Hopp til innhold

Trener avslører skodrama før gullfangsten

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Christan Meyer avslører at de oppdaget problemer med skoene til Maren Lundby (23) før prøveomgangen mandag.

Pyeongchang Olympics Ski Jumping Women

Se det andre hoppet til Maren Lundby her.

– Vi gikk over utstyret for å sjekke om alt var i orden, og da oppdager vi at det er en sprekk bak på skoen. Det var ikke større dramatikk enn at vi skiftet det, men det var bra at vi oppdaget det, sier Christian Meyer.

Verdenscup ski nordiske grener.

SKOPROBLEMER: Christian Meyer forklarer at de oppdaget problemer med skoene til Maren før prøveomgangen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Maren Lundby falt under treningshoppet søndag, hvor hun fikk seg en smell i hofta, men hun så ut til å slippe greit unna.

– Vi har nesten ikke fått tid til å se på hofta. Det er kanskje en strekk, det er vanskelig å vite. Vi var spente da vi våknet i dag tidlig. Det er det ikke noe tvil om, sier Meyer.

– Bindingen ville løsnet

Hvis Lundby hadde hoppet prøveomgangen med ødelagt stag, ville bindingen løsnet i svevet, påpeker NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

– Sikkerhetsstroppen ville tatt over, men den er lengre og du får ikke det samme presset på skia. Skia vil slå mot deg, og da handler alt om å komme seg ned og lande, sier Evensen.

Feilen ville med andre ord blitt oppdaget før de tellende hoppene. Men opplevelsen ville neppe vært særlig gunstig før gulljakten.

– Jeg tror jeg aldri har kjent på en sånn spenning før

Lundby slet med å sette ord på følelsene etter at hun oppfylte sin store drøm.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Hopp kvinner.

OL-GULL: Maren Lundby

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg har ikke fått latt det synke inn ennå. Jeg vet ikke helt hva som skjer akkurat nå. Det er bare utrolig stort. Det har vært det store målet og den store drømmen, sier Lundby til NRK.

– Hvordan var det å sitte på bommen og kjenne på presset?

– Jeg tror jeg aldri har kjent på en sånn spenning før. Det var helt jævlig for å være ærlig. Det har vært en lang vei. Det har vært mange oppturer og nedturer. Det er det som er så artig når du står på toppen, og vite at du har vært nede i grøfta, sier Lundby.

Lundby var sist ut på bommen og tok førsteplassen etter et hopp på 110 meter. Hun fikk 264,5 poeng totalt og var dermed 12 poeng foran sølvvinneren Katharina Althaus. Sara Takanashi knep bronsemedaljen.

– Det blir veldig emosjonelt

Det var en rørt hoppsjef som møtte NRK etter at Lundby sikret OL-gullet.

Hoppuka 2017-18

RØRT: Clas Brede Bråthen

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det er helt fantastisk. Det er så fortjent og det betyr så mye for Maren, trenerne og de som har jobbet for jentehopping. Og ikke minst for alle som jobber frivillig, sier Clas Brede Bråthen

– Det blir veldig emosjonelt. Det får ikke blitt noe større. Hun var under et enormt press. Det er toppidrett på sitt aller vakreste, fortsetter han.

– Hvorfor er hun så god?

– Hun er bedre trent og er veldig allsidig. Hun overlater ingenting til tilfeldighetene. Hun gjør alt rett. Når hun får mer selvtillit tror jeg det norske folk får se en litt annen dame, sier Bråthen.

Statsminister Erna Solberg gratulerte også Lundby på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Fantastisk sesong

Lundby er etter mandagens seier den 100. utøveren som har tatt OL-gull for Norge.

Den norske formhopperen ledet også etter første omgang etter et hopp på 105,5 meter. Rett bak fulgte tyske Katharina Althaus, 2,2 poeng bak Lundby.

Maren Lundby tok OL-gull

Maren Lundby og Silje Opseth.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lundby har hatt en eventyrlig sesong i verdenscupen hittil. Hun har vunnet seks renn på rad i verdenscupen, noe som har gjort henne til klar gullfavoritt i OL. Totningen har også 11 verdenscupseiere totalt.

Silje Opseth gjorde et solid hopp i andre omgang og landet på 91,5 meter. Hun endte til slutt på en 15.-plass.

– Jeg synes det var en fin dag i bakken og jeg løser oppgavene mine på en fin måte. Jeg er veldig fornøyd, sier Opseth til NRK.

Se reaksjoner fra Toten da Lundby sikret gullet.

Lokalbefolkningen i Toten hadde møtt opp for å se Maren Lundby hoppe i OL.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal