Hopp til innhold

Offensiv Pedersen vil satse på sjukamp

FROGNER (NRK.no): Isabelle Pedersen (21) har vist seg som Norges fremste hekkeløper på kvinnesiden denne sesongen. Til høsten har ungjenta imidlertid lyst til å prøve seg på sjukamp.

Isabelle Pedersen

Isabelle Pedersen nærmer seg den norske rekorden på 100 meter hekk, men hevder hun har minst like gode forutsetninger for å lykkes i sjukamp.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg har faktisk kastet 64 meter med snøball!, argumenterer Pedersen mens hun legger ut om drømmen om å bytte til sjukamp - hennes egentlige plan da hun satset på friidretten.

– Da jeg var yngre, skulle jeg egentlig bli sjukamputøver. Men så kvalifiserte jeg meg til junior-VM på 100 meter hekk, hvor jeg nummer tolv som den yngste i mesterskapet, sier Isabelle Pedersen (21) til NRK.no.

Isabelle Pedersen

Isabelle Pedersen (21) jublet hemningsløst etter EM-gullet i Finland.

Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva / NTB scanpix

Siden har 21-åringen satset på hekkeløp. Det resulterte i at hun vant et overlegent gull under U23-EM i Finland nylig.

Til tross for suksessen, og at hun har troen på en semifinaleplass under friidretts-VM i Moskva i august, leker Pedersen med tanken på å satse på sjukamp igjen.

– Jeg ble hekkeløper, og angrer ikke på det. Men det hadde vært veldig gøy å prøve sjukamp igjen. Kanskje til høsten, sier Pedersen, og viser til at hun får bedre tid til å prøve seg frem når VM er over.

– Vil vite hvordan jeg ligger an

Hekkeløperen har troen på at hun kan hevde seg i toppen også i en fysisk krevende mangekamp.

– Da jeg var liten, var jeg god i alt. Som 11-12-åring var jeg Norges beste i 13 forskjellige øvelser. I dag løper jeg fort, og jeg hopper langt i lengde og høyt i høyde. Det hadde vært gøy å se hvordan jeg ligger an i sjukamp, sier Pedersen.

– Hvor høyt er det mulig å hevde seg?

– Har jeg overskudd, kan det gå veldig bra. Vi får se hva som skjer, sier Pedersen.

Sjukamp består av sju ulike friidrettsøvelser; 100 meter hekk, høydehopp, kulestøt, 200 meter, lengdehopp, spydkast og 800 meter.

Vil under 13 sekunder

Før hun får målt krefter mot de beste i sjukamp, må hun vise i VM at hun har det som skal til for å hevde seg i hekkeløp. Og Pedersen har målsettingen klar.

– Målet i VM er å sette ny personlig rekord. Jeg vil forbedre meg og gjør det bra.

– Hva er drømmescenarioet, da?

– Det er å kunne kalle seg en ekte hekkeløper, ved å komme på en tid under 13 sekunder. Gjør jeg en god prestasjon under 13 sekunder, er en semifinale mulig, svarer Pedersen, som per i dag har en bestetid på 13,04 sekunder satt i juni.

– Hvorfor er du ikke en ekte hekkeløper over 13 sekunder?

– Fordi det er så vannvittigt høyt nivå nå. Går man 20 år tilbake i tid, kunne jeg kalt meg en ekte hekkeløper over 13 sekunder, men ikke i dag. Man må nærmere de som løper på 12,4 og 12,5 for å kalle seg det.

– Det har mye å si å komme under den barrieren på 13 sekunder, legger Pedersen til.

Feiring i høyhælte sko

For å prestere optimalt i Moskva-VM, er hekkeløperen nødt til å unngå skader. Og 21-åringen har en plan om hvordan hun skal klare nettopp det.

– Det blir ingen høyhælte sko før VM. Og ingen dumme avgjørelser. Gode joggesko - selv om det ikke er de peneste i verden - gjør så beina ikke får så stor belastning, forklarer Pedersen.

Så hvis du gjør det bra i VM, blir det feiring med høyhælte sko?

– Hehe! Da blir det kanskje feiring med høyhælte sko, ja! smiler Pedersen.

I VM har hun troen på en semifinaleplass. På lang sikt er planen å hevde seg helt i toppen på 100 meter hekk - bergensjenta er ikke mindre ambisiøs enn som så.

– Jeg vil nå så langt som mulig. Jeg vet at jeg kan bli dyktig. De neste fire-fem årene vil vise hva som kan skje. Jeg skal godt under 13 sekunder, avslutter hekkeløperen.

Norgesrekorden på 100 meter hekk er 12,74 sekunder - satt av Christina Vukicevic i 2009.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal