Hopp til innhold

OL-utsettelse gir Norge uventet medaljesjanse

Utsettelsen av OL til 2021 var fortvilende for mange. Men for Stine Dale (22) og Solveig Natvig Løvseth (21) gir det en unik mulighet.

Silje Dale og Solveig Løvseth

KJEMPER OM ÉN PLASS: Her er lagvenninnene Solveig Løvseth (t.v.) og Stine Dale under EM i Weert i fjor sommer.

Foto: Mikal Iden / Norges Triatlonforbund

I Tokyo står nemlig miksstafett for triatlonutøverne på OL-programmet for første gang.

Norge har utøvere i verdenstoppen på tre av fire plasser, mens to talentfulle triatleter kjemper om den siste kvinneplassen.

Hvis kvalifiseringen hadde gått som planlagt i mai, ville det vært høyst usikkert om Norge klarte å kvalifisere seg.

Nå har isteden Dale og Løvseth, som begge har vist stor utvikling, ett år på å gi laget et solid løft.

– Det ble virkelig en god nyhet for meg, sier Dale til NRK.

Stine Dale

OFFENSIV: Her er Stine Dale under en treningssamling i Rio Maior i februar.

Foto: Mikal Iden / Mikal Iden

Hun har i skrivende stund et forsprang på lagvenninnen Løvseth, som har hatt en dårlig treningsvinter etter kyssesyke i høst.

Utsettelsen ble desto mer gledelig for henne.

– Det er gøy hvis vi klarer det uavhengig om jeg er med eller ikke. Jeg har et avslappet forhold til det. Det åpnet seg en sjanse nå, og det er kjempegøy, sier Løvseth.

Medaljesjanse

Den erfarne triatleten Mette Pettersen Moe mener Norge kan gå fra å være et usikkert kvalik-kort til å bli medaljekandidat.

Hun påpeker at både Dale og Løvseth kan få til mye på ett år.

Én av dem vil danne et slagkraftig lag sammen med Kristian Blummenfelt (26), Gustav Iden (23) eller Casper Stornes (23) – og Lotte Miller (24).

Samtlige er i verdenstoppen.

– Det er ikke usannsynlig at de tar store skritt det neste året, og det er nok slik mange tenker. Når har man noensinne fått den muligheten? Det er veldig interessant det som skjer, sier Moe, som tidligere var triatlonekspert for kondis.no.

Sportssjef Arild Tveiten er klar på at sjansen nå har «økt betraktelig» for at enten Dale eller Løvseth kommer opp på nivået som kreves.

Usikkerheten ligger først og fremst i at det er ingen konkurranser eller mulighet til å måle seg med konkurrentene.

– Jeg er forsiktig med å bruke ord som medaljekandidat, men hvis du først har kvalifisert deg, er det marginer som avgjør, sier sportssjefen.

– Villig til å gjøre alt

De neste ukene og månedene byr naturligvis på utfordringer når det gjelder trening og konkurranser, men Tveiten påpeker at det er likt for alle nasjoner.

NRK har tidligere skrevet om Gustav Iden, som legger ned viktige treningstimer i naboens badestamp.

Stine Dale har allerede brukt lignende metode i flere uker:

– Jeg føler jeg må forbedre meg i alle disiplinene, og det jobber jeg hardt med. Jeg er villig til å gjøre alt jeg kan, sier Dale.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

 • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

  Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

  Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

  Det bekrefter hun overfor NRK.

  Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

  – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

  Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

  Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

  Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

  Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

  PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

  Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

  Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

  Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

  For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

  – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

  – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

  Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

  Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

  – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

  Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

  55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

  NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

  Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

  Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

  Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

  Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

  Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal