Hopp til innhold

Norges OL-håp svømmer i naboens badestamp for å holde seg i form

I en liten badestamp i Bergen legger Gustav Iden ned viktige treningsøkter. Det er som luksus å regne for triatleten.

Gustav Iden svømmer i en badestamp

EN GOD NABO: Gustav Iden på svømmetur i naboens stamp. Foto: Privat

Iden får akkurat plass til å svømme i badestampen. En strikk rundt livet holder ham igjen slik at han kan svømme nesten som vanlig.

– Du får ikke den samme oppdriften fra vannet, og det er ganske mye tyngre å puste. Du får heller ikke brukt noe særlig beinspark. Men jeg gjør dette for å bli best og holde svømmeformen ved like, sier Iden til NRK.

Han skulle egentlig ha vært i gang med sesongen nå, men i stedet svømmer han for harde livet i naboens boblebad mens vannet slår i veggene rundt ham.

I likhet med annen idrett er triatlonsesongen satt på vent. Iden aner ikke når neste løp starter, og sesongens store mål, OL, er utsatt til 2021.

Får viktig svømmefordel

– Det er ikke helt ideelt. Ingen av våre utøvere har vært borte fra bassenget så lenge, sier sportssjef i triatlonforbundet, Arild Tveiten.

GRÅTT: Gustav Iden kråler seg fremover i badestampen.

En normal uke betyr ni timer svømming, men det lar seg ikke gjøre i unormale tider. Men Idens nabo har en badestamp, og selv om den er litt over to meter lang, er det mer enn nok for en av verdens beste triatleter.

Mandag kveld var det tid for en ny økt i naboens badestamp. Omtrent 60 minutter holder, selv om han vanligvis tilbringer langt mer tid i vannet. Naboens badestamp er hans eneste mulighet for å trene svømming.

– Jeg er den eneste på landslaget som får trent svømming. Det er greit, det er ikke helt det samme. Men jeg får brukt mye av dem samme muskulaturen, og hindrer fullstendig tap av svømmeform, sier Iden.

Blir «kokt»

Han innser dog at han og de andre norske utøverne er heldige som fortsatt får trene.

– Vi har det nok bedre enn de fleste, vi som driver med idrett, sier Iden.

I Sverige er svømmehallene åpne, mens de østerrikske utøverne fikk svømme fra og med mandag. Soortssjef Arild Tveiten anslår at rundt 70-80 prosent av konkurrentene ikke får trent på svømming.

Iden kan skaffe seg et lite forsprang, men å lade opp til OL i et «spaanlegg», som Iden kaller det, er ikke optimal. Når badestampen nettopp er brukt, holder den 38 grader.

– Da holder det med 30 minutter for meg. Vanligvis er temperaturen 34 grader. Da er det varmt, men overkommelig, sier han.

Switzerland Triathlon World Cup

MERITTERT: Gustav Iden løper her inn til VM-gull i Lausanne i 2018.

Foto: Valentin Flauraud / AP

Siste nytt

 • OL-sølvvinner testet positivt for doping

  Den sveitsiske EM-favoritten Mathias Flückiger går glipp av fredagens terrengsykling etter å ha avgitt en positiv dopingprøve.

  Det sveitsiske sykkelforbundet opplyser at stjernesyklisten testet positivt for stoffet zeranol under det nasjonale mesterskapet i juni.

  – Vi er alle målløse, sier president i det sveitsiske sykkelforbundet Thomas Peter til SRF.ch.

  Flückiger var i München og klar til å delta i fredagens konkurranse da hans utestengelse ble kunngjort sent torsdag.

  Flückiger tok sølv i fjorårets OL i Tokyo. 33-åringen ble verdensmester i terrengsykling-stafett i 2019. (NTB)

  Doping Flueckiger
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Bohinen ny Stabæk-trener

  Lars Bohinen blir ny trener for Stabæks fotballherrer, bekrefter 1.-divisjonsklubben på sine nettsider. 52-åringen, som var sportssjef i klubben fra 2007 til 2009, har undertegnet en kontrakt ut 2023.

  Bohinen tar over etter det tirsdag ble kjent at Eirik Kjønø var ferdig som Stabæk-trener. Det skjedde etter at laget røk på tre strake tap, blant annet mot bunnlaget Stjørdals-Blink sist helg.

  Bohinen var på plass på Nadderud fredag morgen og skal lede laget i søndagens kamp mot Start.

  – Vi er veldig fornøyde med å få Lars på plass. Det har vært et par hektiske dager men nå er vi glade for å komme i mål, sier sportssjef Torgeir Bjarmann

  Klubben holder femteplassen i 1. divisjon og har fire poeng opp til Ranheim på direkte opprykksplass.

  – Det klare målet er å bedre prestasjonene. Vi kan ikke ha så sterkt fokus på kun resultater, vi må ha fokus på det som skaper resultatene: Prestasjoner, utvikling og det som skjer i hverdagen, sier Bohinen.

  Lars Bohinen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Jenssen tilbake til Nordsjælland

  Ulrik Yttergård Jenssen (26) skal spele for danske Nordsjælland i haust. Midtstopparen stod utan kontrakt.

  Nordsjælland opplyser på sine nettsider at Jenssens kontrakt gjeld ut året.

  Forsvarsspelaren gjekk frå Tromsø til Nordsjælland i vinterpausen i 2017/18-sesongen og har spelt 114 kampar for den danske klubben.

  Sommaren 2021 gjekk han til Willem II i den nederlandske toppdivisjonen. Kontrakten skulle vare til 2024, men i sommar blei han samd med klubben om å terminere den.

  Jenssen har 26 landskampar for Noregs U21-lag. I tillegg har han ei rekke kampar frå dei andre aldersbestemte landslaga.

  Nordsjælland leeer den danske toppdivisjonen med 13 poeng etter fem kampar. Neste oppgåve for Jenssens lag er heime mot tabelltoar Silkeborg søndag.

  Ulrik Yttergård Jensen
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste