Norges OL-håp svømmer i naboens badestamp for å holde seg i form

I en liten badestamp i Bergen legger Gustav Iden ned viktige treningsøkter. Det er som luksus å regne for triatleten.

Gustav Iden svømmer i en badestamp

EN GOD NABO: Gustav Iden på svømmetur i naboens stamp. Foto: Privat

Iden får akkurat plass til å svømme i badestampen. En strikk rundt livet holder ham igjen slik at han kan svømme nesten som vanlig.

– Du får ikke den samme oppdriften fra vannet, og det er ganske mye tyngre å puste. Du får heller ikke brukt noe særlig beinspark. Men jeg gjør dette for å bli best og holde svømmeformen ved like, sier Iden til NRK.

Han skulle egentlig ha vært i gang med sesongen nå, men i stedet svømmer han for harde livet i naboens boblebad mens vannet slår i veggene rundt ham.

I likhet med annen idrett er triatlonsesongen satt på vent. Iden aner ikke når neste løp starter, og sesongens store mål, OL, er utsatt til 2021.

Får viktig svømmefordel

– Det er ikke helt ideelt. Ingen av våre utøvere har vært borte fra bassenget så lenge, sier sportssjef i triatlonforbundet, Arild Tveiten.

GRÅTT: Gustav Iden kråler seg fremover i badestampen.

En normal uke betyr ni timer svømming, men det lar seg ikke gjøre i unormale tider. Men Idens nabo har en badestamp, og selv om den er litt over to meter lang, er det mer enn nok for en av verdens beste triatleter.

Mandag kveld var det tid for en ny økt i naboens badestamp. Omtrent 60 minutter holder, selv om han vanligvis tilbringer langt mer tid i vannet. Naboens badestamp er hans eneste mulighet for å trene svømming.

– Jeg er den eneste på landslaget som får trent svømming. Det er greit, det er ikke helt det samme. Men jeg får brukt mye av dem samme muskulaturen, og hindrer fullstendig tap av svømmeform, sier Iden.

Blir «kokt»

Han innser dog at han og de andre norske utøverne er heldige som fortsatt får trene.

– Vi har det nok bedre enn de fleste, vi som driver med idrett, sier Iden.

I Sverige er svømmehallene åpne, mens de østerrikske utøverne fikk svømme fra og med mandag. Soortssjef Arild Tveiten anslår at rundt 70-80 prosent av konkurrentene ikke får trent på svømming.

Iden kan skaffe seg et lite forsprang, men å lade opp til OL i et «spaanlegg», som Iden kaller det, er ikke optimal. Når badestampen nettopp er brukt, holder den 38 grader.

– Da holder det med 30 minutter for meg. Vanligvis er temperaturen 34 grader. Da er det varmt, men overkommelig, sier han.

Switzerland Triathlon World Cup

MERITTERT: Gustav Iden løper her inn til VM-gull i Lausanne i 2018.

Foto: Valentin Flauraud / AP

Siste nytt

 • HamKam tok over tabelltoppen

  Kjetil Rekdals HamKam tar helg på toppen av tabellen i 1. divisjon etter en sterk 1-0-seier over Fredrikstad fredag kveld.

  Rubén Alegre satte inn kampens eneste mål som sørget for at Rekdals gode start på sesongen fortsatte.

  Hamar-laget er dermed det eneste laget som ikke har tapt etter at samtlige lag har spilt seks kamper denne sesongen. HamKam topper divisjonen ett poeng foran kveldens motstander Fredrikstad. (NTB)

  1. divisjon fotball 2020: Tromsø - HamKam (3-1). Kjetil Rekdal.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Straffast for homofobiske rop

  Det mexicanske fotballandslaget må spele sine to neste kampar i VM-kvalifiseringa utan tilskodarar, etter at landets supportarar kom med homofobiske rop tidlegare i år. Ropa skal ha skjedd under to OL-kvalifiseringskampar.

  Det skriv AP. Dermed må Mexico spele sine kampar mot Jamaica og Canada utan tilskodarar. I tillegg må Det mexicanske fotballforbundet betale ein bot på i overkant av 550.000 kroner i bot.

  Mexico fekk også ein straff for ein liknande hending under kvalifiseringa til VM i 2018, og i sjølve meisterskapet.

  siYRiP-ei5M
  Foto: ELIJAH NOUVELAGE / AFP
 • Frekk Flo scoring mot Aalesund

  Per-Egil Flo sitt første mål for Sogndal sidan returen frå sveitsiske Lausanne var av det frekke slaget.

  I 1.-divisjonskampen mot Aalesund fekk Sogndal eit frispark i kampens siste speleminutt. Det blei slått hardt og lågt rett på Flo, som med hælen flikka ballen i lengste hjørne. Med det fastsette han resultatet i kampen til 2–0, etter at Mansour Gueye scora kampens første.

  Dermed ligg Sogndal på 6.-plass etter seks serierundar, medan Aalesund, poenget bak, ligg på 13.-plass.

  5QHTQ3qcc5U
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal