Pappa Bø sliter med «dørstokkmila» – får stikk av storebror

SANDNES (NRK): Mindre søvn og en hyppigere følelse av å være sliten, er en del av den nye pappahverdagen til Johannes Thingnes Bø. Derfor er det nesten som luksus å regne å være sammen med gode lagkamerater igjen.

Skifestivalen Blink 2019

KLAR FOR NYE RULLESKIRENN: Johannes Thingnes Bø, her fra fjorårets Blinkfestival, er klar for nye konkurranser i år.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

For på plass i Sandnes for sesongens tredje samling med skiskytterlandslaget, som avsluttes med både supersprint og fellesstartkonkurranse under Blinkfestivalen fredag og lørdag, kjenner pappa Thingnes Bø på en helt annen følelse enn tidligere.

– Nå føler jeg dagene er kjempelange der jeg trener mange timer hver dag og føler meg uthvilt – og det er helt nydelig.

– Dette blir en slags ferieleir?

– Det blir på en måte det. Man får fokusert veldig på jobben sin. Det er enklere når du er på samling. Da er det lagt til rette. Da kan jeg trene meg i senk her og ta det med ro hjemme. Det er et liv som passer meg bra foreløpig, sier 27-åringen og smiler.

Thingnes Bø

SLENGTE UT SNØRET: Johannes Thingnes Bø tok med storebror Tarjei og NRK til brygga i Sandnes for å teste fiskelykken.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Bø: – Det verste er å komme seg ut døra

For det blir periodevis roligere rent treningsmessig på hjemmebane i Oslo i disse dager, skal vi tro det norske skiskytteresset. I januar ble han pappa til nå snart syv måneder gamle Gustav. Etter hvert har også rutinene satt seg. Å kombinere toppidrett med papparollen er ikke enkelt.

Søvnløse netter fører til mindre hvile og litt mindre vilje.

Thingnes Bø

EVENTYRLIG SESONG: Johannes Thingnes Bø poserer med sine seks medaljer fra VM i Anterselva i februar i år.

Foto: Berit Roald

– Det gjelder på en måte bare å klare å komme ut døra. Det er det verste. For når man har kommet ut på trening, så føler du deg så bra som du var før. Men det kan være tøft og seigt å komme seg ut. Det har vært den store utfordringen hittil.

På spørsmål om det rett og slett har vært dager der han har droppet trening siden oppkjøringen, svarer han slik:

– Det har vært veldig mange. Jeg begynte å føre treningsdagbok. Men så kommer disse «hviledagene» og da ser ikke treningsdagboka så bra ut. Da mister du motivasjonen for det også. Heldigvis ble jeg syk i et par uker i sommer. Da kunne jeg ta ferie med god samvittighet, sier han og smiler.

Tarjei Bø klarte ikke å la lillebrorens situasjon på hjemmebane gå upåaktet hen i sosiale medier og la ut dette bildet:

Bø
Foto: Skjermdump / Instagram

– Han må finne riktig vei

Landslagstrener Egil Kristiansen sier til NRK at han er klar over at det nå er andre ting som tar energi fra hans beste elev i hverdagen.

Kristiansen mener det da ikke er vits i å dra ut og trene bare for å trene, men at Thingnes Bø forstår veldig godt at når han først skal gjennomføre en økt, så gjør han det med kvalitet.

– Vi har så vidt pratet om utfordringene som kommer med å være pappa og toppidrettsutøver. Men han må styre dette selv og finne det som blir den riktige veien for ham. Vi får bare prøve å legge så godt til rette som vi kan, sier treneren til skiskytterherrene.

5u35SZTUYtU

LANDSLAGSTRENER: Egil Kristiansen, her avbildet i forbindelse med en pressekonferanse tidligere i år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / N

– Motivasjonen øker utover

Thingnes Bø har uansett god tid på seg til å legge ned det nødvendige treningsarbeidet før sesongstarten. Motivasjonen har det uansett ikke vært noe å si på, bedyrer mannen med tosifret antall verdenscupseire sist sesong.

– Og nå som Blinkfestivalen nærmer seg, så er det et tegn på at vinteren også nærmer seg. Da blir jeg bare mer og mer glad i skiskyting.

– Når det er sommer og varmt, så synes jeg det er vanskelig å trene. Men motivasjonen og viljen til å fortsatt være verdens beste skiskytter bare øker utover.

Sportsnyheter

Tokyo Olympics Athletics

OL-drama for Iuel – full forvirring i semifinalen: – Jeg reagerte på et eller annet

Først falt Amalie Iuel under oppvarmingen. Så tjuvstartet hun, men fikk likevel starte semifinalen. 27-åringen kom inn på sisteplass, og resultatlista viste først at hun var diskvalifisert. Det ble endret.

Siste nytt

 • Forsvararar mest utsett for demens

  Forsvarsspelarar har endå større risiko for demens og andre nevropatiske seinskadar etter karrieren enn andre utespelarar. Men tryggast er det å vere keeper.

  Det går fram av ein studie frå University of Glasgow. Forskarane der har kome til denne konklusjonen etter å ha granska ei rekke tidlegare profesjonelle spelarar.

  Granskinga styrkjer resultata frå tidlegare forsking, som viser ein klar samanheng mellom demens og fotballheadingar.

  Risikoen for målvakter er omtrent som gjennomsnittet i folket. Men for utespelarar er risikoen fire gonger så høg, og for forsvarsspelarar fem gonger, viser undersøkinga.

  Risikoen aukar også med lengda på karrieren.

  – I motsetnad til andre former for slike sjukdomar, veit vi no årsaka. Derfor kan vi også hindre det, seier nevropat og professor Willie Stewart.

  Og kjem med ein brannfakkel:

  – Er heading absolutt nødvendig i fotballen i i framstida? Eller sagt på ein annan måte: Er eksponerting av demens absolutt nødvendig for fotball, eller kan ei anna form for fotballkamp bli vurdert?

  – Vi er komne så langt i å finne årsakene at vi snart bør selje fotballar med helsevarsel: Gjentekne headingar av ein fotball kan gi auka risiko for demens, seier professoren.

  Heading, fotball
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Klepp-trenaren går av

  Nick Loftus er ferdig som hovudtrenar for Klepp i Toppserien. Han trekkjer seg etter ein hittil svak 2021-sesong.

  Klepp er nummer ni på tabellen berre eitt poeng over direkte nedrykksplass.

  – Det er tøft, men det var best for alle å gå vidare. Det har vore ein tøff periode for klubben med svake resultat, og fotball er drive av resultat. Eg er skuffa over korleis det har gått. Som trenar ønskjer du å dra på ein god måte, seier Loftus til Stavanger Aftenblad.

  For berre ei veke sidan fekk skotten fornya tillit frå Klepp-styret. Loftus var assistent under Ollie Harder då rogalendingane tok sølv i 2018 og bronse i 2019, og han fekk hovudansvaret før 2020-sesongen.

  Nick Loftus
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Tidlegkamp for handballkvinnene

  Noregs kvartfinalemøte med Ungarn blir her heime tidleg onsdagsunderhaldning. OL-kampen får avkast klokka 06.15 norsk tid – 13.15 lokalt.

  Til no i leikane har ikkje handballjentene spelt tidlegare enn 09.15 norsk tid. Dei vann alle dei fem gruppekampane sine.

  Dette er norske tider for OL-kvartfinalane:

  02.30: Montenegro – ROC (russisk lag)

  06.15: Noreg – Ungarn

  10.00: Sverige – Sør-Korea

  13.45: Frankrike – Nederland

  Noreg møter vinnaren av Montenegro – ROC i ein eventuell semifinale.

  Kristine Breistøl
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal