– Det kan ikke bare være dette han har forberedt?

OSLO/NEW YORK (NRK): Sergej Karjakin har brukt seks måneder på å finne angrepsvåpen mot Magnus Carlsen, men så langt har ingen sett noe til dem.

Sergej Karjakin

Sergej Karjakin tenker før partiet mot Magnus Carlsen. Minutter senere var han midt i en åpning han ikke hadde planlagt på forhånd.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Det var et av de store samtaleemnene før sjakk-VM: Kunne Sergej Karjakin, hjulpet av superdatamaskiner og et kobbel med russiske stormestere, lure Magnus Carlsen i åpningen?

Så langt er svaret et dundrende nei.

– Jeg følte ikke han greide å stille meg i store problemer. Jeg hadde faktisk håp om å ta over initiativet selv, sier Magnus Carlsen til NRK etter lørdagens raske remis.

Karjakin må få til mer

Karjakin hadde sin første sjanse med hvite brikker på lørdag. Det er med hvitt han skal briljere med grandiose planer, planene han har jobbet dag og natt de siste seks månedene med å klekke ut.

Men for andre dag på rad fislet det ut i ingenting. Carlsen fikk tvunget ham ut av forberedelsene sine og inn i ukjent farvann allerede etter noen få trekk.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er overrasket over hvor lite russeren hadde å by på. Han mener det er et godt tegn for Carlsen at det gikk så enkelt for ham på lørdag.

– Karjakin er helt avhengig av å få til mer enn dette i åpningen hvis han skal vinne VM. Vi må tro han har noe mer enn dette å komme med. Det kan ikke bare være dette han har forberedt? spør Bae.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tenker under partiet mot Sergej Karjakin. Han fant løsninger rimelig kvikt.

Foto: Jason Kempin / Afp

Oppskriften mot Carlsen: overraskende åpninger

Magnus Carlsen er såpass mye sterkere enn Karjakin at russerens største håp er å overraske nordmannen i åpningsspillet. Det har blitt oppskriften til de fleste av verdens beste spillere mot Carlsen.

I VM i Sotsji greide for eksempel Viswanathan Anand å vinne det tredje partiet nesten uten å tenke selv – alt var kalkulert på forhånd av datamaskinen.

I New York har det vært noe helt annet. I åpningspartiet på fredag var Karjakin ute av forberedelsene sine etter seks trekk. Lørdag virket det som Carlsen kom seg ut av åpningen fullstendig uten problemer.

Vil ikke kommentere åpningene

– Jeg vil ikke si noe om forberedelsene mine. Det får dere spørre om etter kampen, sa Karjakin da han flere ganger ble spurt om åpningene sine etter lørdagens parti.

– Karjakin hadde nok håpet å få til mer med de hvite brikkene, sier Bae.

Magnus Carlsen ber publikum ha tålmodighet.

– Jeg ber om forståelse for at dette er en lang kamp, og at hvert parti ikke kommer til å bli et fyrverkeri, sier han.

– Har VM startet ordentlig?

– Nei, det har ikke det! Ingen av partiene til nå har vært spennende, sier Magnus Carlsen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Frankrike banka Island

  Frankrike slo Island 4-0 heime i Paris i kveld. Samuel Umtiti scora i første omgang, og Olivier Giroud, Kylian Mbappé og Antoine Griezmann etter pause.

  Girezmanns scoring var Frankrikes landslagsmål nummer 1500 i historia.

  Antoine Griezmann
  Foto: Michel Euler / AP
 • England snudde og vann stort

  Etter å ha kome under tidleg, slo England Makedonia 5-1 borte, og har dermed scora ti mål på sine to første EM-kvalik-kampar.

  Ross Barkley assisterte eitt og scora to mål. Michael Keane scora det første, Harry Kane og Raheem Sterling dei to siste.

  Ross Barkley
  Foto: Darko Vojinovic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal