Denne golfbanen kan bli Northugs lekegrind

Rapportene fra OL-løypene i Pyeongchang får Petter Northug i fleipehumør. De er som skapt for femmilskongen.

OL-løypa i Pyeongchang

LEKENDE LETT: Denne golfbanen blir arenaen for OL-konkurransene i langrenn i 2018.

Foto: Tor-Arne Hetland

– Veldig kjedelig for Team Northug. På grunn av kroppsvekt trenger vi lange stigninger i ekstrem høyde for å prestere på lengre distanser.

Ordene kommer fra Petter Northug – og er naturligvis ironiske. For Northug har all grunn til å bli i godt humør av det NRK ber om en kommentar til.

OL-løypene i Pyeongchang er nemlig klare. Og de blir akkurat så lette som ryktene har tilsagt helt siden sørkoreanerne ble tildelt OL i 2018.

– Jeg tror det er lenge siden jeg har vært i et mesterskap med såpass lite utfordrende løyper, sier Vidar Løfshus.

Petter Northug

GRUNN TIL Å SMILE: Petter Northug velger den ironiske tonen når han svarer NRK på spørsmål om OL-løypene i Pyeongchang.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Bare én tøff bakke

I forrige uke var landslagssjefen sammen med herrelandslagstrener Tor-Arne Hetland på befaring. De løp igjennom og dokumenterte hele løypenettet – og fikk bekreftet det Vegard Ulvang i FIS allerede har varslet: OL-femmila kan bli en ren stakekonkurranse.

Langrennsøvelsene skal rett og rett arrangeres på en golfbane.

– Den eneste utfordringen er at tre-fire hundre meter før mål kommer vi inn i en bakke som tilsvarer den vi ser i verdenscupen i Ruka. Den kan bli veldig avgjørende i forhold til selve spurten, så da spørs det om vi må ha en spesiell taktikk. Men det er fullt mulig at det kan stakes med dagens regler, sier Løfshus.

Bakken han snakker om har opp mot 20 prosent helling.

– De andre har bare opp mot 14 prosent helling, og sånne bakker staker vi. Da snakker vi om løyper som vi har staket i Toblach, påpeker Løfshus.

– Klar fordel for Northug

Det er rett og slett strålende nytt for Petter Northug, som allerede har tre VM- og ett OL-gull på femmil.

– Det er veldig vanskelig å riste av seg Petter Northug i lette løyper, særlig en Northug i sedvanlig mesterskapsform. Så dette er en klar fordel for ham, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Vi har sett noen tilfeller de siste årene der folk har gått fra tidlig, som i de tøffe løypene på Lillehammer. Men i lette løyper som stiller mindre krav til oksygenopptak, er det mye lettere å henge. Da avgjør spurten, påpeker Aukland.

Tøff sprint

Til tross for letter løyper, er det én konkurranse som blir utfordrende.

– I sprint er det snakk om to runder, og sprinterne må opp den eneste krevende bakken to ganger. Så der blir det garantert diagonalgang, sier Løfshus.

Litt paradoksalt er også dette en fordel for Northug. Der han i distanserenn profiterer på lette løyper i konkurranse mot seige utholdenhetsløpere, profiterer han på tunge løyper i konkurranse mot sprintere som har hurtighet som sin største styrke.

Siste nytt

 • Hegerberg har giftet seg

  Ada Hegerberg (23) har giftet seg med Lech Poznan-spiller Thomas Rogne (28). Det forteller hun selv på Instagram. – Overveldet etter å ha giftet meg med mitt livs kjærlighet og å ha delt vår spesielle dag med familien og våre nærmeste venner, skriver Hegerberg. Paret forlovet seg i juni i fjor.

 • Hør Ruud i 1. runde av French Open

  Casper Ruud starter straks kampen mot Ernests Gulbis på det røde dekket i 1. runde av French Open. Du kan høre hele kampen på NRK Sport eller i dette videovinduet.

  Direkte fra den første runden i Rolan Garros. 
Komm.: Carl Andreas Wold.
 • Idretten vil kriminalisere doping

  Norges Idrettsforbund vedtok søndag at de skal jobbe for å kriminalisere doping og dopernes bakmenn. NIF ønsker at den økonomiske gevinsten ved doping skal bli sett på som bedrageri.

  Det var Oslo Idrettskrets som foreslo dette for idrettstinget.

  Sveinung Oftedal
  Foto: Nina Didriksen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal