Har fått klar beskjed om bli mindre morsom

VAL SENALES/OSLO: Øystein "Pølsa" Pettersen har fått klar beskjed av landslagssjefen om å gjøgle mindre og bli et tydeligere nei-menneske.

Øystein Pettersen

Øystein Pettersen er kjent for å være en av ski-idrettens blideste uttøvere. Nå har han fått klar melding om å bli litt mindre gjøgler før den viktige OL-sesongen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sprint-landslagsstrener Arild Monsen bekrefter overfor NRK at moromannen fra Groruddalen er blitt bedt om å si mer nei til forespørsler utenfra, og by litt mindre på seg selv før den viktige OL-sesongen.

Arild Monsen

Sprint-landslagsstrener Arild Monsen har bedt Øystein Pettersen om å bli et nei-menneske med håp om at det skal gjøre Pettersen til en bedre langrennsutøver.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Han er en fantastisk sosial person, og flink med andre mennesker. Men i den fasen han er i karrieren må han begynne å tenke litt mer på seg selv. Han må gi mer gass på tampen av karrieren. Og bruke energien annerledes for å oppnå resultatene han ønsker, sier Arild Monsen til NRK, om mannen som fikk tilnavnet "Pølsa" fordi han så ut som en stappa julepølse da skidressen var for trang og bulte ut under et skirenn i Meråker for noen år tilbake.

Blitt mer dedikert

Men 30-åringen fra Oslo øst har aldri tatt seg selv høytidlig. Han har så langt vært en skiløper utenom den gørrkjedelige malen.

Det langrennsinteresserte Norge kjenner ham som en type som byr på seg selv, med et smil, og svar og replikker som skiller seg fra typen om at "vi nå skal bygge stein på stein".

Men Pettersen har likevel erkjent at han må bli mer "seriøs", og har lyttet til landslagssjefen før OL-sesongen.

– Jeg kommer alltid til å være en blid gutt. Men jeg kjenner at jeg er klar for å prestere bedre på ski. Så jeg har gjort en del endringer. Jeg har vært 110 prosent dedikert i treningsarbeidet, og gjort så godt jeg kan. Så får vi se om det holder. Men jeg er fortsatt en blid gutt, og må fortsatt være meg selv dersom jeg skal klare å prestere, sier Pettersen, som altså har tatt konsekvensen av formaningene fra høyeste hold.

– Sagt mer nei

– Det er veldig mye jeg har sagt nei til i år som jeg har sagt ja til tidligere. Alt fra forespørsler om å holde foredrag til spørsmål om å dele ut premier. Jeg har sagt nei til å stille opp i konfirmasjoner. Det er veldig hyggelig å bli spurt, men jeg blir jo ikke en bedre skiløper av det, fortsetter Pettersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Øystein Pettersen

Øystein Pettersen skal bli litt mindre show-man. Her under rulleskirenn i Oslo sommeren 2012.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Landslagssjef Arild Monsen tror Pettersen hadde vært en bedre skiløper med mindre gjøgling.

– Ja, det tror jeg nok, så han må bli littegrann mindre gjøgler. Han vil gjerne gjøre andre mennesker glade, og det er en fin egenskap. Men jeg tror vi har funnet en bedre balanse for ham i år, som for hans del vil gi bedre resultater, sier Monsen.

– Men trenger ikke langrennsporten en show-mann?

– Jo, absolutt, men resultatlista lyver sjelden. Så det beste er om han klarer å kombinere de to rollene slik at det gir best mulig resultat. Han skal få være en gjøgler innimellom, mens andre ganger må han ta bort morsomhetene, sier Monsen.

Drømmer om to OL-gull

Sesongens store mål for Pettersen er selvsagt OL i Sotsji, og "Pølsa" er ikke redd for å utbasunere sine høye ambisjoner.

– Jeg har jo aldri vært i et OL uten å vinne, spøker Oslo-gutten, som sammen med Petter Northug tok gull i lagsprinten i OL i Vancouver i 2010.

Men under VM på hjemmebane i 2011 ble han slått ut i sprint-kvaliken. Og heller ikke fjorårsesongens VM i Val di Fiemme ble noen suksess.

– Jeg har fryktelig lyst til å kjempe om både ett og to OL-gull i Sotsji. Men jeg er også ydmyk på at jeg må prestere for å bli tatt ut til mesterskapet, sier Pettersen, som fortsatt kommer til å være en gjøgler, bare i litt mindre skala.

– Jeg kan ikke endre den typen jeg er. Jeg er en fyr som liker å by på meg selv. Jeg liker å stå på start og smile og showe litt for "kidsa". Sånn er jeg, og sånn kommer jeg til å være også framover, sier Øystein Pettersen.


Siste nytt

 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hovland med eagle og tetkamp

  Med fire slag under par i dag og seks under par totalt er Viktor Hovland førebels nummer 8 etter to rundar av PGA Championship på europatouren i Wentworth i England.

  Hovland hadde ein eagle (to under par) og fire birdiar (eitt under par), men også tre bogeyar (eitt over par) fredag.

  Engelske Justin Rose og svenske Henrik Stenson leier med ni under par.

  Turneringa blir avslutta søndag, og er ei av fire europeiske turneringar som Hovland må delta i for å vere aktuell for Europas lag til Ryder Cup neste år.

  Viktor Hovland
  Foto: Carl Andreas Wold / NRK
 • Barcelonas stjerneskudd blir spansk

  Stortalentet Ansu Fati (16) fikk fredag spansk statsborgerskap. Det betyr at han kan spille for Spanias landslag i framtiden, melder NTB. 16-åringen er født og oppvokst i Guinea-Bissau i Afrika, men kom til Spania som sjuåring. Han startet på Barcelonas fotballakademi som tiåring og ble tidligere denne uken tidenes yngste Barcelona-spiller i mesterligaen.

  Ansu Fati er tidenes yngste Barcelona-spiller som har scoret i ligaen
  Foto: John Macdougall / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal