Denne golfbanen kan bli Northugs lekegrind

Rapportene fra OL-løypene i Pyeongchang får Petter Northug i fleipehumør. De er som skapt for femmilskongen.

OL-løypa i Pyeongchang

LEKENDE LETT: Denne golfbanen blir arenaen for OL-konkurransene i langrenn i 2018.

Foto: Tor-Arne Hetland

– Veldig kjedelig for Team Northug. På grunn av kroppsvekt trenger vi lange stigninger i ekstrem høyde for å prestere på lengre distanser.

Ordene kommer fra Petter Northug – og er naturligvis ironiske. For Northug har all grunn til å bli i godt humør av det NRK ber om en kommentar til.

OL-løypene i Pyeongchang er nemlig klare. Og de blir akkurat så lette som ryktene har tilsagt helt siden sørkoreanerne ble tildelt OL i 2018.

– Jeg tror det er lenge siden jeg har vært i et mesterskap med såpass lite utfordrende løyper, sier Vidar Løfshus.

Petter Northug

GRUNN TIL Å SMILE: Petter Northug velger den ironiske tonen når han svarer NRK på spørsmål om OL-løypene i Pyeongchang.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Bare én tøff bakke

I forrige uke var landslagssjefen sammen med herrelandslagstrener Tor-Arne Hetland på befaring. De løp igjennom og dokumenterte hele løypenettet – og fikk bekreftet det Vegard Ulvang i FIS allerede har varslet: OL-femmila kan bli en ren stakekonkurranse.

Langrennsøvelsene skal rett og rett arrangeres på en golfbane.

– Den eneste utfordringen er at tre-fire hundre meter før mål kommer vi inn i en bakke som tilsvarer den vi ser i verdenscupen i Ruka. Den kan bli veldig avgjørende i forhold til selve spurten, så da spørs det om vi må ha en spesiell taktikk. Men det er fullt mulig at det kan stakes med dagens regler, sier Løfshus.

Bakken han snakker om har opp mot 20 prosent helling.

– De andre har bare opp mot 14 prosent helling, og sånne bakker staker vi. Da snakker vi om løyper som vi har staket i Toblach, påpeker Løfshus.

– Klar fordel for Northug

Det er rett og slett strålende nytt for Petter Northug, som allerede har tre VM- og ett OL-gull på femmil.

– Det er veldig vanskelig å riste av seg Petter Northug i lette løyper, særlig en Northug i sedvanlig mesterskapsform. Så dette er en klar fordel for ham, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Vi har sett noen tilfeller de siste årene der folk har gått fra tidlig, som i de tøffe løypene på Lillehammer. Men i lette løyper som stiller mindre krav til oksygenopptak, er det mye lettere å henge. Da avgjør spurten, påpeker Aukland.

Tøff sprint

Til tross for letter løyper, er det én konkurranse som blir utfordrende.

– I sprint er det snakk om to runder, og sprinterne må opp den eneste krevende bakken to ganger. Så der blir det garantert diagonalgang, sier Løfshus.

Litt paradoksalt er også dette en fordel for Northug. Der han i distanserenn profiterer på lette løyper i konkurranse mot seige utholdenhetsløpere, profiterer han på tunge løyper i konkurranse mot sprintere som har hurtighet som sin største styrke.

Siste nytt

 • Casper Ruud videre i Miami

  Casper Ruud slo mandag Jason Jung fra Taiwan i to strake sett og er videre til 2. kvalifiseringsrunde i Miami Open, som er siste hinder før turneringen. Nå venter vinneren av oppgjøret mellom australske Alex Bolt og Jevgenij Donskoj fra Russland.

  Tennis - Australian Open - Casper Ruud of Norway v Quentin Halys of France - Court 19, Melbourne, Australia
  Foto: Thomas Peter / Reuters
 • Ajer klar til Spania-kampen

  Kristoffer Ajer blir klar til den første EM-kvalifiseringskampen borte mot Spania på lørdag, i følge landslagssjef Lars Lagerbäck. 20-åringen fullførte ikke for Celtic mot Dundee lørdag, etter at han fikk en smell i ansiktet og måtte ha behandling.

  A-landslag fotball menn 2018 Norge-Bulgaria
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sundby ferdig for sesongen

  Martin Johnsrud Sundby står over verdenscupavslutningen i Canada, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. «Luften har rett og slett gått ut av ballongen», heter det. Totalt skal 20 norske utøvere delta i minitouren i Quebec.

  Sundby.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal