Hopp til innhold

På en liten stige på karantenehotellet skal han bestige Afrikas høyeste fjell

Han har allerede gått «Mount Everest» hjemme i trappeoppgangen på Torshov, og besteget «Aconcagua» i et tre i nabolaget. Nå er det «Kilimanjaro» på karantenehotellet som står for tur.

Mathias Ekornås i stigen han skal bruke for å bestige like mange høydemeter som Kilimanjaro.

HAR ØVD: Ekornås har allerede testet ut den lille stigen, som så vidt er over én meter.

Foto: Privat

– Det jeg er mest bekymret for egentlig er om stigen kommer til å holde. Den er ikke veldig robust, sier Mathias Ekornås til NRK.

En liten stige på 1,08 meter er alt han har å klatre på. Den skal bestiges nok ganger til at han når 5895 meter, nemlig høyden på Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro.

Det var Fri Flyt som først omtalte saken.

For i fjor satt nemlig Mathias Ekornås seg et hårete mål. Å gå «Seven summits» eller De syv topper, altså de høyeste fjelltoppene på hvert av de syv kontinentene. Men i stedet for å reise dit, gjør han det i Norge.

Ville klare det på 24 timer

Det hele startet under den første koronanedstengningen i fjor. Han forteller at han er vant til å reise mye på turer i utlandet og hadde en haug med planer for 2020. Ekornås jobber til vanlig i sitt eget guiding-firma, og også med sikkerhet for humanitære organisasjoner i Midtøsten og Afrika.

Mathias Ekornås sin "basecamp".

Ekornås hadde «base camp» i hagen mens kan gikk Everest i trappene.

Foto: Privat

Men så kom koronapandemien, og da startet han med å gå høyden til Mount Everest i trappeoppgangen.

– Jeg så en kar i England som hadde gjort det på fire døgn. Så testet jeg det selv og fant ut at det er jo mulig å gjøre det på 24 timer, forteller Ekornås.

8848 meter ble tilbakelagt på 23 timer og 47 minutter.

– Det var verre enn jeg trodde, sier han og ler godt.

– Jeg gikk på en liten smell skal jeg være helt ærlig. Jeg hadde kanskje sett for meg at det kom til å være lett i begynnelsen og tyngre og tyngre etter hvert, og så var det egentlig dritt fra begynnelsen av. Men så ble det aldri så tungt at jeg hadde samvittighet til å stoppe og gi meg.

– Det var et mareritt

Han ga seg ikke med Mount Everest. Ekornås' neste prosjekt ble Aconcagua, som med sine 6962 meter er Amerikas høyeste fjell. Denne gangen ble trappen byttet ut med et tre i Torshovparken.

Mathias Ekornås.

Først klatretur opp treet og så rappellering ned.

Foto: Privat

– Så du mistet ikke motivasjonen etter Mount Everest?

– Jo, jeg gjorde det, ler Ekornås.

– Det var et mareritt, men så tok det en liten uke og så begynte jeg å tenke på neste.

«Aconcagua» klarte han akkurat innenfor tidsfristen. 23 timer og 57 minutter. Og nå er han klar for neste fjelltopp. Og det er verken et tre eller en trapp han skal klatre.

Han hadde egentlig bestemt seg for at det i hvert fall ikke skulle bli en stige. Men det ble en stige.

Må klatre 1 meter over 5000 ganger

For Ekornås har nemlig nylig kommet tilbake fra et oppdrag for en humanitær organisasjon i utlandet, og det gjorde at han endte opp på karantenehotell. Og der grep han rett og slett muligheten til å bestige nok en topp.

– Jeg har testet litt nå, klatret litt opp og ned og prøvd å lage et mentalt bilde av hvordan dette blir. Det tyngre enn trappa. Jeg tror det er større sjans for at beina bare stopper opp, mener han.

Den én meter og åtte centimeter høye trappa, fra gulvet til det øverste trinnet, må klatres 5459 ganger for at han skal nå den rette høyden.

Han skulle egentlig begynt klatringen tidligere i uken, men ...

Mathias Ekornås.

Her ser man tydelig hvor liten stigen Ekornås skal klatre på er.

Foto: Privat

– Jeg måtte rett og slett utsette fordi jeg kjente på onsdag at jeg begynte å grue meg, forteller Ekornås.

– Jeg vet hvilke tanker som kommer og hvor fristende senga kommer til å se ut i to-tre tiden natt til søndag.

Men nå er han klar. I likhet med Mount Everest og Aconcagua-prosjektene er målet å klare høyden til Kilimanjaro innen 24 timer. Lørdag kl. 12 satt han i gang, og han har frem til kl. 12 søndag på å klare det.

Før han satt i gang var han spent på hvordan det kommer til å gå og hvor tungt det kommer til å bli.

– Men så er det dét som er gøy også da. Jeg hadde ikke gjort det hvis det ikke kom til å bli tungt, sier Ekornås til NRK.

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal