen.

Prevc hopper nemlig ikke bare langt på ski, det er i tillegg fint å se på. I mange svev ligger sloveneren nesten parallelt med skiene.

Eller som Johann André Forfang sier det:

– Det ser ikke ut som han vil lande.

– Den råeste

NRKs ekspertkommentator Johan Remen Evensen forteller at mye av grunnlaget for supersvevene legges på hoppkanten. For der er Prevc best av alle akkurat nå.

– Han er den råeste på hoppkanten og greier å bevare mye fart ut i svevet. Da har han utrolig mye energi i sveve-fasen og har såpass mye energi at han får skiene ordentlig trykket oppi trynet, sier han.

– Da kan han bare kose seg hele veien nedover.

Peter Prevc vinner hopprennet i Innsbruck, som er det tredje hopprennet i hoppuka.

VIDEO: Prevc vinner det tredje rennet i hoppuka. Se hoppet i sakte bevegelser.

Sammenligner med Kasai

Remen Evensen forteller at det slovenske laget har en mer offensiv filosofi enn konkurrentene.

– De sitter langt fremme på foten, noe som gjør det vanskelig å treffe rent på hoppkanten, men det greier de, forteller han.

Ekspertkommentator i hopp på NRK radio, Anders Jacobsen, mener Prevc er unik akkurat nå, men sammenligner ham med yngre utgaver av Kasai og Malyz.

– De kom seg fra sittestilling til svev uten å tape fart, sier Jacobsen.

– Får kappe skiene

Nå synes det helt umulig å ta igjen Prevc i sammendraget i hoppuka.

Prevc leder med nesten 20 poeng på Severin Freund. Kenneth Gangnes er 41,9 poeng bak sloveneren og 22,2 poeng bak tyskeren før avslutningen i Bischofshofen.

Gangnes er full av beundring for konkurrenten og tror det er lite å få gjort med sloveneren i sammendraget.

– Jeg vet ikke hva vi får gjort med ham, men noe må vi gjøre. Vi får kappe skiene eller noe, ler han når NRK snakker med ham.

– Flyr som et prosjektil

– Hva gjør Prevc som du ikke gjør?

– Det er jeg ikke helt sikker på, men han hopper i alle fall lenger enn meg. Han flyr som et prosjektil. Det ser helt rått ut, sier Gangnes til NTB.

Johann André Forfang har to fjerdeplasser i hoppuka så langt og er 20,9 poeng bak lagkameraten i kampen om tredjeplassen i hoppuka sammenlagt.

Prevc tror han det er lite å gjøre noe med.

– Det er først når bakken flater ut at han må nedi. Det er imponerende hopping.

Peter Prevc

Peter Prevc leder Hoppuka foran Severin Freund.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Rekordskred i Paris: Verdensrekord på 3000 meter hinder og 5000 meter

  Faith Kipyegon satte verdensrekord på 1500 meter forrige uke i Firenze og fredag satte hun inn turboen igjen på 5000 meter, en øvelse hun ikke hadde løpt siden 2015.

  Sammen med verdensrekordholder Letsenbet Gidey kjempet hun om seier ut på den siste runden. Med 200 meter igjen rykket Kipyegon og på oppløpet suste hun inn til verdensrekord med tiden 14.05,20, et drøyt sekund bedre enn Gideys tidligere verdensrekord fra 2020.

  En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

  Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

  Tidligere i stevnet løp Jakob Ingebrigtsen inn til bestenotering i verden på to engelske mil.

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste