Hopp til innhold

Denne golfbanen kan bli Northugs lekegrind

Rapportene fra OL-løypene i Pyeongchang får Petter Northug i fleipehumør. De er som skapt for femmilskongen.

OL-løypa i Pyeongchang

LEKENDE LETT: Denne golfbanen blir arenaen for OL-konkurransene i langrenn i 2018.

Foto: Tor-Arne Hetland

– Veldig kjedelig for Team Northug. På grunn av kroppsvekt trenger vi lange stigninger i ekstrem høyde for å prestere på lengre distanser.

Ordene kommer fra Petter Northug – og er naturligvis ironiske. For Northug har all grunn til å bli i godt humør av det NRK ber om en kommentar til.

OL-løypene i Pyeongchang er nemlig klare. Og de blir akkurat så lette som ryktene har tilsagt helt siden sørkoreanerne ble tildelt OL i 2018.

– Jeg tror det er lenge siden jeg har vært i et mesterskap med såpass lite utfordrende løyper, sier Vidar Løfshus.

Petter Northug

GRUNN TIL Å SMILE: Petter Northug velger den ironiske tonen når han svarer NRK på spørsmål om OL-løypene i Pyeongchang.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Bare én tøff bakke

I forrige uke var landslagssjefen sammen med herrelandslagstrener Tor-Arne Hetland på befaring. De løp igjennom og dokumenterte hele løypenettet – og fikk bekreftet det Vegard Ulvang i FIS allerede har varslet: OL-femmila kan bli en ren stakekonkurranse.

Langrennsøvelsene skal rett og rett arrangeres på en golfbane.

– Den eneste utfordringen er at tre-fire hundre meter før mål kommer vi inn i en bakke som tilsvarer den vi ser i verdenscupen i Ruka. Den kan bli veldig avgjørende i forhold til selve spurten, så da spørs det om vi må ha en spesiell taktikk. Men det er fullt mulig at det kan stakes med dagens regler, sier Løfshus.

Bakken han snakker om har opp mot 20 prosent helling.

– De andre har bare opp mot 14 prosent helling, og sånne bakker staker vi. Da snakker vi om løyper som vi har staket i Toblach, påpeker Løfshus.

– Klar fordel for Northug

Det er rett og slett strålende nytt for Petter Northug, som allerede har tre VM- og ett OL-gull på femmil.

– Det er veldig vanskelig å riste av seg Petter Northug i lette løyper, særlig en Northug i sedvanlig mesterskapsform. Så dette er en klar fordel for ham, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Vi har sett noen tilfeller de siste årene der folk har gått fra tidlig, som i de tøffe løypene på Lillehammer. Men i lette løyper som stiller mindre krav til oksygenopptak, er det mye lettere å henge. Da avgjør spurten, påpeker Aukland.

Tøff sprint

Til tross for letter løyper, er det én konkurranse som blir utfordrende.

– I sprint er det snakk om to runder, og sprinterne må opp den eneste krevende bakken to ganger. Så der blir det garantert diagonalgang, sier Løfshus.

Litt paradoksalt er også dette en fordel for Northug. Der han i distanserenn profiterer på lette løyper i konkurranse mot seige utholdenhetsløpere, profiterer han på tunge løyper i konkurranse mot sprintere som har hurtighet som sin største styrke.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal