NRK Meny
Normal

Oddvar Brå om Sundby: – Har det ikke noe bra

Skikongen Oddvar Brå vet alt om hvordan det er å bli syk før store mesterskap. Nå råder han Martin Johnsrud Sundby om å «bite i seg skuffelsen».

Oddvar Brå

Lørdag reiser Oddvar Brå til Falun og ski-VM. Der får han ikke se Martin Johnsrud Sundby i løypa med det første. Her under ski-VM i Oslo i 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg tror ikke han har det noe særlig bra. Dette er ikke artig. Jeg har jo vært ute for dette selv, sier Oddvar Brå til NRK.

Johnsrud Sundby har pådratt seg en luftveisinfeksjon og må stå over VM 3-mila lørdag.

Dette er tredje gangen 30-åringen pådrar seg sykdom under et mesterskap.

LES OGSÅ: Landslagssjefen mener Tour de Ski ødela for Sundby

(Saken fortsetter under bildet)

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby er for tredje gang blitt syk under et mesterskap. 30-åringen har pådratt seg en luftveisinfeksjon og må stå over lørdagens 3-mil i Falun.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Må nullstille seg

Dermed trekkes parallellen til Oddvar Brås ski-karriere.

Skilegenden fra Hølonda var verdens ledende skiløper på 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet, men mislyktes ofte i mesterskap - mye på grunn av sykdom.

Både før OL i Innsbruck i 1976, VM i Lathi i 1978 og OL i Sarajevo i 1984 havnet Brå i sykesenga før mesterskapene.

– Jeg ble ofte syk tre uker før. I tillegg startet jeg mesterskapene med å gå tre-mila. Det var veldig dumt, og førte til at jeg fikk et middels mesterskap, sier Brå.

Har du noen råd til Sundby om hvordan han bør takle dette?

– Han må bare nullstille seg. Det er ikke noe annet du kan gjøre. Han kan komme styrket ut av dette, fortsetter Brå, som endelig lyktes da han tok det legendariske gullet på 15 kilometeren under VM i Holmenkollen i 1982.

Har ikke gitt opp Sundby

– Det var jo opplest og vedtatt at jeg skulle mislykkes i mesterskap. Og hadde det gått dårlig i 82 kunne vi satt to streker under den påstanden.

– Men jeg hadde kommet styrket ut av sykdomsperiodene mine, og det samme kan Martin gjøre, sier Brå, som nå mener det er viktig for Sundby og "se fremover".

– Dersom det ikke skulle bli noe VM på Sundby så må han bare bite det i seg og gå videre. Så får man evaluere etter sesongen om det er ting han kunne gjort annerledes.

Lørdag reiser Brå til Falun der han blir værende resten av mesterskapet. Han har ikke helt gitt opp å få se Sundby i VM-løypa.

– Nå får vi jo håpe at dette bare er en liten luftveisinfeksjon. Og at han kan komme igjen i slutten av mesterskapet. Da er det bare å håpe at kroppen hans fungerer som den skal, sier Oddvar Brå.

Oddvar Brå

Oddvar Brå vant sitt eneste VM-gull i Oslo i 1982. Her under fem-mila på VMs siste dag. Da hadde han allerede vunnet 15 kilometeren.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

Siste nytt

 • Siste forsøk på løysing

  Leiinga i spelarforeininga møtte spelarane seint i går kveld, truleg for å gjere eit siste forsøk på å finne ei løysing i den danske spelarkonflikten, melder Danmarks Radio.

  Klokka 12 i dag går den endelege fristen ut for Danmark til å bestemme seg for om dei skal spele VM-kvalifiseringskampen for kvinner mot Sverige fredag.

  Danmark jubler
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Sveits' regjering støttar Sion-OL

  Regjeringa i Sveits vedtok i går å støtte ein søknad frå Sion om å søkje vinter-OL 2026.

  Det er uklart om det blir folkerøysting om søknaden.

  Innsbruck i Austerrike sa sist søndag nei til OL-søknad. Tidlegare har sveitsiske St. Moritz også sagt nei i folkerøysting.

  Vertsby for OL 2026 blir vald i 2019.

  Sveitsisk flagg
  Foto: ARND WIEGMANN / Reuters
 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg