Hopp til innhold

OL-sensasjonen Ledecka: Vant gull i to forskjellige idretter

PYEONGCHANG (NRK): Først sjokkerte hun med å vinne gull i Super-G. Lørdag morgen fulgte Ester Ledecka (22) opp med å vinne et nytt gull - nå i snowboard.

TOPSHOT-ALPINE SKIING-OLY-2018-PYEONGCHANG-MEDALS

ALLSIDIG: Ester Ledecka er et idrettstalent litt utenom det vanlige.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

De fleste utøvere har mer enn nok med å være gode i én idrett, men ikke tsjekkiske Ester Ledecka. Hun reiser hjem fra OL med gull i to helt forskjellige idretter, som den eneste i lekene.

Lørdag morgen tok hun gull i parallellstorslalåm på snowboard da hun passerte målstreken 0,46 sekunder foran tyske Ramona Selin Joberg.

I forrige uke vant hun gull i Super-G.

Snowboard-treneren hennes, Justin Reiter, sier Ledecka er en idrettsutøver helt utenom det vanlige.

– Jeg mener hun er en av vår tids største atleter, sier han til The Guardian.

Hadde ingen forventninger - tok gull

OLYMPICS-2018-SNO-PGS-W/

Ledecka jubler for sitt andre OL-gull.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Ledecka definerer seg først og fremst som snøbrettkjører, men hun er glad i å kjøre alpint også. Hun hadde imidlertid få toppresultater å vise til på ski før OL. Det var helt andre utøvere som var regnet som medaljekandidater i kvinnenes Super-G, som for eksempel stjernen Lindsey Vonn.

Likevel var det Ledecka, med litt hjelp av sitt sene startnummer, som endte med å kjøre inn til seier - og med det ta OLs mest overraskende gullmedalje.

En forfjamset Ledecka gjennomførte deretter en pressekonferanse hvor hun nektet å ta av seg de gigantiske snowboard-brillene sine, selv om hun var innendørs.

Hun forklarte at hun ikke hadde orket å sminke seg før alpinkonkurransen, siden hun ikke hadde regnet med å havne på fjernsyn. Og det sier vel litt om forventningene hennes på forhånd.

I lørdagens snowboard-øvelse var hun imidlertid regnet som forhåndsfavoritt, og hun hadde ingen problemer med å leve opp til dét stempelet.

SNOWBOARD-OLY-2018-PYEONGCHANG-PODIUM

Ledecka med kosebamsen som alle medaljevinnerne i OL får utdelt.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

Nekter å spesialisere seg

I et intervju med New York Times har Ledecka fortalt at hun sto på ski for første gang som toåring, og at hun deretter begynte med snowboard da hun var fem år.

Hele livet har hun blitt oppfordret til å spesialisere seg, men det har hun aldri ønsket.

– Helt fra begynnelsen har folk sagt til meg at jeg kan ikke drive med begge deler om jeg skal nå et høyt nivå. Men jeg har sagt at nei, jeg vil drive med begge deler, og det er måten jeg kommer til å gjøre det på, sier hun til New York Times.

Siste nytt

 • Kåret til verdens beste

  Landslagsprofil Henny Reistad er kåret til verdens beste håndballspiller for 2022 av nettstedet Handball-planet. Det er første gang Esbjerg-bakspilleren mottar den gjeve prisen, som er stemt frem av en jury og nettstedets lesere.

  Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal tok andreplassen, mens svenske Linn Blohm ble nummer tre.

  Flere norske håndballprofiler markerer seg i kåringen, melder NTB: Camilla Herren er kåret til beste venstrekant, mens Reistad ble beste venstreback. Oftedal vant kåringen av beste playmaker, mens Nora Mørk og Katrine Lunde ble henholdsvis beste høyreback og målvakt.

  Henny Reistad
 • Nektet å takke for kampen

  Den ukrainske tennisspilleren Marta Kostjuk ville ikke gi belaruseren Aryna Sabalenka et håndtrykk etter at hun røk ut av Rolands-Garros søndag. I følge BBC ble hun da buet av banen.

  Kostjuk har gjentatte ganger kritisert tennismyndighetene for å ha sett med for milde øyne på spillere fra de to landene, der Belarus er alliert med Russland og støtter krigen i Ukraina.

  Sabalenka uttalte i forkant av duellen at hun ville forstå valget til Kostjuk.

  – Angående motviljen mot håndtrykk, så kan jeg på en måte forstå dem. Jeg forestiller meg at dersom de hadde håndhilst på russere og belarusere, ville de fått så mange meldinger fra hjemlandene sine, sa Sabalenka i forkant av Grand Slam-turneringen i Paris.

  Søndag tapte Kostjuk i strake sett med sifrene 3-6, 2-6 mot Sabalenka og avsluttet som forventet uten å ta motstanderen i hånden. Det samme gjorde hun med belarusiske Viktoria Azarenka under fjorårets US Open. (NTB)

  Roland Garros
  Foto: AP
 • Spanske medier: PSG-keeper alvorlig skadet etter fall

  Den spanske målvakten Sergio Rico (29) ble hentet i ambulansehelikopter etter en fallulykke søndag, melder Marca.

  Rico ble fløyet til sykehuset Virgen del Rocio i Sevilla. Ulykken skjedde i Huelva-området i det sørvestlige Spania.

  Så sent som lørdag satt keeperen på benken da Paris Saint-Germain sikret Ligue 1-tittelen i en 1-1-kamp mot Strasbourg. Rico har spilt en reserverolle siden han kom til den franske storklubben i september 2020.

  Han har tidligere vært i klubbene Sevilla, Fulham og Mallorca. Førstnevnte har allerede uttrykt støtte til sin tidligere målvakt i en melding på Twitter. Der ber Sevilla om styrke og en rask rehabilitering. (NTB)

  Sergio Rico
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste