Hopp til innhold

Opplevde Iversens mareritt: – Ville flykte unna alt og alle

LAHTI (NRK): Pål Golberg syntes det var vanskelig å møte lagkamerater og trenere etter at han ødela VM-lagsprinten for Norge.

Pål Golberg

KOLLAPSET: Pål Golberg ble syndebukk da Norge røk i semfinalen på VM-lagsprinten i 2013

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det er bare gull som gjelder når norske langrennsløpere går lagøvelser i VM. Presset er massivt. Hyllesten massiv hvis det lykkes.

Hvis det ikke lykkes – og man er den som har skylda – er det adskillig mindre morsomt.

Emil Iversen kjenner på den følelsen akkurat nå. Få kjenner situasjonen bedre enn Pål Golberg. I 2013 var han Petter Northugs VM-makker i Val di Fiemme.

Golberg gikk på en fysisk kollaps i semifinalen – og Norge røk ut.

– Du tenker på alle andre enn deg selv, for det er så mye forventninger. Tankene går først til lagkameraten du går sammen. Så til alle de andre lagkameratene som også står bak deg, sier Golberg til NRK.

– Føler du har sviktet

Han satt ikke foran TV-en da Iversen falt og dro med seg finske Iivo Niskanen fra lederposisjon, men har sett det i reprise mange ganger.

Det gjør vondt.

– Du føler du har sviktet og gjort en feil som du ikke skal gjøre. Jeg tenker på Emil nå, sier Golberg.

– Hvordan tror du han har det?

– Jeg så intervjuet på TV, og det er klart han har er veldig skuffet. Jeg håper han ikke mente det han sa, for det der var en så liten del av skirennet i dag og han kan fortsatt gå 15 klassisk og stafett for Norge, sier Golberg med referanse til Iversens utspill om at han ikke skal gå flere løp i Lahti.

Golberg utdyper:

– Det er mye å ta innover seg på en gang, men han må ikke glemme hva han faktisk bidro med fram til det skjedde. Og det må ikke de som så på heller glemme.

Emil Iversen falt rett før oppløpet i lagsprintfinalen søndag, og mistet dermed muligheten for medalje.

HER GÅR DET GALT: Emil Iversen går på ryggen og gulldrømmen drukner i Lahti-snøen.

Verst å møte lagkameratene

– Hva gjorde du for å komme deg ovenpå?

– For en periode hadde jeg mest lyst til å gjøre det Emil sa, flykte unna alt og alle og være der til jeg turte å komme fram igjen. Det er dritkjipt.

– Synes man nesten det er kjedelig å møte folk?

– Ja, det er det verste å møte lagkamerater og trenere. For min del var det veldig kjipt fordi jeg hadde en dårlig følelse fra jeg tok på meg skiene og varmet opp. Men man kommer seg igjennom det.

Pål Golberg understreker at det også hviler et ansvar på dem som er rundt. Fokus må bort fra det som skjedde – og over på det man kan gjøre noe med.

– Det er viktig å få tankene tilbake på de sporene man var på før det skjedde, fastslår Golberg.

Siste nytt

 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste