Hopp til innhold

OL-sensasjonen Ledecka: Vant gull i to forskjellige idretter

PYEONGCHANG (NRK): Først sjokkerte hun med å vinne gull i Super-G. Lørdag morgen fulgte Ester Ledecka (22) opp med å vinne et nytt gull - nå i snowboard.

TOPSHOT-ALPINE SKIING-OLY-2018-PYEONGCHANG-MEDALS

ALLSIDIG: Ester Ledecka er et idrettstalent litt utenom det vanlige.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

De fleste utøvere har mer enn nok med å være gode i én idrett, men ikke tsjekkiske Ester Ledecka. Hun reiser hjem fra OL med gull i to helt forskjellige idretter, som den eneste i lekene.

Lørdag morgen tok hun gull i parallellstorslalåm på snowboard da hun passerte målstreken 0,46 sekunder foran tyske Ramona Selin Joberg.

I forrige uke vant hun gull i Super-G.

Snowboard-treneren hennes, Justin Reiter, sier Ledecka er en idrettsutøver helt utenom det vanlige.

– Jeg mener hun er en av vår tids største atleter, sier han til The Guardian.

Hadde ingen forventninger - tok gull

OLYMPICS-2018-SNO-PGS-W/

Ledecka jubler for sitt andre OL-gull.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Ledecka definerer seg først og fremst som snøbrettkjører, men hun er glad i å kjøre alpint også. Hun hadde imidlertid få toppresultater å vise til på ski før OL. Det var helt andre utøvere som var regnet som medaljekandidater i kvinnenes Super-G, som for eksempel stjernen Lindsey Vonn.

Likevel var det Ledecka, med litt hjelp av sitt sene startnummer, som endte med å kjøre inn til seier - og med det ta OLs mest overraskende gullmedalje.

En forfjamset Ledecka gjennomførte deretter en pressekonferanse hvor hun nektet å ta av seg de gigantiske snowboard-brillene sine, selv om hun var innendørs.

Hun forklarte at hun ikke hadde orket å sminke seg før alpinkonkurransen, siden hun ikke hadde regnet med å havne på fjernsyn. Og det sier vel litt om forventningene hennes på forhånd.

I lørdagens snowboard-øvelse var hun imidlertid regnet som forhåndsfavoritt, og hun hadde ingen problemer med å leve opp til dét stempelet.

SNOWBOARD-OLY-2018-PYEONGCHANG-PODIUM

Ledecka med kosebamsen som alle medaljevinnerne i OL får utdelt.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

Nekter å spesialisere seg

I et intervju med New York Times har Ledecka fortalt at hun sto på ski for første gang som toåring, og at hun deretter begynte med snowboard da hun var fem år.

Hele livet har hun blitt oppfordret til å spesialisere seg, men det har hun aldri ønsket.

– Helt fra begynnelsen har folk sagt til meg at jeg kan ikke drive med begge deler om jeg skal nå et høyt nivå. Men jeg har sagt at nei, jeg vil drive med begge deler, og det er måten jeg kommer til å gjøre det på, sier hun til New York Times.

Siste nytt

 • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

  Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

  Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

  Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

  Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

  Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

  Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

  Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

  Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

  Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

  – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

  Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

  Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

  Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

  En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

  Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

  Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

  En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

  Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

  – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

  Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

  For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

  Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

  31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

  I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

  Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

  – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

  – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

  Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

  Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

  (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal